Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 25 November 2017

Harga Ethereum Mencecah $460 (RM 1892), Rekod Tertinggi Setakat Ini

Harge Etherum kini telah mencapai harga $460 (RM 1892), dengan jumlah pasaran Ethereum kini mencecah $2.2 billion (RM 9.1 billion). Peningkatan jumlah dagangan menunjukkan pasaran yang kuat dan dijangka rekod baru bagi harga Ethereum akan berlaku lagi dalam masa terdekat.

Nilai Ethereum dijangkakan akan perlahan peningkatan nilainya pada $480, dan akan boleh mencecah $500 untuk jangka masa pendek.

Sumber:

https://www.coindesk.com/all-time-high-ether-prices-pass-440-as-key-level-breached/

ZIM Menggunakan Teknologi Blockchain Untuk Penghantaran Antarabangsa

Konglomerat perkapalan global ZIM telah menguji system bil muatan tanpa kertas berasaskan teknologi blokchain, yang menyertai barisan syarikat logistik perkapalan seperti Maersk dan UPS yang ingin memudahkan sistem logistik dan penghantaran mereka.

ZIM Integrated Shipping Services Ltd. telah bekerjasama dengan SPARX Logistics dan Wave Ltd. untuk mengetuai bil muatan tanpa kertas yang berasaskan blokchain – resit yang mengikat sah kargo yang dihantar oleh pembawa. Rang undang-undang muatan adalah satu bentuk dokumen bertarikh dari abad awal pengangkutan maritim, yang memperincikan jenis, kuantiti, asal, dan tujuan kargo dan mengandungi kontrak dan terma untuk pengangkutan kargo itu. Bentuk kertas asal dokumen ini harus dihantar secara fizikal melalui kurir kepada penerima barang.

ZIM mengumumkan bahawa, “Sistem berasaskan blockchain yang dibangunkan oleh Wave menggunakan teknologi lejar digital untuk memastikan semua pihak boleh mengeluarkan, memindahkan, mengesahkan dan menguruskan penghantaran dan dokumen berkaitan perdagangan melalui rangkaian yang selamat.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/zim-uses-blockchain-to-track-overseas-shipping

Bank Negara Filipina Dan Suruhanjaya Sekuriti Dan Bursa Filipina Akan Bekerjasama Untuk Mengawal Selia Pasaran Mata Wang Digital

Pernyataan yang dibuat untuk pengawalseliaan mata wang digital dan crowdfunding oleh pegawai perbankan dan pengawalseliaan Filipina meletakkan mata wang digital dalam perhatian masyarakat tempatan.

Kedua-dua Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Filipina (SEC) dan Bangko Sentral ng Filipina (BSP) bekerjasama untuk meneroka penggunaan mata wang digital sebagai alat pembiayaan untuk mendapatkan modal. SEC sedang mempertimbangkan untuk mengklasifikasikan mata wang digital tertentu yang digunakan dalam crowdfunding sebagai sekuriti, dan bank akan menyediakan pertukaran dengan saluran pendaftaran untuk memudahkan pematuhan dengan peraturan-peraturan sambil menawarkan perkhidmatan pertukaran mata wang digital kepada mata wang fiat di bawah pengawasan BSP.

Sumber:

https://www.ethnews.com/philippine-central-bank-and-sec-on-regulating-cryptocurrency-marketplace

Air New Zealand Dan Winding Tree Bekerjasama Mengasaskan Applikasi Teknologi Blockchain Dalam Syarikat Penerbangan

Air New Zealand telah mengumumkan perkongsian baru dengan platform perjalanan Winding Tree untuk meneroka penggunaan teknologi blockchain dalam perniagaan syarikat penerbangan itu.

Kerjasama itu akan menguji sama ada teknologi itu boleh membolehkan syarikat penerbangan bendera New Zealand untuk meningkatkan keselamatan dan kecekapan perkhidmatan yang termasuk pengesanan bagasi dan tempahan tiket, kata laporan Reuters.

Menurut Avi Golan, Ketua Pegawai Digital untuk Air New Zealand, syarikat penerbangan itu juga melihat applikasi blockchain di tempat lain, dengan menyebutkan kes penggunaan seperti program kesetiaan dan sistem pengedaran.

Beliau menyatakan:

“Walaupun kami masih meneroka manfaatnya, teknologi blockchain boleh menawarkan cara yang efisien untuk menempah tiket penerbangan dan produk sampingan.”

Dengan kerjasama itu, Golan menambah, syarikat penerbangan itu berharap untuk memanfaatkan perkongsian maklumat yang cepat dan selamat, serta membawa faedah kepada pelanggan dengan menyediakan kos yang lebih murah.

Sumber:

https://www.coindesk.com/air-new-zealand-winding-tree-team-up-for-blockchain-exploration/

 

Bitcoin Exchange CEX.IO