Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Mantan Eksekutif Bank of Japan: Jepun Akan Memerlukan Masa Bertahun Untuk Mengeluarkan Yen Digital

 

Hiromi Yamaoka, mantan ketua jabatan sistem pembayaran dan penyelesaian di Bank of Japan(BoJ), mengatakan bahawa negara itu mungkin memerlukan beberapa tahun sebelum dapat mengeluarkan matawang digital bank pusat (CBDC). Dalam wawancara pada 17 November, Yamaoka menjelaskan bahawa BoJ prihatin terhadap CBDC yang berpotensi mencetuskan aliran keluar besar-besaran dari simpanan bank swasta.

Yamaoka, yang kini mempengerusikan sekumpulan bank yang sedang berusaha membangunkan infrastruktur penyelesaian bersama untuk pembayaran digital, berpendapat bahawa “tidak ada gunanya mengeluarkan CBDC jika tidak digunakan secara meluas,” yang turut menyatakan: “Pertanyaan mendasar, dan sangat rumit satu, adalah bagaimana memastikan simpanan peribadi dan CBDC wujud bersama. Anda tidak mahu wang keluar dari simpanan peribadi. Sebaliknya, tidak ada gunanya mengeluarkan CBDC jika tidak digunakan secara meluas.”

Untuk mengurangkan risiko aliran keluar deposit peribadi yang didorong oleh CBDC, BoJ dapat mempertimbangkan untuk meletakkan had pemegangan CBDC oleh satu entiti, kata Yamaoka. Walau bagaimanapun, had tersebut juga dapat memicu turun naik pertukaran dari CBDC kepada bentuk wang lain, yang akhirnya akan membuat pembayaran dan penyelesaian lebih mudah, katanya.

Yamaoka juga mengatakan bahawa Bank of Japan dan sektor swasta bekerjasama untuk membuat penyelesaian digital lebih mudah. Beliau menekankan bahawa sektor swasta mempunyai “peranan penting” dalam menjadikan pelbagai platform penyelesaian saling beroperasi.

Rujukan: https://www.reuters.com/article/cenbank-digital-currencies-japan/japan-likely-to-need-years-to-issue-a-digital-currency-says-ex-boj-executive-idUSL4N2I31QR 

===

EXMO affiliate program

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads