Default – Above Header Ads

Belarusbank Lancarkan Perkhidmatan Bursa Perdagangan Kripto

 

Menurut laporan pada 12 November, Belarusbank melancarkan perkhidmatan yang membolehkan pengguna menukar matawang kripto menggunakan kad pembayaran Visa. Seperti yang dilaporkan, perkhidmatan baru ini membolehkan perdagangan kripto menggunakan mata wang fiat seperti rubel Belarus serta dolar Amerika Syarikat dan euro.

Eksekutif Belarusbank dilaporkan mengatakan bahawa pelancaran bursa perdagangan kripto baru ini sejajar dengan program transformasi digital syarikat yang diumumkan beberapa tahun lalu. Perkhidmatan baru ini dilaporkan tersedia untuk warganegara Belarus dan Rusia. Bank itu juga merancang untuk memperluas senarai negara yang menyokong perkhidmatan tersebut dan juga senarai matawang kripto yang disokong dalam masa terdekat, menurut nota laporan itu.

Menurut laporan itu, ciri baru ini adalah hasil kerjasama Belarusbank dengan pengendali pembayaran kripto tempatan Whitebird. Sebelum memperkenalkan perkhidmatan baru, kedua-dua syarikat itu dilaporkan bekerjasama untuk bersama-sama meneroka industri kripto pada tahun 2018. Belarusbank nampaknya merupakan salah satu bank pertama di Belarus yang mempunyai perkhidmatan kripto sendiri. Bank pada mulanya mengumumkan rancangannya untuk menubuhkan bursa perdagangan kripto pada awal 2019.

Perkembangan perniagaan kripto di Belarus telah didorong oleh peraturan mesra kripto tempatan. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Presiden Belarus Alexander Lukashenko menandatangani draf keputusan yang membolehkan penggunaan mata wang digital dilakukan secara sah pada akhir 2017.

Rujukan: https://primepress.by/news/finansi/belarusbank_zapustit_legalnyy_servis_po_obmenu_kriptovalyut-26425/ 

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads