Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 6 Januari 2018

Ripple Yakin 3 Syarikat Terbesar Pemindahan Wang Akan Menggunakan XRP pada 2018

Tiga daripada lima syarikat pemindahan wang teratas dunia akan menggunakan token XRP Ripple dalam sistem aliran pembayaran mereka tahun ini, kata syarikat itu di Twitter.

Tweet yang tidak mengenal pasti rakan kongs syarikat pemindahan wang tersebut, dikeluarkan kerana XRP telah mengumpul untuk mengatasi Ethereum sebagai mata wang kripto No. 2 dari segi pasaran walaupun Ripple telah dikritik dari segi penggunaan token XRP. Sebahagian daripada kritikan itu berasal dari Ripple yang telah menyatakan lebih dari 100 institusi kewangan menggunakan produknya yang terkini, iaitu platform mesej yang tidak melibatkan XRP, dan banyak pelabur baru yang terkeliru bahawa sokongan itu menunjukkan sokongan kepada XRP oleh institusi-institusi tersebut. Sebelum hari Khamis baru-baru ini, hanya satu syarikat – firma perkhidmatan kewangan Mexico Cuallix – telah mengumumkan penggunaan XRP untuk pemindahan wang rentas sempadan.

Dalam tweet lain, Ketua Pegawai Eksekutif Ripple, Brad Garlinghouse membalas artikel New York Times mengenai keraguan mengenai penggunaan XRP dengan berkongsi ulasan yang dikatakannya dari bank dan penyedia pembayaran yang memeriksa atau menguji mata wang kripto. Merujuk produk xRapid Ripple, yang meletakkan XRP di atas platform mesej xCurrent syarikat, Garlinghouse menulis: “Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, saya telah bercakap dengan bank sebenar dan pembekal pembayaran. Mereka memang merancang untuk menggunakan xRapid (produk kecairan XRP kami) secara serius.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/ripple-claims-3-money-transfer-firms-xrp-2018/

Visa Membatalkan Kad Pembayaran Yang Didasari Mata Wang Kripto

Visa mengakhiri hubungannya dengan penyedia kad mata wang kripto pada hari Jumaat, menyebabkan beribu-ribu urus niaga pelanggan kad tersebut ditolak dan bingung memikirkan bagaimana untuk mengakses wang mereka.

Penyedia kad, WaveCrest, mengesahkan dalam e-mel ke CNBC bahwa mereka diperlukan “segera menutup semua kad Visa mereka.” “Sebagai Institusi E-Money berlesen, WaveCrest dikehendaki untuk melindungi dana untuk menampung semua wang elektronik yang dikeluarkan dan kami dapat mengesahkan bahawa dana ini adalah selamat dan tersedia untuk penebusan melalui saluran lain,” kata kenyataan tersebut. Visa, rangkaian pembayaran, tidak segera bertindak balas terhadap permintaan untuk memberi komen.

Wavecrest menyediakan perkhidmatan kepada beberapa syarikat kad mata wang kripto, termasuk Bitwala, Cryptopay, Wirex dan TenX. Syarikat-syarikat ini menukarkan mata wang kriptografi orang ke dalam tunai yang dimuatkan ke kad prabayar, membolehkan orang menggunakan mata wang untuk urus niaga setiap hari. Kini kad-kad ini tidak dapat digunakan.

Sumber:

https://www.cnbc.com/2018/01/05/visa-bans-cryptocurrency-backed-cards.html

Overstock Mendapat $ 100 Juta dari Soros Fund untuk Pembangunan Teknologi Blockchain

Overstock.com baru sahaja mendapat dana dari salah satu nama terbesar di dalam kewangan, dan Ketua Pegawai Eksekutif Patrick Byrne mengatakan ia akan digunakan untuk membiayai projek blockchain syarikat. Syarikat itu mendedahkan dalam satu Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) memfailkan minggu ini bahawa pemegang waran telah melaksanakan haknya untuk membeli saham bernilai $ 100 juta. Walaupun pemfailan itu tidak mengenal pasti pelabur ini, Byrne memberitahu CoinDesk ia adalah Quantum Funds, yang dikendalikan oleh jutawan George Soros.

Daripada $ 100 juta yang diterima Overstock, Byrne berkata dia menjangkakan $ 20 juta akan digunakan untuk membiayai DeSoto Inc., syarikat hak harta benda blockchain yang dengan kerjasama dengan ahli ekonomi Hernando DeSoto. Bagi baki sebanyak $ 80 juta pula, Byrne berkata beliau berhasrat untuk melabur dana menerusi platform e-commerce utama Overstock (yang menerima Bitcoin untuk bayaran) dan usaha pembangunan teknologi blockchain lain yang merupakan sebahagian daripada anak syarikat Medici Ventures.

Quantum Funds tidak memberi maklum balas kepada permintaan untuk komen, tetapi kenderaan yang dikawal Soros mendedahkan pembelian waran untuk membeli saham Overstock pada bulan November.

Sumber:

https://www.coindesk.com/blockchain-bonanza-overstock-gets-100-million-investment-soros-fund/

Salah Satu Konglomerat Industri Hiburan Terbesar di Jepun Akan Memulakan Operasi Pertukaran Mata Wang Kripto

DMM, sebuah konglomerat hiburan utama di Jepun, yang juga mengendalikan platform e-dagang yang digunakan secara meluas oleh lebih daripada 27 juta ahli aktif, akan melancarkan pertukaran mata wang kripto bulan ini. DMM Bitcoin, pertukaran mata wang kripto dari gergasi hiburan, akan mula menerima permohonan dari peniaga tempatan dan pelabur seawal 11 Januari, selepas pertukaran secara rasmi dilancarkan pada 10 Januari.

Memandangkan DMM Bitcoin adalah institusi kewangan yang dikawal oleh Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA), ia dikehendaki melaksanakan dasar dan sistem Pengetahuan Pelanggan (KYC) dan Anti Penggubahan Wang Haram (AML) yang ketat. Oleh itu, serupa dengan bursa lain dalam pasaran mata wang kripto Jepun, DMM Bitcoin kemungkinan akan menjalankan proses pengesahan yang ketat untuk pedagang, terutama untuk pelabur individu berskala besar dan tinggi.

Selepas pelancarannya, DMM Bitcoin hanya akan menyokong tujuh mata wang kripto terpilih iaitu Bitcoin, Ethereum, NEM, Ripple, Litecoin, Ethereum Classic, dan Bitcoin Cash. Walaupun kaedah syarikat itu digunakan untuk menghasilkan senarai tujuh kripto mata wang yang disebutkan masih belum jelas, DMM Bitcoin hanya menambah mata wang kripto yang mempunyai pasaran yang kuat, asas kepenggunaan, dan jumlah dagangan harian.

Sumber:

https://www.ccn.com/one-japans-largest-entertainment-conglomerates-will-operate-cryptocurrency-exchange/