Default – Above Header Ads

4 Cara untuk Membeli Matawang Kripto, khususnya Altcoins

Antara soalan yang sering ditanya kepada penulis – selain daripada matawang kripto mana yang patut dibeli – adalah bagaimana untuk membeli matawang kripto, khususnya altcoins. Proses pembelian altcoins tidak sesusah yang disangka, namun, pilihan yang ada agak terhad.

Pilihan terhad; Isu pencairan altcoins.

Isu pertama yang dihadapi altcoins adalah pencairan (liquidity). Liquidity di sini bermaksud kemudahan untuk menukar matawang kripto kepada matawang fiat. Buat masa ini, Bitcoin adalah matawang kripto yang paling cair (liquid), dan memandangkan Bitcoin pun mengambil masa beberapa tahun untuk muncul di pasaran, tidak hairanlah jika altcoins lain masih lagi sukar untuk ditukar ke matawang fiat.

Namun begitu, ada juga beberapa matawang kripto yang telah membuktikan nilai mereka, terutama yang berada di kedudukan teratas dalam pasaran, dan juga boleh ditukar secara langsung kepada matawang fiat. Contohnya, Ripple (XRP), Ether (ETH) dan Litecoin (LTC). Buat matawang kripto lain, pertukaran paling mudah adalah dengan menggunakan BTC.

Dalam post ini, penulis akan menunjukkan beberapa cara untuk membeli matawang kripto, menggunakan pelbagai kaedah pembayaran.

Nota: Sebelum anda mula membeli altcoins, pastikan anda sudah mempunyai wallet untuk menyimpan altcoins. Anda boleh download wallet yang telah disediakan oleh altcoins pilihan anda di laman web masing-masing, atau anda boleh menggunakan hardware wallet seperti Trezor atau Ledger. Boleh rujuk artikel ini untuk bacaan lanjut tentang walletBagaimana untuk Memilih Wallet Bitcoin dan Matawang Krypto?.

Membeli menggunakan matawang fiat

EXMO affiliate program

Di bawah adalah senarai platform pertukaran yang boleh digunakan di Malaysia. Kebanyakan platform pertukaran yang tersenarai hanya menjual Bitcoin, dan altcoins yang tersenarai adalah Ether, Litecoin, Dogecoin, Zcash dan Dash.

Platform Pertukaran
JenisPeer-to-peerPeer-to-peerPeer-to-peerPeer-to-peerPeer-to-peerPerniagaan (Merchant)BrokerBroker
LokasiMalaysiaUnited KingdomSeychellesFinlandMalaysiaAmerika SyarikatUnited KingdomUnited Kingdom
Matawang KriptoBitcoin, Litecoin, Dogecoin, DogeBitcoinBitcoin, Ether, USDT, Bitcoin CashBitcoinBitcoinBitcoin, EtherBitcoin, Ether, Ripple, Litecoin, Bitcoin CashBitcoin, Ether, Zcash, Dash, Bitcoin Cash, Stellar Lumens
Kaedah PembayaranPemindahan bankPemindahan bankPemindahan bankPemindahan bank, Western union, TunaiPemindahan bankKad kredit/debitKad kredit/debit, pemindahan bankKad kredit/debit, pemindahan bank (premium)
Laman webCoinexyLunoRemitanoLocalBitcoinsXbit AsiaCoinmamaBitstamphttps://cex.io/
Caj bayaran1%0-1% (Rujuk Fees)1%1%0.5-0.8% (Rujuk Fees)5-5.5%2-7%, Caj untuk kad kredit/debit (Rujuk Fees)2-6%, Caj untuk kad kredit/debit (Rujuk Fees)

Setiap perkhidmatan di atas menetapkan peraturan berbeza untuk menggunakannya. Dan ada perkhidmatan yang mematuhi peraturan yang ditetapkan bank dalam negara-negara tertentu. Pastikan anda membaca panduan atau bahagian FAQ secara teliti sebelum anda mendaftar sebagai pengguna.

Membeli menggunakan Bitcoin atau altcoin lain

Kaedah ini lebih popular dalam kalangan mereka yang sudah memiliki Bitcoin. Terdapat banyak pilihan platform pertukaran kripto-kripto dan kebanyakannya tidak mempunyai banyak peraturan, memandangkan transaksi tidak melibatkan matawang fiat.

Platform pertukaran yang popular termasuk Bittrex, Poloniex, GDAX dan HitBTC. Anda boleh melawat laman web Cryptocoincharts untuk senarai penuh platform pertukaran kripto-kripto. Kebanyakkan platform pertukaran memerlukan anda deposit Bitcoins untuk membeli altcoins lain.

Pertukaran kripto-kripto serta merta

Dua platform pertukaran kripto-kripto yang pantas adalah Changelly dan Shapeshift. Terdapat banyak pilihan altcoins yang boleh didapati di kedua-dua platform ini. Anda boleh memilih trading pair atau pasangan matawang kripto yang anda ingin, ianya tidak terhad kepada pasangan BTC-kripto sahaja.

Penulis pernah membuat perbandingan tentang kedua-dua perkhidmatan ini dan anda boleh membacanya dengan klik gambar di bawah.

an image on a post about matawang krypto

Matawang kripto baru

Dan akhir sekali, terdapat beberapa pembaca yang bertanya tentang matawang kripto baru yang ditawarkan dalam ICO. Kebiasaannya matawang kripto baru tidak akan disenaraikan di pasaran, melainkan tersenarai sebagai futures seperti Bitcoin Cash atau Bitcoin Gold (kes-kes terkecuali).

Matawang kripto ini hanya akan ditawarkan melalui pre-ICO atau ICO dan apabila ICO tamat, anda perlu menunggu ianya tersenarai dalam pasaran untuk membelinya. Setiap platform mempunyai syarat-syarat berbeza untuk menyenaraikan matawang kripto baru, dan ianya akan diumumkan di laman web matawang kripto tersebut.

Tip: C-cex adalah antara platform pertukaran yang akan menyenaraikan matawang kripto baru dengan cepat.

Anda perlu mendaftar di laman web ICO tersebut, dapatkan wallet dan membeli matawang kripto secara langsung. Kebiasaannya matawang kripto boleh dibeli dengan Bitcoin, atau Ether (untuk token ERC20). Sekali lagi, pastikan anda baca panduan membeli dengan teliti sebelum membuat pembelian.

Selamat membeli!

 

 

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads