Default – Above Header Ads
HashFlare

Siri Asal Usul Bank: Pengeluaran Duit Syiling Pertama

Dalam post yang lalu, kita sudah belajar serba sedikit tentang asal usul bank. Pada zaman itu, fungsi utama bank adalah untuk menyimpan harta kekayaan dalam bentuk emas. Pada masa yang sama, mereka yang menguasai bank ketika itu, termasuk paderi-paderi dan pembesar, boleh memberi pinjaman dan mengenakan faedah kepada saudagar dan peladang.

Apa yang menarik adalah bank ketika itu hanya menyimpan emas dan benih gandum (seperti di Mesir purba). Wang kertas masih lagi tidak wujud. Sewaktu pemerintahan Greek Ptolemies, granaries atau tempat simpanan benih gandum ini diubah menjadi satu rangkaian bank yang berpusat di Alexandria. Sistem bank berdasarkan benih gandum berkembang pesat apabila bekalan emas dan perak semakin berkurangan.

Sistem matawang Greek

Jika di zaman purba, transaksi menggunakan emas, perak dan benih gandum, sistem matawang berkembang secara rasmi di Greek pada zaman 640-630 BC. Duit syiling diperbuat daripada perak di Greek dikenali sebagai obol. Inflasi sudah mula menjadi masalah walaupun pada awal pembuatan syiling.

Pada tahun 407 BC, Sparta telah menakluki lombong perak bangsa Athenian di Laurion dan membebaskan 20,000 hamba. Akibatnya berlaku kekurangan duit syiling yang signifikan dan pada tahun 406 dan 405 BC, Athens mula mengeluarkan duit syiling diperbuat dari gangsa dengan sedikit plating perak. Kekurangan syiling perak bertambah teruk kerana orang ramai menyimpan duit syiling perak mereka dan hanya menggunakan duit syiling gangsa yang lebih rendah nilainya.

Keadaan ini yang membawa kepada teori ekonomi pertama dunia iaitu Gresham’s Law yang menyatakan bahawa “duit yang buruk (jahat) mengusir yang baik”. Akhirnya, pada tahun 393 BC, syiling gangsa telah dihilangkan nilainya dan tidak boleh digunakan lagi.

Pada zaman itu, untuk memastikan penggunaan matawang syiling adalah sekata, Greek banyak menggunakan taktik paksaan ke atas negara lain. Pada tahun 456 BC, Athens telah memaksa Aegina mengambil syiling Athenian dan memberhentikan pengeluaran syiling mereka sendiri. Selang beberapa tahun kemudian, Athens mengeluarkan arahan untuk menyerahkan semua syiling ‘asing’ kepada lombong Athenian dan semua negara di bawah naungan Athens harus akur dengan sistem matawang mereka, dikenali sebagai Attic.

Default – Inside Post Ads

Penjajahan Alexander the Great telah membawa sistem matawang mereka ke negara-negara taklukan di merata dunia. Philip, bapa kepada Alexander the Great pula telah mengedarkan duit syiling sebagai satu propaganda untuk menyambut kemenangannya dalam pertandingan chariot dalam sukan Olympic tahun 356 BC.

Duit syiling Greek adalah antara bukti terawal sistem perbankan berkembang pesat di negara itu. Selain daripada digunakan dalam pertukaran wang, penggunaan terpenting duit syiling Greek adalah untuk bottomry, atau sebagai pinjaman untuk membiaya pengangkutan kargo melalui kapal laut, aktiviti perlombongan dan juga infrastruktur awam.

Satu perkara yang dapat dilihat dari sistem bank sejak zaman purba lagi adalah ianya dikuasai oleh mereka yang mempunyai kekayaan yang banyak ataupun kuasa yang besar. Ini adalah kerana golongan ini sahaja yang mampu memberi pinjaman kepada orang lain dan masih lagi memiliki saki-baki kekayaan untuk dibelanjakan.

Nantikan post penulis yang seterusnya: