Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 27 Februari 2018

Bitcoin Core Mengumumkan Peningkatan Perisian dengan Sokongan Penuh SegWit

Pasukan pembangunan Bitcoin Core telah mengeluarkan peningkatan perisian yang sangat dinanti-nantikan yang direka untuk membantu meningkatkan skala mata wang kripto. Versi 0.16.0 Bitcoin Core, pelanggan perisian standard rangkaian Bitcoin, menambah sokongan penuh untuk Segregated Witness (SegWit). Pelepasannya dirancangkan oleh pengumuman Github pada awal bulan Februari.

“Bitcoin Core 0.16.0 memperkenalkan sokongan penuh untuk segwit dalam dompet dan antara muka pengguna,” kata kenyataan yang diedarkan pada hari Isnin di senarai mailing list Yayasan Linux. Kod ini bertujuan untuk menyelesaikan halangan skalabiliti Bitcoin. Protokol utama Bitcoin mempunyai saiz blok maksimum 1 megabyte, yang menyekat jumlah dan kelajuan transaksi. Dengan memisahkan data tandatangan dan transaksi, SegWit mengurangkan “berat” transaksi, yang mewujudkan lebih banyak ruang di mana-mana blok yang diberikan. Ini tidak menambah had saiz blok rangkaian, tetapi ia meningkatkan jumlah urus niaga yang mungkin.

“SegWit bukan sahaja menyediakan manfaat langsung kepada pengguna, tetapi juga merupakan asas untuk pembangunan Bitcoin masa depan,” kata Bitfinex. “Dengan menyokong alamat SegWit, Bitfinex sedang menangani tiga keprihatinan kritikal-peminat terbesar: yuran transaksi, kelajuan transaksi, dan jumlah kapasiti rangkaian.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-core-releases-software-upgrade-full-segwit-support/

 

Bitcoin Exchange CEX.IO

“Bitcoins Pizza Guy” Ulangi Sejarah Dengan Transaksi Lightning Network

Laszlo Hanyecz, yang paling terkenal dengan membuat rekod transaksi pertama di mana Bitcoin digunakan untuk membeli barang fizikal, baru-baru ini melakukan sejarah dengan Lightning Network (LN).

Pada 25 Februari, Hanyecz mendedahkan pada senarai melayari Rangkaian Lightning bahawa dia telah membuat pembelian yang sama dengan menggunakan mainnet LN yang baru lahir (walaupun bukan yang pertama menggunakannya untuk membayar item fizikal). Dia telah menerangkan: “Pendek kata, saya membayar Bitcoin menggunakan Lightning Network dan dia menyusun pizza untuk dihantar kepada saya. Dalam jual beli ini, kawan saya hanya orang tengah yang mengambil risiko menerima Lightning Network, tetapi ia menunjukkan premis asas bagaimana ini berfungsi untuk transaksi harian. Ia hanya boleh menjadi kedai pizza yang menerima pembayaran secara langsung dengan nod Lightning Network mereka sendiri. ”

Walau bagaimanapun, kali ini urus niaga membuatnya kembali hanya 649000 satoshis (0.00649 BTC), yang berfungsi untuk kira-kira $ 63 pada kadar pertukaran sekarang.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-pizza-guy-lightning-network/

 

Bursa Pertukaran Kripto, Poloniex Diambil Alih Oleh Circle, Syarikat Startup Pembayaran

Circle mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah mengambil alih bursa pertukaran kripto, Poloniex, mengesahkan khabar angin baru-baru ini mengenai perjanjian itu. Dalam satu kenyataan, Poloniex berkata bahawa pasukannya akan disokong oleh sumber sokongan operasi dan pelanggan dari Circle “supaya kami dapat terus maju secara efektif ke depan.” “Kami menyedari bahawa pertumbuhan luar biasa kami beberapa tahun kebelakangan ini tidak datang tanpa rasa sakit yang semakin meningkat bagi pengguna kami. Kami tidak sabar-sabar untuk membawa pengalaman Circle untuk meningkatkan skalabiliti dan kebolehpercayaan platform dan operasi kami.”

Khabar angin mengenai pengambilalihan itu telah berlangsung selama beberapa minggu sebelum pengumuman hari Isnin. Pada 2 Feb, sebuah laporan tentang Konsensus Modern berkata bahawa Circle “mendalam dalam perbincangan untuk memperoleh Poloniex.” Robert Hackett dari Fortune melaporkan hari ini, menurut sumber yang mengetahui mengenai perjanjian tersebut, Circle membayar kira-kira $ 400 juta untuk membeli Poloniex, yang dilancarkan pada tahun 2014.

Mengulas mengenai perjanjian itu, Circle mengatakan bahawa ia merancang untuk membina kerja yang dilakukan sebelum ini oleh pasukan Poloniex, yang menetapkan matlamat untuk menolaknya sebagai “pertukaran hanya untuk aset kripto.”

Sumber:

https://www.ccn.com/vladimir-putin-says-russia-needs-blockchain-cannot-late-race/

 

Media Negeri China & Penerbit Akhbar Terbesar Memuji Teknologi Blockchain

The People’s Daily – akhbar terbesar China dan pejabat rasmi Parti Komunis hari ini menerbitkan artikel mengenai teknologi blockchain. Potongan itu sangat positif, menggambarkan banyak potensi teknologi untuk rakyat China dan tiga juta pembaca antarabangsa.

Ia bermula dengan menggariskan struktur “yang sangat bijak” bagi pengarah terdahulu yang diedarkan, sebelum menerangkan bidang-bidang di mana teknologi itu boleh berubah-ubah; “Kesukaran kewangan, kebajikan awam, pengawasan, pemalsuan dan banyak kesakitan dan kesulitan lain”. Blockchain digambarkan sebagai internet yang berpotensi, dengan terbitan tersebut yang menyatakan bahawa pihak berkuasa China akan mempromosikan dan menggunakan teknologi blockchain dengan lebih baik untuk terus memperbaiki infrastruktur dan memperkuat perumusan undang-undang dan dasar yang berkaitan.

Walau bagaimanapun, perbezaan antara blockchain dan mata wang kripto – terbitan itu menunjukkan bahawa blockchain adalah teknologi dan infrastruktur yang mendasari Bitcoin, tetapi mungkin terdapat banyak lagi pelaksanaan teknologi. Walaupun tidak ada kritikan langsung terhadap mata wang kripto yang dibuat, namun terbitan ini memberi amaran kepada rakyat yang melabur dalam projek luar negara.

Sumber:

https://www.ccn.com/blockchain-technology-lauded-in-chinese-state-media/