Default – Above Header Ads

Tencent Bergabung Dengan ShareRing Untuk Melancarkan Platform ID Digital Berasaskan Blockchain

 

Konglomerat China Tencent Holdings bergabung dengan syarikat blockchain ShareRing untuk melancarkan sistem pengenalan digital baru untuk melancarkan perjalanan antarabangsa di tengah-tengah wabak COVID-19. Seperti yang dilaporkan Selasa 17 November, ShareRing akan menggabungkan teknologi lejar digital dengan perkhidmatan awan Tencent untuk membina platform pengurusan identiti digital berasaskan blockchain.

Secara khusus, ShareRing akan menggunakan teknologi pengecaman abjad dan pengecaman wajah Tencent Cloud untuk membantu “aplikasi identiti berdaulat”. Dalam bentuknya yang sekarang, aplikasi ini dapat digunakan untuk menempah penerbangan, tempahan hotel, penyewaan kereta dan pelbagai perkhidmatan lain.

Dalam pernyataan bersama, Tencent dan ShareRing mengatakan tujuan kerjasama ini adalah untuk membantu negara-negara Asia Tenggara “membuka semula sempadan mereka untuk pelancongan dan pulih dari kesan ekonomi COVID-19. Industri pelancongan dan perhotelan telah dilanda pengurunngan global, dengan S&P Global Ratings meramalkan penurunan 60% hingga 70% dalam lalu lintas udara global tahun ini. Syarikat-syarikat tersebut menunjukkan bahawa platform tersebut telah menerima minat dari pelbagai agensi pemerintah dalam Persatuan Negara-negara Asia Tenggara, yang merangkumi 10 negara anggota.

Rujukan: https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3110177/tencents-cloud-tech-helps-blockchain-firm-manage-digital-records-get

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads