Default – Above Header Ads

Bagaimanakah Electroneum Boleh Membantu Memperkasakan Orang Tanpa Bank dan Mereka yang Hidup dalam Kemiskinan di Seluruh Negara Sedang Membangun?

PRESS RELEASE: Pada tahun 1991, ahli sains terkenal di dunia, Dr. Scott Stornetta dan Dr. Stuart Haber mencipta teknologi blockchain “sebagai cara untuk mengetepikan dokumen digital untuk mengesahkan kesahihan mereka” atau dengan kata lain, rekod yang tidak dapat diubah bagi blok saling berkaitan yang diedarkan secara meluas.

Pada tahun 2008, Bitcoin mula muncul selepas penemu misteri pertama matawang kripto “cryptocurrency” Satoshi Nakamoto menerbitkan kertas putih yang menggambarkan mata wang digital yang akan datang untuk merevolusikan dunia. Kertas putih Satoshi memetik Dr Stornetta sekurang-kurangnya dua kali.

Pada masa itu, sangat sedikit orang membayangkan potensi menakjubkan dari kedua-dua cryptocurrency dan blockchain. Mereka tidak tahu bahawa mereka akan menjejaskan banyak sektor perniagaan dan industri, termasuk kewangan, perbankan, penjagaan kesihatan, politik, hartanah, rantaian bekalan, kerajaan, pilihan raya, undang-undang, keselamatan, sewa dan penyewaan, badan amal, NGO dan pendidikan.

Dr. Stornetta, rakan kongsi dan ketua saintis di Yugen Partners, membandingkan Bitcoin dan Electroneum dan bersetuju dengan pernyataan terdahulu, dengan menyatakan sangat sedikit permulaan yang sedang membangun apa-apa yang baru.

“Saya fikir Bitcoin adalah karya yang cemerlang, tetapi ia adalah sejenis penyelesaian mencari masalah,” katanya. Sebaliknya, Electroneum “menggembirakan satu unit mata wang abstrak ke ETN secara langsung dan menjadi sesuatu yang mempunyai nilai intrinsik, yang digabungkan dengan idea ekosistem ‘freelancer’ dan menyediakan pertanyaan yang mana cryptocurrency anda adalah jawapannya.”

Ketua Pegawai Eksekutif Cointelligence Pada Yavin baru-baru ini melawat ibu pejabat Electroneum di Maidstone, Kent, untuk menjalankan audit sebagai sebahagian daripada analisis mendalam ke pembangunan British Electroneum. “Saya sangat kagum dengan Electroneum. Anda adalah salah satu daripada projek crypto yang sedang dibangunkan, mewujudkan sesuatu yang bernilai,” katanya ketika lawatannya selesai. Beliau dijangka menghasilkan laporan itu pada 13 Mac.

Richard Ells bercakap mengenai orang yang tidak beroperasi dengan bank

Ketua Pegawai Eksekutif Electroneum dan Pengasas Richard Ells menerangkan objektif dan keutamaan projek mengatakan bahawa “untuk pertama kalinya dalam sejarah cryptocurrency, kami telah menciptakan cara bagi orang untuk mengakses ekonomi global tanpa memerlukan akaun bank.”

Usahawan siri yang berjaya juga menerangkan bahawa terlalu banyak projek cryptocurrency dan teknologi kewangan “bercakap tentang perbankan yang tidak beroperasi ketika realitinya adalah banyak dari mereka yang tidak beroperasi tidak mahu menggunakan bank atau tidak memperoleh cukup wang untuk memerlukannya.”

Bank Dunia mengeluarkan laporan yang menunjukkan terdapat 1.7 bilion orang yang tidak mempunyai bank di seluruh dunia, dan ratusan juta lagi memegang akaun bank tidak aktif. Organisasi kewangan global juga membicarakan kemiskinan, betapa eratnya hubungan dengan pihak bank dan kemiskinan, dan bagaimana pendidikan atau kekurangannya memburukkan lagi pengecualian kewangan.

Platform freelance yang paling adil

“Kami telah membangunkan banyak perisian dalam tempoh dua tahun yang lalu untuk membantu pihak bank dan mereka yang hidup dalam kemiskinan di negara-negara membangun melalui AnyTask platform bebas global,” kata Ells. “AnyTask adalah platform freelance yang paling adil dalam industri kerana ia tidak mengenakan penjual tugas apa-apa komisen. Kami mengenakan cukai pembeli 5% untuk tujuan pentadbiran dan untuk memastikan platform berjalan.”

“AnyTask sangat unik di mana pembeli membayar tugas dengan kad kredit atau debit, dan penjual menerima pengiriman wang di ETN, yang dapat mereka gunakan untuk “top up” telefon mereka, dan di banyak tempat, ada kedai dan penyedia layanan yang menerima ETN sebagai pembayaran. Electroneum berkata Ells, yang menambah bahawa Electroneum juga akan membolehkan pembayaran bil elektrik dengan ETN melalui aplikasi mudah alih Electroneum.

“AnyTask masih dalam tahap pelancaran tetapi sudah menjadi kejayaan besar,” katanya. Pelancaran berlangsung pada 13 Februari, dan sejak itu, “lebih dari 131,000 telah mendaftar ke platform AnyTask; 41,000 telah menandatangani sebagai penjual dan hampir 2,000 tugas telah disenaraikan.”

Pada bulan akan datang, Electroneum akan melancarkan TaskSchool, sebuah platform dalam talian yang bertujuan menyediakan sumber-sumber “eLearning” percuma untuk memperoleh kemahiran yang mereka perlukan untuk memulakan menjual tugas di AnyTask dengan telefon pintar.

Pencapaian besar

Permulaan tahun 2020 telah penuh dengan berita menarik dari Electroneum, termasuk menjadi cryptocurrency pertama untuk menjadi rakan kongsi langsung dengan pengendali rangkaian mudah alih. Itu terjadi di Kemboja dengan Cellcard, MNO yang paling pesat berkembang dan paling progresif di rantau ini, dengan lebih dari 3.2 juta pelanggan. Akibat kesepakatan mereka, telefon pintar M1 Electroneum yang dipesan pada mulanya dijual habis dalam masa kurang dari dua jam. Ia dihasilkan untuk memenuhi keperluan orang yang hidup dalam kemiskinan, kerana ia hanya berharga US $ 40 dan mempunyai aplikasi “built-in” Electroneum yang sedia untuk menerima ganjaran bulanan sehingga US $ 3 dalam ETN.

Electroneum tidak asing dengan dunia pertama selepas menjadi crypto pertama untuk mematuhi peraturan KYC / AML. Mereka adalah orang pertama yang mengeluarkan telefon crypto mereka sendiri. Ia juga merupakan crypto pertama yang membawa masuk NGO sebagai pelombong yang dipercayai, menjadikan ETN sebagai salah satu yang paling selamat yang wujud kerana kini tidak dapat diserang oleh serangan 51%. Ini adalah antara pencapaian yang telah meletakkan Electroneum sebagai salah satu projek yang paling berhak diberi perhatian pada tahun 2020.

===

Anda dijemput bersama-sama komuniti ETN di FB dan @Electroneum Malaysia di Telegram untuk dapatkan informasi terkini tentang ETN.

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.