Default – Above Header Ads

Pakar Keselamatan Siber MIT: Kami Tidak Percaya Sistem Pengundian Berasaskan Blockchain

 

Walaupun pihak-pihak tertentu di Amerika Syarikat terus mencabar integriti proses pengundian, sekumpulan penyelidik menganjurkan agar tidak menggunakan sistem pengundian berasaskan Internet dan blockchain di masa depan.

Menurut laporan dari penyelidik di Makmal Sains Komputer dan Makmal Kecerdasan Buatan Institut Teknologi Massachusetts, bergantung pada teknologi pengundian blockchain bukanlah kaedah yang boleh dipercayai untuk memperoleh jumlah pengundi yang lebih besar dan boleh meningkatkan risiko penggodaman yang mengganggu proses pengundian.

Pasukan keselamatan siber yang terdiri daripada Sunoo Park, Michael Specter, Neha Narula dan Ronald L. Rivest menyimpulkan bahawa blockchain “tidak sesuai untuk pilihan raya politik untuk masa yang akan datang” jika dibandingkan dengan kaedah bebas perisian termasuk mengundi secara langsung dan pengundian pos. Beberapa kerisauan yang mereka kemukakan adalah kemungkinan kurangnya kerahsiaan undian – yang dapat dijejaki di blockchain – dan kurangnya pengauditan sekiranya pengundian adalah sengit.

“Walaupun sistem pengundian semasa jauh dari sempurna, blockchain akan meningkatkan risiko kegagalan pilihan raya berskala nasional yang tidak dapat dikesan,” kata Rivest, seorang profesor MIT dan pengarang kanan laporan tersebut. “Sebarang kenaikan jumlah pengundi akan kehilangan jaminan yang bermakna bahawa undian itu telah dihitung ketika mereka diberikan.” Penyelidik meneruskan: “Saya belum melihat sistem blockchain yang akan saya percayai untuk mengira jumlah gula-gula secara adil, apatah lagi digunakan untuk pengundian presiden.” Pasukan ini berpendapat salah satu perbezaan utama ketika menggunakan teknologi blockchain untuk proses demokrasi seperti pengundian berbanding transaksi kewangan adalah bahawa apabila penipuan berlaku, institusi kewangan mempunyai kaedah untuk memberi ganti rugi kepada mangsa atas kerugian mereka.

Pengundian berdasarkan blockchain juga mengundang peluang untuk “kegagalan serius” menurut pasukan MIT. Sebagai contoh, sekiranya penggodam mencari jalan untuk menyerang pengundian tanpa ditangkap, maka pihak berkuasa pada dasarnya harus mengadakan pengundian yang sama sekali baru untuk hasil yang dapat dipercayai. Sistem pengundian berasaskan blockchain hanya dengan satu titik serangan berpotensi memberikan kemampuan kepada penggodam untuk mengubah atau menghapus jutaan undi, sedangkan “menghancurkan surat undi secara amnya memerlukan akses fizikal.”

Rujukan: https://people.csail.mit.edu/rivest/pubs/PSNR20.pdf

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads