Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 2 Februari 2018

Harga Bitcoin Merosot Di Bawah $ 9,500 Setelah India Menunjukkan Tanda Akan Berkeras Terhadap Penggunaan Mata Wang Kripto

Harga Bitcoin kini merosot di bawah $ 9,500 berikutan laporan bahawa India mungkin mengambil tindakan keras terhadap penggunaan mata wang kripto untuk memerangi kegunaannya dalam perusahaan “tidak sah”. Dalam beberapa jam berikutan kenyataan menteri kewangan, pasaran mata wang kripto telah menurun daripada $ 515 bilion kepada $ 489 bilion, pengurangan kira-kira lima peratus.

Sementara itu, Ethereum terus meraih keuntungan berbanding Bitcoin dalam persaingan untuk jumlah pasaran terbesar. Walaupun semua mata wang kripto utama lain mencatatkan prestasi buruk, harga Ethereum berjaya meningkat di atas tahap hari sebelumnya. Pada masa ini, harga Ethereum ialah $ 1,122 di Bitfinex, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran $ 109.3 bilion dan mewakili 22 peratus daripada jumlah pasaran mata wang kripto.

Walaupun Ethereum berjaya, namun tidak bagi pasaran hampir semua altcoin utama lain. Ripple, yang mempunyai jumlah pasaran ketiga terbesar, menyaksikan penurunan harga sebanyak tujuh peratus kepada $ 1.04, manakala kedua-dua Bitcoin Cash dan Cardano menanggung lapan peratus hkerugian. EOS mencatatkan penurunan paling tinggi sebanyak 10 peratus terburuk, dan Stellar, NEO dan Litecoin semuanya mengalami penurunan sebanyak tujuh peratus. Sementara itu, NEM menurun sebanyak empat peratus kepada $ 0.74 untuk di tangga 10 jumlah pasaran

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-dives-below-9700-as-india-hints-at-hard-line-on-cryptocurrency-usage/

 

Eksekutif Broker Bursa Mata Wang Kripto: Kemerosotan Harga Bitcoin Hanyalah “Kesakitan Disebabkan Pertumbuhannya”

Ketua Pegawai Eksekutif BitcoinBro, Oliver von Landsberg-Sadie memberitahu Bloomberg bahawa walaupun Bitcoin merosot hampir 50% nilainya dalam empat minggu yang lalu, dia tidak bimbang. Sebaliknya, dia mengatakan ianya adalah “kesakitan disebabkan pertumbuhannya,” dengan mengatakan bahawa dia tetap “sangat yakin untuk jangka panjang, seolah-olah mencadangkan bahawa pada akhirnya, pasaran mata wang kripto akan lebih baik disebabkan penurunannya.”

Sebahagian daripada alasan penurunan itu, ketua BitcoinBro berkata, kerana wujudnya persekitaran kawal selia, seperti Korea Selatan, sebagai contoh. Tetapi langkah mereka ke arah industri mata wang kripto yang lebih terkawal, khususnya protokol KYC dan AML, membuatkan Bitcoin ke hadapan, bukannya mundur, walaupun kesakitan itu berlaku pada harga Bitcoin, ujar beliau lagi.

von Landsberg-Sadie menegaskan bahawa Bitcoin itu sendiri bukanlah pilihan tepat untuk aktiviti pencucian wang, walaupun itu isu utama yang dikritik. Sementara itu, von Landsberg-Sadie berkata Bitcoin adalah “pilihan yang amat mengerikan” bagi penggodam kerana dana itu dapat dikesan di blockchain. Lebih banyak syiling memfokuskan privasi seperti Monero atau Zcash, mempunyai ciri yang lebih sesuai dalam pengubahan wang haram, tetapi bukan Bitcoin.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoinbro-chief-bitcoins-slump-reflects-growing-pains/

Applikasi Cash Oleh Square Umumkan Pilihan Jual Beli Bitcoin Untuk Hampir Semua Pengguna Applikasinya

Applikasi Cash Square, aplikasi untuk menghantar dan menerima mata wang fiat dari syarikat pembayaran mudah alih Square, kini telah membuat dagangan Bitcoin (BTC) tersedia untuk hampir semua penggunanya, kecuali di New York, Georgia, Hawaii, dan Wyoming. Jack Dorsey, Ketua Pegawai Eksekutif Square dan Twitter, mengumumkan berita itu dalam tweet Jan. 31, yang turut memuatkan kartun pendek bertajuk “My First Bitcoin”, menjelaskan Bitcoin kepada pendatang baru.

Pembelian segera (dan menjual) Bitcoin kini tersedia kepada kebanyakan pelanggan App Cash. Kami menyokong Bitcoin kerana kita melihatnya sebagai laluan jangka panjang ke arah akses kewangan yang lebih besar untuk semua. Ini adalah langkah kecil. Oleh kerana Square beroperasi di rangkaian Point of Sale (PoS), penambahan BTC ke perkhidmatan mudah alihnya bermakna pada masa hadapan mana-mana peniaga yang menggunakan sistem pembayaran Square berpotensi dapat menerima Bitcoin sebagai bentuk pembayaran.

Walaupun syarikat itu mengatakan bahawa mereka tidak akan menambah yuran urus niaga untuk membeli dan menjual BTC di Applikasi Cash, applikasi tersebut mengira harga di mana anda boleh membeli dan menjual berdasarkan harga pasaran menggunakan purata di seluruh bursa utama. Menurut Square, pengguna akan dibenarkan membeli sehingga $ 10,000 dalam BTC seminggu, sementara tidak ada batasan harga untuk menjualnya.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/square-cash-app-releases-bitcoin-buysell-option-to-almost-all-users

 

ICO Bee Token Disengat Oleh Penipuan Phishing Dengan Kerugian $ 1 Juta

Pelabur dalam rangkaian perkongsian rumah yang terdesentralisasi, Bee Token telah ditipu hampir $ 1 juta dalam masa lebih 25 jam. Bee Token, yang baru-baru ini bekerjasama dengan platform perkhidmatan kewangan yang berpusat di San Francisco, WeTrust untuk mencipta pesaing yang terdesentralisasi untuk perkhidmatan perkongsian rumah AirBnB, melancarkan ICO awamnya pada 31 Jan.

Walau bagaimanapun, semasa permulaan menjalankan penjualan token, penipu yang menyamar sebagai pengendali kelihatan telah melancarkan versi mereka sendiri. Menggunakan alamat e-mel seperti [email protected], penipu yang dihubungi akan menjadi pembeli yang kemudian mendaftar untuk jualan token penuh. Semua memberitahu, tanda-tanda menunjukkan bahawa mereka yang terlibat mengumpulkan sekurang-kurangnya $ 928,000 daripada bakal pelabur.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan lewat minggu lepas, syarikat mengesahkan adanya penipuan, mengatakan pelabur hanya perlu menghantar dana ke alamat yang disenaraikan di laman web rasmi permulaan itu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bee-token-phishing-scam/