Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 2 Januari 2018

Kebangkitan Altcoins: Indeks Dominasi Bitcoin Turun Ke Tahap Terendah Sepanjang Masa Kepada 37.7%

Sepanjang 2017, indeks dominasi Bitcoin turun dari 90 peratus kepada 37.7 peratus, terutamanya disebabkan oleh peningkatan populariti dan penggunaan altcoin. Sesetengah mata wang seperti Ethereum, Ripple, dan Litecoin telah meningkat sebanyak sekurang-kurangnya 50 kali ganda berbanding tahun lalu, dengan Ripple menunjukkan kenaikan nilai 330 kali ganda.

Buat pertama kalinya dalam sejarah, pasaran gabungan gabungan dari 5 altcoin di pasaran telah hampir melepasi nilai Bitcoin. Penilaian pasaran gabungan Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash, dan Cardano berjumlah $ 218 bilion, dan kurang daripada $ 10 bilion daripada melepasi nilai Bitcoin.

Pakar seperti ShapeShift CEO Erik Voorhees menyatakan bahawa yuran transaksi yang tinggi telah memacu pertumbuhan mata wang kripto alternatif, kerana ia telah menjadi sukar untuk memproses pembayaran kecil menggunakan Bitcoin. Voorhees menekankan bahawa mata wang kripto alternatif telah menjadi pilihan yang berdaya maju untuk memproses bayaran lebih murah. “Seperti Litecoin, Dash, ETH atau BCH … mereka masih berfungsi sebagai sistem wang tunai elektronik,” katanya.

Bitcoin masih kekal sebagai mata wang kripto paling cair dan terbesar di pasaran dari segi aktiviti pengguna dan aktiviti pemaju. Ia mempunyai jumlah dagangan harian lebih dari $ 10 bilion dan penilaian pasaran $ 227 bilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-dominance-index-drops-to-all-time-low-at-37-7-rise-of-altcoins/

Default – Inside Post Ads

Bitcoin ‘Menyumbang 0.3%’ Untuk KDNK Jepun, Dakwa Penganalisis Dari Nomura

Penganalisis dari gergasi kewangan Jepun, Nomura telah menemui Bitcoin boleh menyumbang sebanyak 0.3% tambahan ke atas KDNK Jepun. Dalam nota pelanggan yang diterjemah oleh Business Insider, Yoshiyuki Suimon dan Kazuki Miyamoto, memuji kesan positif ke atas perbelanjaan pengguna akibat daripada Bitcoin yang dipegang oleh warganegara Jepun.

Optimisme ini berdasarkan letusan Bitcoin Jepun tahun ini, yang menyaksikan negara tersebut mengukuhkan kedudukannya dalam perdagangan Bitcoin ke wata wang fiat, serta mengamalkan rangka kerja pengawalseliaan untuk menerapkan pelaksanaan Bitcoin ke dalam ekonomi.

Berikutan pendirian pendirian undang-undang, peningkatan harga Bitcoin sehingga tahap yang Nomura mencadangkan pegangan boleh mempunyai “kesan yang boleh diukur” terhadap KDNK Jepun. “Skala peningkatan dalam aset ini tidak dapat diabaikan,” komentar beliau terhadap pada pertumbuhan Bitcoin.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-adds-03-to-japans-gdp-claim-nomura-analysts

Ahli Strategi Schwab Menolak Perbandingan Bitcoin Sebagai Gelembung Dot-Com dan Perumahan

Jeffrey Kleintop, ketua strategi pelaburan Charles Schwab, memberitahu Business Insider bahawa jika terdapat gelembung Bitcoin, ia tidak seperti gelembung dot-com dan perumahan. Sekiranya harga Bitcoin jatuh, ia tidak akan menjadi alasan yang sama seperti gelembung lain kerana Bitcoin belum lagi tertanam dalam ekonomi dan struktur kewangan seperti sektor dot-com dan perumahan. Sebarang kejatuhan dalam harga Bitcoin akan mencerminkan perkembangan yang unik untuk Bitcoin.

Kleintop, yang syarikatnya menguruskan aset bernilai $ 320 bilion, berkata dia akan ditanya sama ada atau tidak Bitcoin adalah gelembung di setiap tempat yang beliau pergi di seluruh dunia. Kleintop adalah salah satu daripada beberapa pakar yang berbeza pandangan dengan mereka yang telah memanggil Bitcoin gelembung yang menunggu untuk pecah.

Sumber:

https://www.ccn.com/schwab-investment-chief-dismisses-bitcoin-comparisons-to-dot-com-and-housing-bubbles/

CEO NiceHash Berhenti Selepas 4,000 BTC Digodam, Namun Perkhidmatan NiceHash Akan Terus Bersambung

Perkhidmatan perlombongan Slovenia NiceHash telah menukar CEO beberapa minggu selepas penggodam mencuri Bitcoin bernilai sekitar $ 63 juta pada serangan besar pada akhir 2017. Selepas platform yang digodam itu dilancarkan semula pada 22 Disember, media berita tempatan melaporkan CEO asal Marko Kobal telah meninggalkan syarikat tersebut, seperti yang disahkan di LinkedIn.

Jumlah rampasan dari godaman NiceHash mencapai 4,000 BTC. Walaupun serangan itu berlaku, Kobal yakin bahawa perkhidmatan itu akan terus beroperasi dengan kapasiti yang sama. 2017 telah menyaksikan kesinambungan usaha-usaha penggodaman utama yang menyerang entiti terkenal dalam industri mata wang kripto, terutamanya bursa pertukaran. Youbit Korea menjadi mangsa yang paling baru, mengisytiharkan muflis selepas penggodam mencuri dana berjumlah 17 peratus daripada nilai aset bersihnya.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/nicehash-ceo-quits-after-4000-btc-hack-service-to-continue-work