Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 4 Disember 2017

Bitcoin Mencecah $11,874(RM 48,565), Namun Ia Hanya Permulaan

Pada 3 Disember, harga Bitcoin mencapai tahap tertinggi pada $ 11,874 selepas pemulihan sepenuhnya daripada pembetulan harga.

Miguel Cuneta, pengasas bersama di Satoshi Citadel, sebuah firma pelaburan yang berfokus pada mata wang digital utama di Filipina yang mengendalikan beberapa broker Bitcoin terbesar di negara ini seperti BuyBitcoin dan Rebit, menyatakan bahawa gembar-gembur $ 10,000 dihasilkan oleh media sebelum ini. Selepas harga Bitcoin melepasi $ 11,000, ia jatuh kepada $ 9,000, dan sejurus selepas itu, media arus perdana menerbitkan beberapa artikel mengenai kemalangan Bitcoin yang akan datang.

Dengan harga Bitcoin hampir $ 12,000, Bitcoin kini merupakan mata wang paling berharga keenam di dunia, dalam masa lapan tahun sejak dilancarkan pada tahun 2009. Bitcoin melepasi paras $11,000 dan dijangka melepasi $12,000 dalam bulan Disember, memandangkan kemasukan pelabur institusi dan berpuluh-puluh bilion dolar dalam pasaran Bitcoin. Apabila aliran institusi mengalir ke dalam pasaran Bitcoin melalui Bitcoin, pasaran Bitcoin $ 165 bilion akan meningkat dengan pesat, memberikan lebih banyak kecairan.

Beberapa pelabur yang dihormati dalam ruang mata wang digital telah menyatakan keyakinan mereka terhadap harga Bitcoin yang mencecah $ 45,000 menjelang akhir tahun 2018, mencapai jumlah pasaran sebanyak $ 1 trilion.

Sumber:
https://www.cryptocoinsnews.com/11874-bitcoin-price-achieves-new-time-high-beginning/

Korea Selatan Sedang Mengkaji Cara-Cara Untuk Mengenakan Cukai Terhadap Pengguna Bitcoin

Kim Dong-yeon, Timbalan Perdana Menteri Korea Selatan dan Menteri Strategi dan Kewangan, mendedahkan awal minggu ini bahawa kerajaan menyiasat pelbagai kaedah untuk mengawal selia pasaran Bitcoin tempatan dengan lebih baik dan mengenakan cukai sewajarnya kepada pengguna Bitcoin.

Walaupun kerajaan Korea Selatan dan pihak berkuasa kewangan tempatan secara aktif membincangkan kemungkinan menguatkuasakan dasar percukaian Bitcoin, pada sidang akhbar, Timbalan Perdana Menteri Kim menyatakan bahawa kerajaan tidak bermaksud untuk memasukkan apa-apa dasar percukaian Bitcoin pada pindaan 2018 terhadap undang-undang cukai.

Kerajaan Korea Selatan akan melaksanakan dasar cukai Bitcoin sama dengan kerajaan Jepun, memandangkan kebanyakan kerangka pengawalseliaan yang disediakan oleh pihak berkuasa kewangan Korea Selatan pada tahun 2017 memberi tumpuan kepada menyediakan kebebasan dan fleksibiliti kepada perniagaan, seperti Jepun.
Secara keseluruhannya, bahawa kerajaan Korea Selatan telah mula mengakui laju pertumbuhan Bitcoin yang pesat dan menyusun beberapa penyelesaian untuk menyeragamkan industri Bitcoin Korea Selatan.

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/south-korea-is-investigating-methods-to-tax-bitcoin-users

Rumah Putih Sedang Memantau Dunia Mata Wang Digital

Setiausaha Akhbar White House, Sarah Huckabee Sanders berkata bahawa “pasukan” White House sedang mengikuti perkembangan dalam bidang mata wang digital. Dalam kenyataan beliau,” Saya tahu ini adalah sesuatu yang dipantau oleh pasukan kami di sini. Dari segi taklimat dan pengumuman khusus, saya tidak mempunyai apa-apa yang boleh saya kongsikan dengan anda sekarang, tetapi kami dengan senang hati akan terus berhubung dengan anda mengenainya, “balas Sanders.

Apabila wartawan yang sama bertanya mengenai jenis pemantauan tersebut, dia berkata: “Saya tahu, bahawa Tom Bossert, dengan pasukan Keselamatan Dalam Negeri, seorang penasihat kepada presiden, telah membangkitkannya dalam pertemuan awal minggu ini. Saya tahu ia adalah sesuatu yang dia sedang awasi. Kami akan memaklumkan anda apabila kami mempunyai apa-apa lagi maklumat lanjut. ”

Walau pelbagai badan di dalam kerajaan Amerika Syarikat pernah mengambil bahagian dalam perkembangan dan projek yang berkaitan dengan blockchain, ini nampaknya merupakan penyataan pertama mengenai topik yang akan datang terus dari White House, walaupun kenyataan tersebut itu masih samar-samar.

Sumber:
https://www.ethnews.com/white-house-team-is-monitoring-cryptocurrencies

Ken Griffin, Pengasas Citadel Hedge Fund Mengkritik Bitcoin Bubble Setelah Ia Mencecah $11,000

Apabila harga Bitcoin kembali melebihi paras $ 11,000, Ken Griffin, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma hedge fund Citadel, telah menyertai suara golongan pesimis Bitcoin, membandingkan kenaikan harga Bitcoin seperti Tulip Bubble berabad-abad yang lalu di Holland, dalam temu bual dengan CNBC.

Griffin menawarkan sedikit perbezaan pada penyebab populariti Bitcoin: orang ramai terkeliru dengan teknologi blockchain, yang pada pandangan Griffin, mempunyai merit dan kelebihan. Griffin, menyedari pelaburan industri kewangan dalam teknologi blockchain, berkata teknologi blockchain akan mempunyai implikasi sosial yang mendalam untuk tahun-tahun akan datang. Beliau berkata teknologi itu mencipta rekod transaksi yang cepat, selamat dan kekal dan menghapuskan keperluan pihak ketiga seperti bank.

Griffin berkata beliau tidak menganggap Bitcoin sebagai penipuan, seperti yang dikatakan oleh sesetengah pihak, tetapi dia berpendapat bahawa ia adalah bubble yang akhirnya akan menyakiti orang. Dia berkata dia bimbang bagaimana bubble itu akan berakhir.

Sumber:
https://www.cryptocoinsnews.com/as-bitcoin-tops-11000-hedge-fund-leader-ken-griffin-joins-the-its-a-bubble-club/