Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 22 Januari 2018

Penggubahan Wang Haram Menggunakan Bitcoin Kurang Daripada Satu Peratus Dari Semua Urus Niaga Bitcoin

Laporan baru-baru ini dari pasukan penganalisis Bitcoin, FDD dan Ellicit, sebuah syarikat forensik Bitcoin, menunjukkan bahawa kurang daripada satu peratus daripada semua urus niaga Bitcoin melibatkan pengubahan wang haram. Laporan yang ditulis untuk membantu menganalisis aliran dana dan bahaya pengubahan wang haram, telah menunjukkan bahawa pengubahan wang haram bukanlah masalah besar seperti yang dipercayai oleh para pengkritik Bitcoin.

Laporan itu menyatakan: “Jumlah pengedaran Bitcoin yang diperhatikan adalah pasaran kecil seperti Silk Road dan, kemudian, AlphaBay [umumnya] sumber hampir semua Bitcoin haram yang dicuci melalui perkhidmatan penukaran.” Laporan itu juga menunjukkan bahawa kebanyakan transaksi haram yang menggunakan Bitcoin diproses di Eropah, menerima lebih daripada lima kali transaksi urus niaga sebagai Amerika Utara.

Laporan itu menunjukkan bahawa cara terbaik untuk memerangi aktiviti haram itu adalah melalui langkah-langkah pencegahan pengubahan wang haram (AML) yang lebih ketat. Laporan itu menyatakan bahawa satu-satunya cara untuk mengurus urus niaga haram adalah untuk “Pihak berkuasa kewangan dalam semua bidang kuasa [untuk meningkatkan penguatkuasaan AML.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-laundering-less-than-one-percent-of-all-transactions

Bank Pusat Eropah Membincangkan Bitcoin dan Blockchain Dengan Belia

Presiden Bank Pusat Eropah, Mario Draghi akan menjawab melalui satu siri video pada 12 Februari 2018 mengenai mata wang kripto iaitu sama ada Bitcoin menawarkan alternatif yang berdaya maju untuk mata wang tradisional serta mengulas pandangan ECB tentang teknologinya, dengan syarat soalan akan diserahkan pada hari Selasa, 23 Januari 2018. Orang Eropah berusia antara 16 dan 35 tahun boleh juga menanyakan soalan-soalan di sekitar tiga topik utama: kemungkinan krisis ekonomi global yang baru, mata wang kripto dan Blockchain, pemulihan ekonomi Eropah dan pengangguran belia.

Sesi ini merupakan sebahagian daripada Dialog Belia Ketiga ECB yang biasanya merupakan satu siri ceramah yang diadakan oleh pembuat dasar Bank dengan pelajar dan orang muda dari pelbagai negara dan latar belakang. Walaupun peranan bank pusat dalam dunia mata wang digital sentiasa menjadi subjek perdebatan, pandangan bahawa mereka wujud untuk membantu memastikan kestabilan untuk ekonomi masih berdiri.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/european-central-bank-to-discuss-bitcoin-and-blockchain-with-youth

Bank Kedua Terbesar Korea Selatan Menyokong Pertukaran Mata Wang Kripto

Awal minggu ini, Korbit memberitahu pengguna dan peniaga bahawa pada akhir Januari, mereka mula menerima deposit dan pengeluaran daripada akaun Shinhan Bank dan bukan akaun Kookmin Bank. Kookmin Bank, institusi kewangan terbesar di Korea Selatan, memutuskan untuk tidak menyokong pertukaran mata wang kripto. Kenyataan yang dihantar oleh Korbit kepada para penggunanya memberitahu: “Seperti yang diumumkan sebelum ini, untuk mematuhi peraturan pengenalan dan pencegahan pengubahan wang haram yang dikuatkuasakan oleh kerajaan, kaedah deposit KRW semasa akan ditamatkan pada akhir Januari 2018.”

Kenyataan seterusnya dari mereka: “Untuk menggunakan kaedah deposit KRW baru, yang dijadualkan dilaksanakan dalam bulan ini, anda mesti mempunyai akaun Shinhan Bank yang didaftarkan di bawah nama undang-undang anda. Sila gunakan masa ini untuk membuat akaun perbankan di Shinhan Bank. Kami akan memaklumkan arahan selanjutnya mengenai cara memasukkan maklumat akaun pengeluaran KRW baru di Korbit. ”

Dengan pengumuman Korbit baru-baru ini, peniaga menjadi lega dan tidak takut akan kemungkinan larangan dagangan mata wang kripto. Sebelum ini, dalam dokumen rasmi, kerajaan Korea Selatan menyatakan bahawa ia telah meminta institusi kewangan untuk mengelakkan penyediaan perkhidmatan perbankan kepada bursa saham mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/south-koreas-second-largest-bank-supports-cryptocurrency-exchanges-traders-relieved/

Akaun Bank Pertukaran Bitcoin Terbesar di India Dibekukan 

Menurut laporan oleh penerbitan berita India, The Economic Times (ET), pertukaran Bitcoin di India mungkin menghadapi beberapa gangguan dari institusi kewangan terkemuka negara itu. Sepanjang bulan lalu sejak Disember 2017, beberapa bank kebangsaan, termasuk Bank Negara India, HDFC Bank, Axis Bank, Yes Bank dan ICICI Bank, membekukan akaun yang dimiliki bursa pertukaran mata wang kripto. Walaupun senarai perniagaan yang terjejas oleh Economic Times hanya termasuk Zebpay, Unocoin, CoinSecure dan BtcxIndia, bursa-bursa lain juga telah mengalami masalah ini.

Perwakilan perbankan memberitahu bahawa “(The) Reserve Bank of India tidak mengeluarkan sebarang arahan kepada kami – ini adalah langkah yang amat berhati-hati di pihak kami.” Institusi kewangan juga menuntut pertukaran mata wang kripto untuk cagaran atas pinjaman mereka sambil membekukan akaun mereka.

Dianggarkan lapan akaun bank telah dibekukan setakat ini, dengan lebih banyak lagi akaun bakal dibekukan. Bank-bank juga telah melaporkan pertukaran menggunakan akaun bank mereka atas sebab-sebab yang tidak dinyatakan pada masa membuat akaun mereka. Institusi kewangan di India diberi mandat untuk mendedahkan urus niaga yang mencurigakan kepada Unit Perisikan Kewangan.

Sumber:

https://www.ccn.com/indian-cryptocurrency-exchanges-disrupted-over-widespread-issue-of-frozen-bank-accounts/

Default – Between Post Ads