Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 5 Januari 2018

Pengasas Ripple, Chris Larsen Menjadi Orang Terkaya Ke-8 di Dunia

Pengasas bersama Ripple, Chris Larsen, yang kini menjadi Pengerusi Eksekutif Ripple dan dahulunya berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutifnya bakal ditabalkan orang ke-8 terkaya di dunia. Memetik sumber di Ripple, Forbes melaporkan bahawa Larsen secara peribadi memiliki 5.19 bilion XRP dan mempunyai kepentingan 17 peratus dalam syarikat itu, yang kini memegang 55 bilion XRP di Escrow Ripple. Berdasarkan nilai pegangan ini, Larsen bernilai sekurang-kurangnya $ 55.8 bilion, anggaran yang tidak termasuk nilai Ripple sebagai syarikat dan juga daripada baki token XRPnya.

Menurut Indeks Billionaires Bloomberg, ini menjadikan Larsen sebagai orang terkaya kelapan di dunia, mendahului pengasas bersama Google, Larry Page dan beberapa bilion dolar di belakang, Carlos Slim, usahawan terulung Mexico, yang sebelum ini memegang gelaran orang paling kaya di dunia.

Larsen hanya satu daripada sekurang-kurangnya tiga eksekutif semasa atau bekas eksekutif Ripple yang telah menjadi kaya raya kerana kejayaan Ripple baru-baru ini. Jed McCaleb, yang mengasaskan Ripple dengan Larsen tetapi meninggalkan syarikat itu pada tahun 2013 dan kemudiannya mengasaskan Stellar, dilaporkan memiliki hak kepada 5.3 bilion XRP – bernilai lebih daripada $ 20.3 bilion, yang dipegang di Ripple Escrow dan diedarkan kepadanya pada secara bulanan. McCaleb juga memiliki satu bilion XLM, yang bernilai lebih daripada $ 800 juta tetapi belum sepenuhnya dimiliki. Mengikut data Bloomberg, ini menjadikan McCaleb sebagai orang terkaya yang keempat puluh di atas kertas dengan nilai bersih sekitar $ 1 bilion lebih besar daripada Elon Musk.

Sumber:

https://www.ccn.com/ripple-co-founder-chris-larsen-might-be-the-eighth-richest-person-in-the-world/

Unit Pemikir Kerajaan Melakukan Percubaan Menggunakan Teknologi Blockchain di India

Badan pembuat dasar kerajaan India sedang meninjau kemungkinan penggunaan teknologi blockchain di pelbagai sektor. Sebagai sebahagian daripada proses itu, Institut Kebangsaan untuk Transformasi India, yang dikenali sebagai NITI Aayog, sedang membangunkan projek untuk meneroka applikasi blockchain dalam sektor utama termasuk pendidikan, kesihatan dan pertanian.

Seorang pegawai kanan kerajaan tanpa nama yang dilaporkan berkata bahawa keselamatan data menggunakan blockchain dalam pengesahan dokumen adalah alasan utama untuk penggunaan teknologi yang berpotensi ini. Langkah itu berlaku selepas NITI Aayog melakukan hackathon pada November 2017 mengenai penggunaan teknologi blockchain.

Walaupun kerajaan India agak ragu-ragu terhadap mata wang kriptografi, ia telah melihat teknologi blockchain sebagai teknologi yang berguna. Pada bulan Jun 2017, beberapa kerajaan serantau di India, termasuk Andhra Pradesh, mendedahkan mereka sedang mencari aplikasi teknologi blockchain dalam pendaftaran tanah – sistem yang digunakan untuk mengesan siapa yang memiliki harta benda tersebut. Seterusnya, pada bulan September tahun lalu, kumpulan penyelidikan bank pusat India mengumumkan rancangan untuk melancarkan platform baru untuk membina dan menyokong pelbagai perkhidmatan berkaitan perbankan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/government-think-tank-to-trial-blockchain-verification-in-india/

Bank Israel, Hapoalim Bekerjasama Dengan Industri Aeroangkasa Menggunakan Teknologi Blockchain

Pada 4 Januari 2018, bank terbesar Israel, Bank Hapoalim, mengumumkan bahawa ia akan bekerjasama dengan sayap keselamatan siber Israel Aerospace Industries (IAI) untuk menguji sistem pertahanan berasaskan teknologi. Bank milik negara tersebut menyumbang kepakaran dengan data kewangan, manakala keupayaan IAI adalah untuk melindungi terhadap serangan siber. Bersama-sama, gergasi perbankan dan aeroangkasa ini akan memperluaskan pemahaman mereka terhadap teknologi blockchain untuk kegunaan industri.

Antara aspek lain, projek ini akan memberi tumpuan kepada penghantaran data rantai bekalan yang selamat, pengesahan pengguna dan automasi. Arik Pinto, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Hapoalim, menyatakan bahawa institusi itu tidak takut membelanjakan wang untuk meningkatkan keselamatan. “Hapoalim melabur secara besar-besaran dalam keselamatan siber sebagai sebahagian strateginya untuk menyediakan perkhidmatan yang paling cekap dan inovatif dengan tumpuan yang kuat terhadap keselamatan maklumat,” kata Pinto.

Walaupun bank akan mendapat manfaat daripada keselamatan yang dipertingkatkan, yang akan memberikan cara yang lebih baik untuk berkomunikasi dengan pangkalan pelanggannya, IAI juga akan diberi ganjaran dengan membangunkan penyelesaian inovatif berasaskan blockchain.

Sumber:

https://www.ethnews.com/israel-bank-hapoalim-allies-with-aerospace-on-blockchain

Akhbar Terbesar Di China Melaporkan Bitcoin Adalah Gelembung

The People’s Daily, akhbar rasmi Parti Komunis China dan akhbar terbesar di China, baru-baru ini menerbitkan berita mengenai Bitcoin adalah gelembung, dan membandingkan mata wang kripto tersebut dengan gelembung tulip Belanda abad ke-17.

Mengambil kira harga yang tidak menentu dan pertumbuhan yang mengejutkan, People’s Daily menegaskan ia merupakan fakta Bitcoin adalah gelembung. “Tanpa mengira sama ada ia dinilai mengunakan harga atau nilai, Bitcoin dibanjiri dengan buih,”. “Kelebihannya yang dikatakan – ketulenan, kecairan yang kuat, ketelusan dan desentralisasi – hanya spekulasi dan tidak dapat menyokong harga yang tidak menentu itu.”

Ia menambahkan bahawa Bitcoin tidak diiktiraf sebagai mata wang di seluruh dunia, dan pengawal selia kewangan “tidak mengawal Bitcoin seperti yang mereka lakukan dalam mata wang lain.”

The People’s Daily kemudian membandingkan mata wang kripto ke gelembung tulip Belanda Belanda, menyifatkan gelembung Bitcoin akan pecah setelah kerajaan di seluruh dunia mula mengawal selianya. Oleh itu, berhati-hati kerana harga Bitcoin pada masa lalu dilihat jatuh tajam dan “arah masa depannya amat membimbangkan.”

Sumber:

https://www.ccn.com/chinas-biggest-newspaper-calls-bitcoin-bubble/