Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 1 Januari 2018

Setelah Harga Bitcoin Turun Dan Dominasi Pasaran Bitcoin Menjunam Ke Arah Rendah Baru, Pasaran Mata Wang Kripto Berubah Menjadi Lebih Baik

Selepas peristiwa pembetulan harga Bitcoin besar-besaran baru-baru ini, telah berlaku sesuatu yang sangat jarang: Penguasaan permodalan pasaran Bitcoin telah jatuh di bawah 40%. Kali terakhir ini berlaku, mata wang kripto alternatif berada di pasaran yang melonjak naik, dan Ethereum bertarung nyawa dengan Bitcoin di tengah-tengah spekulasi liar untuk menaiki takhta mata wang kripto nombor satu. Pada masa ini, dominasi pasaran Bitcoin mencecah 37.29%.

Sekarang, Bitcoin sedang melangkah ke arah angka ini sekali lagi, menunjukkan kemungkinan dominasi pasar yang rendah. Sepanjang dua hari terakhir, raja mata wang kripto tersebut berada antara 37.5% dan 39% dari segi jumlah penguasaan pasaran. Sekiranya jatuh di bawah 37.29%, kita akan melihat Bitcoin berada pada tahap paling sejak penubuhannya. Namun Ripple adalah salah satu daripada pengecualian ini, melonjak ke tahap tertinggi sepanjang masa, mencecah $ 2.84. Permodalan Ripple saat ini adalah $ 90 bilion, hampir separuh dari Bitcoin sendiri. Perbezaannya, Ripple adalah satu-satunya mata wang yang sebenarnya berfungsi dengan baik sekarang, sementara lonjakan Ethereum datang dengan kenaikan harga mata wang kripto yang lain.

Sekiranya 2018 membawa keseimbangan kepada dominasi pasaran dalam 10 kedudukan utama mata wang kripto, ini boleh membawa kepada era baru kepercayaan terhadap mata wang kripto alternatif, dan ia juga boleh melindung nilai risiko dengan mengagihkan kekayaan yang lebih banyak kepada semua aset pasaran secara lebih adil dan saksama.

Sumber:

https://www.ccn.com/prices-dip-bitcoins-market-dominance-slips-towards-new-low-market-better/

Pelancaran Mata Wang Kripto “Petro” Venezuela Akan Dilancarkan Dalam Masa Terdekat

Bitcoin Exchange CEX.IO

Menurut menteri komunikasi Venezuela, Jorge Rodriguez, Petro akan disokong oleh 5.3 juta tong minyak – bersamaan dengan $ 267 billion. Sebagai perbandingan, pasaran Bitcoin adalah kira-kira $ 248 bilion pada masa penulisan. Walaupun kriptografi yang paling popular berasaskan semata-mata pada nilai sosial, Petro adalah aset mata wang kripto yang disokong aset – walaupun keadaan syarikat milik kerajaan yang mengagihkan minyak itu mungkin tidak mengyakinkan. Seperti yang dilaporkan oleh New York Times pada akhir November, Presiden Venezuela Nicolás Maduro baru-baru ini melantik seorang jeneral askar tanpa pengalaman dalam bidang tenaga dan kuasa untuk memimpin Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA).

“Adalah mustahil bagi pusat kewangan diktator di dunia untuk campur tangan terhadap inisiatif ini,” kata Rodriguez. Petro “akan membolehkan kami mengatasi sebarang sekatan kewangan.”Walaupun optimis, pada awal bulan ini, ahli-ahli parlimen pembangkang mengkritik idea Petro. Ahli politik, Angel Alvarado berkata, “Maduro adalah badut, tidak ada kredibiliti.” Ahli parlimen pembangkang Jose Guerra bersetuju, berkata “Saya tidak melihat masa depan dalam perkara ini.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/launch-of-venezuelan-petro-cryptocurrency-reportedly-imminent

Usahawan Dan Pelabur Bitcoin Mendakwa Bank-Bank Australia Menutup Akaun Mereka

CoinSpot, salah satu daripada bursa mata wang kripto yang memproses perdagangan dolar Australia (AUD) kepada Bitcoin, menyatakan bahawa mereka telah meletakkan sekatan sementara pada semua bentuk deposit AUD, kerana kurangnya perkhidmatan perbankan yang disediakan oleh institusi kewangan tempatan.

“Kami memberi jaminan kepada anda bahawa kami tidak berpuas hati dengan keadaan seperti anda, tetapi malangnya bank-bank Australia tidak begitu bersedia untuk bekerja dengan industri mata wang kripto yang menyebabkan penutupan akaun yang kerap dan had ketat pada akaun-akaun sementara mereka tetap beroperasi, industri kami, “kata CoinSpot.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira usaha kerajaan Australia untuk memulihkan industri mata wang kripto dan fintech yang telah berjuang untuk menyelesaikan masalah perniagaan yang tidak adil, bank-bank Australia dilaporkan tidak memberi perkhidmatan kepada perniagaan fintech seperti pertukaran dan pembrokeran Bitcoin.

Kerajaan Australia menghapuskan cukai dua kali pada Bitcoin pada bulan Jun lalu untuk memulihkan pasaran mata wang kripto dan Bitcoin setempatnya. Tanpa perkhidmatan perbankan yang betul, industri mata wang kripto Australia tidak akan dapat bersaing dengan negara lain seperti Singapura dan Hong Kong dengan peraturan mesra mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/australian-bitcoin-investors-claim-banks-shutting-accounts/

Pegawai Rusia Menggesa Cukai Perlombongan Mata Wang Kripto, Dan Menyingkirkan Idea Perlaksanaan Cryptoruble

Draf undang-undang mengenai mata wang kripto, yang dipersetujui oleh pegawai-pegawai Rusia atas arahan Presiden Vladimir Putin, akan melancarkan cukai ke atas perlombongan mata wang kripto, menurut media negara milik Tass.

Timbalan Menteri Kewangan Alexei Moiseev memberitahu pemberita bahawa, “Kami mengkategorikan perlombongan sebagai aktiviti perniagaan” dan terus menjelaskan bahawa kerana undang-undang yang dicadangkan itu tidak mempunyai panduan khusus mengenai cukai perlombongan, undang-undang cukai konvensional akan digunakan untuk hasil operasi perlombongan aset digital. Dia mengharapkan semua pendapatan sedemikian dikenakan cukai, tidak kira betapa kecilnya mereka.

Moiseev juga menyangkal bahawa dia tidak menganggap projek mata wang kripto yang disokong negara, yang telah dibina di bawah nama sementara “cryptoruble,” menjadi usaha yang berbaloi. Keputusan untuk membatalkan rancangan itu dibentangkan bersama cadangan untuk aset digital pelbagai negara yang akan dikeluarkan oleh negara-negara BRICS dan EEU. Semasa membincangkan kepentingan Rusia dalam perkara itu, Olga Skorobogatova, timbalan gabenor pertama Bank Negara Rusia, berkata “penerbitan mata wang kripto tidak diperlukan oleh negara.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/russian-officials-pitch-mining-tax-scrap-cryptoruble-concept

Bitcoin Exchange CEX.IO