Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 26 Disember 2017

Pemulihan Semula Mata Wang Kripto: Harga Bitcoin Kembali Kepada $ 14,000 (RM 57,173) Pada Hari Krismas

Pada 25 Disember, hari Krismas, harga Bitcoin naik semula kepada $ 14,000 (RM 57,173) selepas mencatatkan pembetulan utama yang menghantar nilainya berkurang kepada $ 11,500 (RM 46,963).

Secara keseluruhannya, pasaran mata wang kripto pulih dari pembetulan yang berlaku pada 23 Disember, hanya dalam masa 48 jam. Dua hari yang lalu, setiap mata wang kripto di pasaran dari Bitcoin hingga SingularDTV merosot hampir 50 peratus, kerana pasaran mata wang kripto kehilangan lebih dari $ 100 bilion dari penilaiannya. Hari ini, paras pasaran mata wang kripto melonjak dari $ 488 bilion (RM 1.99 trillion) kepada $ 550 bilion (RM 2.246 trillion), menunjukkan tanda-tanda pemulihan buat kali pertama sejak minggu lalu. Ethereum, Bitcoin Cash, Cardano, Monero, dan Zcash juga mencatatkan keuntungan utama dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan Ethereum dan Zcash meningkat masing-masing sebanyak 15 peratus dan 20 peratus.

Sumber:
https://www.ccn.com/bitcoin-price-rebounds-to-14000-on-christmas-as-cryptocurrency-market-recovers/

Kerajaan Korea Selatan Mengawasi Penipuan di Bursa Bitcoin Palsu dan Skim Ponzi Menggunakan Bitcoin

Kerajaan Korea Selatan dan pasukan petugas mata wang kripto yang dibentuk oleh Kementerian Strategi dan Kewangan, Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan, Kementerian Kehakiman, Suruhanjaya Perdagangan Adil dan Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan mengadakan mesyuarat kecemasan untuk membincangkan keadaan pasaran mata wang kripto Korea Selatan dan melakukan draf peraturan bagi kedua-dua perniagaan dan juga pelabur.

Minggu lalu, beberapa pertukaran mata wang kripto palsu telah didedahkan oleh komuniti Bitcoin tempatan dan pihak berkuasa kewangan. Salah satu pertukaran palsu ialah BitKRX, dinamakan sempena Korea Exchange (KRX), platform dagangan kewangan terbesar di Korea Selatan yang ditubuhkan oleh KOSDAQ, Bursa Berjangka Korea Selatan dan Bursa Saham Korea Selatan. BitKRX telah memperdaya pelanggan dengan mengatakan bahawa mereka adalah cawangan KRX, dan beroperasi secara sah dengan kerjasama diketuai KRX.

Selain itu, skim Ponzi yang diilhamkan oleh mata wang kripto bernilai $ 200 juta (RM 816 juta) telah dibongkar oleh penguatkuasaan undang-undang tempatan. 14 individu daripada syarikat MiningMax, skim cloud mining Ponzi, ditangkap oleh polis Korea Selatan dengan beberapa tuduhan, termasuk jenayah ekonomi dan penipuan.

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/south-korean-government-concerned-with-scams-in-bitcoin-market-fake-exchanges

Samsung SDS Berjaya Pilot Blockchain Tech Untuk Industri Penghantaran Korea

Samsung SDS, anak syarikat IT dan penyedia teknologi Samsung (konglomerat terbesar Korea Selatan), telah berjaya menyiapkan projek perintis selama 7 bulan bertujuan untuk applikasi teknologi blockchain ke logistik sebenar dalam industri perkapalan Korea.

Pada bulan Mei, Samsung SDS memulakan projek perintis dan juga pelancaran konsortium blockchain yang terdiri daripada syarikat-syarikat logistik perkapalan Korea, pusat penyelidikan kerajaan, pihak berkuasa kerajaan seperti Perkhidmatan Kastam Korea, Kementerian Perikanan dan Laut, serta pengendali industri perkapalan. Matlamat utamanya adalah untuk melaksanakan aplikasi blockchain untuk menguasai semua proses logistik untuk “semua eksport dan import menjelang akhir tahun.”

Projek perintis yang berjalan selama 7 bulan tersebut terbukti berjaya. Samsung SDS kini mendedahkan, dokumen-dokumen yang berkaitan dengan import / eksport dan kertas kerja logistik yang berkaitan dengan pengirim, syarikat perkapalan, pegawai kastam, dan bank-bank disimpan di blockchain dan boleh diakses pada lejar masa nyata untuk mempermudah proses penerbitan dokumen secara keseluruhan.
Kim Hyung-tae, Naib Presiden Logistik di Samsung SDS menyatakan: “Melalui projek perintis ini, kami telah mengesahkan bahawa teknologi rangkaian blockchain boleh meningkatkan tahap rangkaian maklumat logistik perkapalan ke tahap yang baru.”

Sumber:
https://www.ccn.com/samsung-sds-successfully-pilots-blockchain-tech-koreas-shipping-industry/

Kami Tidak Bercadang Untuk Mengawal Selia Bitcoin, Kata Pesuruhjaya EU

Dalam satu temu bual dengan Bloomberg, Pierre Moscovici – Pesuruhjaya Kesatuan Eropah untuk Urusan Ekonomi, Kewangan, Cukai dan Adat Istiadat, menafikan perundingan mengenai peraturan Bitcoin EU, sebaliknya mendedahkan pandangan EU tentang mata wang kripto.

Moscovici terus mengesahkan bahawa walaupun EU telah mengkaji Bitcoin, pihak berkuasa tidak mendahului dengan pengawasan pengawalseliaan ke pasaran dan bursa Bitcoin Eropah. Belum lagi. Beliau menyatakan: “Kami melihat Bitcoin, kami menganalisis asas-asasnya tetapi kami tidak fikir kami perlu bertindak balas pada peringkat ini sebagai sebuah badan politik dan teknikal.
“Tidak, kami tidak akan membincangkan mengenainya sekarang,” tegas Moscovici, apabila ditanya dengan jelas jika EU sedang berbincang dengan pengawal selia Eropah tentang memperkenalkan kerangka pengawalseliaan untuk mata wang kripto.

Kenyataan rasmi EU itu berbeza dengan Valdis Dombrovskis – Naib Presiden Kestabilan Kewangan, Perkhidmatan Kewangan dan Pasaran Modal di Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif Kesatuan Eropah. “Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Bitcoin mendapat perhatian yang tinggi,” kata Domrovskis, bercakap kepada pemberita pada sidang akhbar awam minggu lepas. Pejabat itu juga dilaporkan menghantar surat kepada perbankan dan pasar pengawas di seluruh EU, mendesak mereka untuk memberi amaran risiko terhadap pelaburan dalam mata wang kripto.

Sumber:
https://www.ccn.com/arent-looking-regulate-bitcoin-eu-commissioner/

Bitcoin Exchange CEX.IO