Matawang Kripto Sumber Pendapatan Penting untuk Nvidia

Nvidia tidak pernah terlalu telus mengenai kesan perlombongan bitcoin dalam perniagaannya, tetapi sekarang kita tahu syarikat GPU itu menjangkakan dapat menjana pendapatan dari pasaran ini untuk tahun yang akan datang. Jensen Huang, Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, memberitahu CNBC bahawa meskipun kemelesetan baru-baru ini dalam perlombongan bitcoin di tengah-tengah harga BTC yang berada di bawah tekanan, mata wang kripto adalah gelombang masa depan.

Beliau berkata: “Mata wang kripto akan terus wujud. Keupayaan dunia untuk mempunyai penyelesaian yang sangat elegan, dan berkos rendah akan berada di sini untuk masa yang lama. Blockchain akan berada di sini untuk masa yang lama dan ia akan menjadi satu bentuk pengkomputeran asas.”

Pada suku keempat, apabila harga bitcoin naik lebih tinggi, “permintaan mata wang kripto” melampaui “jangkaan syarikat, yang merangkumi peratusan yang lebih besar berbanding dengan suku ketiga, seperti CFO Nvidia merujuk kepada laporan pendapatan Nvidia. Nvidia bukan satu-satunya pemain dalam pasaran GPU perlombongan bitcoin, dengan AMD juga bersaing untuk bahagian pasaran. Selain itu, mungkin terdapat pemimpin baru, dengan Bitmain yang berpangkalan di Beijing membangunkan produk ASIC Ethereum.

Sumber:

https://www.ccn.com/nvidias-huang-cryptocurrencies-will-be-an-important-driver-for-gpus/