Default – Above Header Ads
EXMO affiliate program

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 17 Disember 2017

Eksekutif Deutsche Bank: Bitcoin Tidak Akan Hilang

Bercakap di sebuah tinjauan tinjauan pasaran global di Manhattan, Peter Hooper, seorang pakar ekonomi di bank terbesar di Jerman, Deutsche Bank, berkata kepada Bloomberg bahawa mata wang kripto akan terus wujud, dan beliau menambah: “Keseluruhan idea ini mempunyai masa depan yang berpotensi, tetapi ia boleh direka dengan lebih baik. Akhirnya, kita perlu mencari cara untuk menampung dan mengawal selia untuk mengelakkan masalah daripada berlaku.”

Hooper percaya bahawa mata wang kripto mempunyai potensi yang besar dan bahawa ini akan direalisasikan apabila lebih ramai orang melabur di dalamnya. Sebagai contoh, satu potensi adalah penggunaannya dalam menghantar wang ke luar negeri tanpa menanggung kos yang tinggi. Beliau berkata: “Bitcoin masih jauh untuk bersaing dengan bekalan wang yang sedia ada, tetapi persoalan mengenai kestabilan kewangan masih wujud.”

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/deutsche-bank-executive-bitcoin-isnt-going-anywhere/

Kadar Penggunaan Bitcoin Meningkat di Venezuela, Bitcoin dianggap “Mata Wang Penyelamat”

Bitcoin kini menjadi sebahagian daripada kehidupan harian Venezuela. Mereka membeli makanan, tiket pesawat, atau bahkan membayar pekerja, Bitcoin kini merupakan cara pembayaran biasa untuk Venezuela. Jujurnya, ramai orang di negara ini bergantung kepada mata wang kripto untuk terus hidup.

Hiperinflasi yang berlaku Venezuela telah menjadikan mata wang negara, Bolivar, hampir tidak bernilai. Beribu-ribu orang biasa telah mula beralih ke dunia mata wang kripto untuk menyelamatkan nilai yang sedikit dalam simpanan mereka. Seorang warganegara Venezuela, John Villar, tahu bahawa memiliki mata wang negaranya adalah tidak berbaloi, jadi dia menggunakan Bitcoin untuk semua transaksinya. Beliau berkata, memilih mata wang kripto bukanlah soal politik tetapi soal kehidupan. Laman web seperti LocalBitcoin dan Colibit berfungsi sebagai pertukaran di mana Venezuela boleh membeli dan menjual bitcoin menggunakan akaun bank tempatan.

Mata wang kripto telah menjadi sangat terkenal sehingga Presiden Nicolas Maduro telah mencadangkan mata wang kripto disokong kerajaan yang dipanggil Petro. Ahli pentadbirannya telah bertemu dengan usahawan Bitcoin Venezuela untuk menentukan bagaimana mata wang tersebut dapat berfungsi. Pihak berkuasa telah banyak mengizinkan perdagangan Bitcoin di Venezuela, walaupun mereka telah banyak mendenda dan menahan orang yang cuba melombong mata wang kripto.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/adoption-of-bitcoin-picking-up-speed-in-venezuela-called-lifesaving-currency

Estonia Merancang Untuk Terlibat Dalam ICO Yang Ditaja dan Disokong Oleh Kerajaan

Pada 14 Disember 2017, kerajaan Estonia mengumumkan rancangan untuk melancarkan program yang memberi tumpuan kepada integrasi mata wang kripto ke dalam sistem ekonominya. Estonia berharap dapat mengumpul modal sebanyak 30 juta Euro menerusi “TokenEST ICO,” yang dijadualkan pada Januari 2018. Negara ini bekerjasama dengan Chronobank untuk membantu memudahkan proses ICO ini.

Melalui program ini, dua organisasi akan dibentuk: TokenEST SA yang bukan berasaskan keuntungan, dan entiti komersil, dinamakan TokenEST OU. Mengikut pengumuman itu, TokenEST OU akan menguruskan operasi agensi, sementara TokenEST SA akan merancang strategi untuk melaksanakan garis panduan bagi dasar kerajaan.

Antara yang terlibat dalam projek itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Chronobank, Sergey Sergienko, yang menyertai lembaga pengarah TokenEST OU. Sergienko menyatakan keseronokan pasukan Chronobank dan menambah: “Misi kami adalah untuk memberi kuasa kepada buruh untuk mengawal pendapatan mereka dan dapat menjual tenaga dan hasil kerja mereka dengan cara yang paling cekap. Kami sangat gembira bahawa kerajaan Estonia berkongsi falsafah yang sama apabila menghuubungkan tenaga buruh dengan blockchain.”

Sumber:

www.ethnews.com/estonia-plans-to-engage-in-state-sponsored-token-offering

Perancis Membenarkan Perdagangan Sekuriti Tidak Tersenarai di Platform Blockchain

Kerajaan Perancis telah memberi kelulusan untuk berdagang sekuriti tidak tersenarai menggunakan teknologi blockchain di bawah peraturan baru. Menurut laporan Reuters, kerajaan Perancis – melalui jabatan Ekonomi dan Kewangan – telah mengeluarkan peraturan baru yang membolehkan bank-bank dan firma FinTech untuk berdagang sekuriti tidak tersenarai menggunakan platform blockchain.

Dalam kenyataan tersebut, Menteri Kewangan Perancis Bruno Le Maire berkata: “Penggunaan teknologi baru ini akan membolehkan firma fintech dan firma kewangan lain untuk membangunkan cara baru bagi perdagangan sekuriti yang lebih pantas, lebih murah, lebih telus dan lebih selamat. Tambah beliau lagi, Le Marie mendakwa bahawa peraturan baru itu akan menjadi “satu lagi aset untuk daya tarikan Paris sebagai pusat kewangan”, terutamanya dalam sistem teknologi kewangan baru seperti blockchain.”

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/france-allows-trading-unlisted-securities-blockchain-platforms/

EXMO affiliate program