Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 1 Disember 2017

Kerajaan Turki: Bitcoin Dan Ethereum “Tidak Sesuai” Digunakan Oleh Muslim

Turki mendakwa Bitcoin sebenarnya “tidak serasi” dengan Islam kerana kerajaan tidak dapat mengawalnya. Dalam satu kenyataan dari mesyuarat Majlis Hal Ehwal Agama (Diyanet), ahli parlimen mengatakan bahawa sifat “spekulatif” Bitcoin bermaksud membeli dan menjualnya adalah tidak sesuai untuk umat Islam.

“Membeli dan menjual mata wang digital tidak sesuai dengan agama pada masa ini kerana fakta bahawa penilaian mereka terbuka kepada spekulasi. Ia boleh digunakan dalam aktiviti haram seperti pengubahan wang haram, dan ia tidak berada di bawah pengawasan dan pengawasan negara, “kata Euronews yang diterbitkan semula oleh wakil berita tempatan, Enson Haber.

Diyanet menambah bahawa prinsip yang sama “tidak sesuai” khususnya digunakan untuk Ethereum.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-ethereum-not-suitable-for-muslims-says-turkish-government

PBB Mengadakan Persidangan Berkenaan Teknologi Blockchain Di Afrika

Pada 24 November, satu persidangan mengenai teknologi blockchain di Afrika, yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Ekonomi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Afrika (UNECA), menyempurnakan prosidingnya di Addis Ababa, Ethiopia.

Antara kes penggunaan yang dibincangkan ialah “rantaian bekalan, logistik perkapalan, pengeluaran makanan, pengilangan barangan mewah, farmaseutikal,” dan “pendaftaran identiti.”

Ketua Teknologi dan Inovasi Baru UNICEF, Kasirim Nwuke, mencatatkan beberapa cabaran yang mereka jangkakan mungkin menghalang pelaksanaan projek blockchain di benua itu. Ini termasuk kekurangan “struktur data biasa;” keperluan untuk menyelaraskan undang-undang dan peraturan untuk membolehkan projek berkembang; dan “masalah keselamatan siber” dan “isu-isu budaya.”

Nwuke meringkaskan pelajaran yang dihadiri oleh peserta dari perhimpunan itu, berkata, “Kami telah mengetahui bahawa [teknologi blockchain] adalah teknologi yang baru muncul dengan potensi yang tinggi. Kami telah belajar bahawa untuk memanfaatkan teknologi ini memerlukan pelaburan yang besar dan penilaian yang teliti oleh negara anggota dan firma, juga diperlukan untuk mengkaji kesesuaian dan pulangan pelaburan.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/un-holds-conference-on-blockchain-crypto-in-africa

Bitcoin Bukan Ancaman Kepada Ekonomi Global, Kata Bank of England

Timbalan Gabenor Bank of England, Sir Jon Cunliffe, mendakwa bahawa Bitcoin tidak menimbulkan ancaman kepada ekonomi global dan institusi kewangan walaupun prestasi fenomenalnya di pasaran.

Dalam temu bual dengan BBC Radio 5 Live, Cunliffe menegaskan bahawa Bitcoin terlalu kecil untuk menunjukkan sebarang ancaman kepada ekonomi dunia. Beliau menambah bahawa para pelabur perlu melakukan analisis yang komprehensif mengenai sebab-sebab di sebalik peningkatan mata wang digital untuk mengelakkan risiko.

Tambahnya lagi: “Ini bukan saiz risiko makroekonomi untuk ekonomi global, tetapi apabila harga bergerak seperti itu, pandangan saya adalah pelabur perlu melakukan kajian mereka. Ini bukan mata wang dalam erti kata yang diterima pakai. Tiada bank pusat yang berdiri di belakangnya. Bagi saya, ia lebih seperti komoditi.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-not-threat-to-global-economy-says-bank-of-england

Majlis Perundangan Mexico Mencadangkan Bank Mata Wang Digital Dan Perkhidmatan Transaksi Yang Dikawalselia

Undang-undang Institusi Teknologi Kewangan (FinTech Law), yang sedang menunggu kelulusan di Senat Mexico, mencadangkan rangka kerja yang dikawalselia di mana bank-bank boleh menyimpan mata wang digital dan firma pemprosesan pembayaran elektronik boleh memindahkan mata wang tersebut, menurut majalah Mexico El Universal.

Penerbitan itu melaporkan Pengarah Sistem Kewangan Ketua Bank of Mexico, Alan Elizondo, berkata bahawa jika rang undang-undang diluluskan dalam bentuknya sekarang, syarikat-syarikat yang berada di bawah aktanya akan “lebih ketat dikawal ketat berbanding dengan Syarikat Kewangan Bukan Perbankan lain … yang telah beroperasi di pasaran Mexico selama bertahun-tahun.” Warganegara Mexico yang memiliki mata wang digital akan digalakkan untuk menyimpannya dan menghantarnya melalui vendor yang mematuhi, walaupun mereka tidak sepatutnya diminta berbuat demikian.

Jika undang-undang FinTech diluluskan, Elizondo berkata, bank pusat akan mengeluarkan peraturan tambahan mengenai mata wang digital. Menurut terjemahan El Universal, draf rang undang-undang menyatakan bahawa undang-undang “mengiktiraf keperluan bahawa sektor sebagai dinamik seperti inovasi teknologi memerlukan rangka kerja pengawalseliaan yang membolehkan pihak berkuasa mengurangkan risiko dan membenarkan pertumbuhan dalam persekitaran yang kompetitif.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/mexican-legislation-proposes-regulated-cryptobanks-transfer-services