Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 23 Disember 2017

Penurunan 30% Jumlah Modal Pasaran: Pembetulan Harga Mata Wang Kripto

Jumlah nilai semua mata wang kripto, termasuk Bitcoin dan 1,300 perdagangan mata wang kripto lain, turun lebih daripada 30 peratus dari paras tertinggi sepanjang masa $ 650 bilion (RM 2.651 trillion) yang dicapai pada awal minggu ini. Walaupun harga pasaran mencecah paras terendah $ 418 bilion (RM 1.704 trillion) hari ini, namun prestasi dari tahun ke tahun pasaran masih naik 4,000 peratus, daripada hanya $ 10 bilion (RM 40.78 billion) pada 1 Januari 2017.

Harga Bitcoin jatuh hampir $ 5,000 (RM 20,310) hanya dalam beberapa jam untuk jatuh di bawah $ 11,000 (RM 44,863), dan banyak lagi mata wang kripto lain telah mengikuti trend menurun, turun 30 hingga 40 peratus sepanjang perdagangan hari ini. Mengikut laman data CoinMarketCap, hampir semua 100 mata wang kripto teratas dengan jumlah dagangan mencatatkan penurunan sekurang-kurangnya lebih daripada 30 peratus.

Sumber:

https://www.coindesk.com/30-dropping-charting-ongoing-crypto-bitcoin-ether-xrp-price-correction/

CBOE Sedang Berusaha Untuk Menyenaraikan ETF Bitcoin Yang Pertama

Chicago Board Options Exchange (CBOE) berharap untuk menjadi pertukaran A.S. pertama untuk menyenaraikan Bitcoin ETF, sebuah dana yang diperdagangkan dengan harga yang menjejaki harga kontrak niaga hadapan bitcoin. Menurut dokumen yang dipaparkan di laman web pengendali pertukaran, CBOE memfailkan beberapa perubahan peraturan yang dicadangkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) yang membolehkan pertukaran untuk menyenaraikan enam ETF Bitcoin pada platform dagangannya.

Khususnya, CBOE berusaha untuk menyenaraikan ETF Bitcoin daripada pembekal dana Trust First, GraniteShares, dan REX. Dana ini tidak akan memegang Bitcoin secara langsung; Sebaliknya, mereka akan berdagang kontrak niaga hadapan, yang bermakna prestasi mereka boleh menyimpang dengan ketara daripada aset itu sendiri. Masing-masing pembekal dana telah memfailkan untuk membuat Bitcoin ETF “Short” yang akan menjejaki kebalikan indeks itu, membolehkan para pelabur mendapat untung apabila kontrak niaga hadapan Bitcoin menurun nilainya.

Walaupun bursa sedang berusaha untuk menyenaraikan ETF Bitcoin yang pertama, SEC masih belum menandakan sama ada ia akan meluluskan produk pelaburan ini kepada pelabur awam. Pengawal selia SEC telah agak akomodatif kepada industri mata wang kripto yang berkembang, tetapi ketidaktentuan sekarang oleh Bitcoin membuat mereka teragak-agak untuk membenarkan pembekal dana membungkus mata wang kripto dalam produk yang disasarkan kepada pelabur-pelabur gergasi dan institusi.

Sumber:

https://www.ccn.com/cboe-joins-race-list-first-bitcoin-etf-6-filings/

FTC Korea Selatan Turun Padang Ke Bursa Pertukaran Mata Wang Kripto

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan bersama oleh beberapa agensi kerajaan Korea Selatan pada 20 Disember, Suruhanjaya Keadilan Perdagangan (FTC) negara telah menghantar wakil-wakil dalam “kajian lapangan” selama tiga hari di 13 bursa mata wang kripto utama “negara”. Siasatan, yang bermula hari yang sama, bertujuan untuk menyingkap pelanggaran undang-undang pengguna. FTC merancang untuk “mengambil tindakan selaras dengan undang-undang dan peraturan yang berkaitan” sekiranya pencariannya mendedahkan aktiviti yang tidak patuh undang-undang. Selain itu mereka jug melihat bursa-bursa ini dari segi keselamatan dan juga menyiasat berkenaan penggubahan wang haram yang mungkin berlaku.

Penandatangan dokumen termasuk Dasar Jabatan Kewangan, Kementerian Sains dan Teknologi, FTC, Jabatan Cukai VAT, dan Bank Pusat. Ia menceritakan bahawa dalam keadaan turun naik harga mata wang kripto, serangan terhadap pertukaran Korea Selatan Youbit, dan keputusan berbangkit platform untuk mengisytiharkan kebankrapan, “TIndakan ini perlu … untuk menjadi berhati-hati mengenai perdagangan mata wang kripto.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/south-koreas-ftc-drops-in-on-cryptocurrency-exchanges

Bank Pusat Eropah (ECB) Sedang Mencari Pakar Teknologi Lejar Digital

ECB sedang memburu “pakar teknologi lejar digital dalam infrastruktur dan pembayaran pasaran.” Jawatan yang dibuka kepada warga negara Kesatuan Eropah, kedudukan berpangkalan di Frankfurt adalah pelantikan satu tahun, yang akan berlangsung sehingga 28 Februari 2019. Permohonan akan diterima sehingga 10 Januari 2018.

Bank menjelaskan bahawa kedudukan itu akan membolehkan individu terpilih mempelajari DLT dalam “persekitaran dinamik” dan “meneroka peluang dan cabaran yang diperoleh daripada teknologi baru dari perspektif bank pusat.” Tawaran kerja tersebut merupakan petunjuk bahawa ECB sedang mengambil inovasi kewangan secara serius, terutamanya berdasarkan minat dalam mata wang kripto.

Bulan lepas, Yves Mersch, Ahli Lembaga Eksekutif ECB dan bekas Gabenor Bank Pusat Luxembourg, meminta bank-bank untuk mewujudkan sistem pembayaran serta-merta untuk “memberikan naratif alternatif kepada perdebatan awam yang sedang berlangsung” mengenai apa yang disebutnya “inovasi yang dikatakan yang dibawa oleh skim mata wang maya. ”

Sumber:

https://www.ethnews.com/ecb-searches-for-distributed-ledger-technology-expert