Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 2 Disember 2017

Pelabur Carl Icahn: Bitcoin Mempunyai Ciri-Ciri Bubble

Tokoh perniagaan dan pengasas Icahn Enterprises memberitahu CNBC bahawa Bitcoin itu “kelihatan seperti bubble” dan dia tidak memahami daya tarikan Bitcoin.

Icahn menyatakan: “Saya memberitahu anda secara jujur, saya tidak faham … Saya tidak masuk campur jika saya tidak faham.” Icahn terus membandingkan pasaran Bitcoin dengan bubble Mississippi abad ke-18 sebelum akhirnya bubble itu runtuh. “Bagi saya, inilah yang sedang dialami Bitcoin,” katanya.

Komen-komennya mengikuti komen yang sama dari pelabur Warren Buffett pada bulan Oktober, menggambarkan bitcoin sebagai “bubble sebenar.” Buffett berkata pada masa itu, “Orang ramai teruja dengan pergerakan harga yang besar, dan Wall Street menyokongnya,” sambil mengkritik idea untuk penggunaan Bitcoin.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-seems-like-a-bubble-says-billionaire-investor-carl-icahn/

Protokol TrueBit Bakal Menjadikan Ethereum “Komputer Dunia”

Protokol TrueBit yang baru dikeluarkan pada bulan Disember ini akan menghilangkan “had gas” Ethereum, iaitu sistem yang menyebabkan terbatasnya kuasa pemprosesan yang boleh dicapai oleh rangkaian blockchain Ethereum, bakal menjadikan Ethereum sebagai “komputer dunia.”

Dilakukan khusus untuk pemprosesan berat, seperti pemprosesan video dan machine learning, TrueBit dapat menyelesaikan hakikat bahawa Ethereum masih sepantas “telefon pintar dari tahun 1999,” seperti gurauan Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum tahun lalu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/world-computer-new-protocol-supercharge-ethereums-blockchain/

PwC, Salah Satu Firma Perakaunan “Big Four” Menerima Pembayaran Dalam Bitcoin

Firma perkaunan dan pengauditan, PwC (sebelum ini dikenali sebagai PricewaterhouseCoopers) telah menerima jumlah yang tidak didedahkan dalam Bitcoin daripada pelanggan.

Pengerusi PwC Asia-Pasifik, Raymund Chao menyifatkan langkah itu sebagai tanda bahawa firma itu “menerima teknologi baru,” sambil menambah bahawa “ia juga merupakan petunjuk bahawa Bitcoin dan mata wang digital lain yang ditubuhkan kini telah berkembang menjadi penyelesaian yang lebih luas.”

Seorang wakil cawangan syarikat tersebut di Hong Kong, yang menerima pembayaran itu, mengatakan bahawa langkah itu berlaku kerana organisasi tersebut telah bekerja dengan semakin banyak startup teknologi blockchain.

Firma itu adalah ahli asal Persatuan Crypto Valley yang berpangkalan di Switzerland dan, pada awal tahun ini, ia mengambil peranan penasihat dalam projek yang bersepadu untuk menghalang pemalsuan makanan yang diterajui oleh pemimpin e-dagang Alibaba.

Sumber:

https://www.ethnews.com/big-four-firm-pwc-receives-payment-in-bitcoin

Bank Pusat Kanada Membincangkan Isu Pengeluaran Mata Wang Digital oleh Bank-Bank Pusat

Ben Fung dari Central Bank of Canada dan Walter Engert dari Pejabat Penguasa Institusi Kewangan, kedua-duanya menerbitkan sebuah kertas minggu ini membincangkan kebaikan dan keburukan bank pusat yang mengeluarkan kriptografi.

Kedua-dua penulis itu berpendapat bahawa kewangan yang bersifat inklusif hanya akan memberi manfaat kepada negara-negara membangun, walaupun ia menyebut beberapa penyelesaian lain yang ada di seluruh dunia (seperti sistem M-PESA Afrika) yang kelihatannya menutup jurang tersebut sama seperti penggunaan mata wang digital.

Mereka menambah, “Wang digital akan memberi pengguna cara bebas risiko untuk menyimpan harta mereka tanpa terdedah kepada risiko. Sebaliknya, kemudahan untuk meninggalkan deposit bank untuk mata wang fiat digital dapat mempercepatkan pergolakan sistem kewangan.”

Kertas ini mewakili pandangan para penulisnya dan tidak semestinya mencerminkan pendapat Bank Pusat Kanada.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bank-of-canada-cryptocurrency/