Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 10 Januari 2018

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) Mengeluarkan Arahan Pemberhentian Aktiviti ICO Kepada Yayasan CopyCash

SC telah mengeluarkan arahan pemberhentian permulaan tawaran syiling permulaan (ICO) yang dirancang untuk dilakukan hari ini. Di laman web CopyCash, mereka mempromosikan dirinya sebagai platform yang menggabungkan pelaburan dan perdagangan.

“Arahan ini dikeluarkan oleh SC berikutan pertanyaannya selepas mendapati terdapat kemungkinan munasabah bahawa pendedahan dalam kertas putih dan perwakilan Yayasan CopyCash Foundation kepada bakal pelabur akan bertentangan dengan keperluan yang relevan di bawah undang-undang sekuriti,” kata agensi itu dalam kenyataan mereka.

SC merujuk CopyCash dalam kenyataan pada 5 Januari mengenai model pendanaan blockchain, yang menyatakan pada mereka merancang untuk bertemu dengan wakil-wakil Yayasan CopyCash “untuk menyiasat kegiatannya termasuk ura-ura pelancaran CopyCashCoin.”

Tindakan pantas pengawal selia untuk mengeluarkan notis bantahan dan pemberhentian itu tidak mengejutkan, kerana berlaku tindakan agensi-agensi di bahagian lain di dunia membatalkan ICOs menjelang pelancaran mereka. SC berkata dalam kenyataannya pada 5 Januari bahawa ia menyedari peningkatan promosi ICO di Malaysia, termasuk mengambil kesempatan terhadap warga tua.

Sumber:

https://www.sc.com.my/post_archive/sc-issues-cease-and-desist-order-to-copycash-foundation/

Penasihat Ethereum Menjangkakan Penggunaan Ethereum Dengan Lebih Meluas

Bercakap kepada CNBC minggu ini, penasihat Ethereum Steven Nerayoff mengatakan fungsi sumber terbuka protokol Ethereum dapat membawa kepada penggunaan massa untuk pelbagai aplikasi Blockchain.

“Anda melihat pertumbuhan [Ethereum] yang besar di pelbagai industri. Fintech sebenarnya adalah kawasan semulajadinya, tetapi sekarang anda dapat melihat penggunaannya yang semakin kreatif – wujud projek dalam industri minyak dan gas, kerajaan menggunakannya dalam aplikasi mereka, dalam permainan, semua dari bidang yang berbeza. ”

Kejayaan CryptoKitties adalah contoh utama bagaimana pemaju boleh menggunakan perisian Ethereum untuk membuat aplikasi inovatif. Permainan dalam talian yang popular begitu berjaya sehingga ia menyebabkan kesesakkan rangkaian Ethereum pada 2017 kerana ia menjadi Dapp terbesar.

Tidak dapat dielakkan, penggunaan Ethereum yang semakin meningkat akan melihat kepada kenaikan harganya, menurut Nerayoff. “Apa yang anda lihat dengan Ethereum adalah peningkatan eksponential dalam bilangan projek. Terdapat berbilion dolar masuk ke dalam ekosistem sekarang, mungkin 10 kali lebih banyak projek tahun ini berbanding tahun lepas, yang dengan mudah boleh membawa kepada dua kali ganda, mungkin harga tiga kali ganda pada akhir tahun. “Pada masa penulisan, jumlah keseluruhan pasaran Ethereum duduk pada $ 137 billion.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ethereum-advisor-predicts-greater-adoption

Jamie Dimon: ‘The Blockchain Is Real’

Kini tahun 2018 dan Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan berubah fikiran, bermula dengan teknologi blockchain. Mungkin pengkritik Bitcoin yang paling terkenal, Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan, Jamie Dimon mengaku kelmarin bahawa dia mungkin telah membuat kesilapan dalam penghakiman apabila dia mengkritik orang yang mempercayai kepada Bitcoin.

Dalam temu bual hari ini dengan Fox Business, Dimon melahirkan rasa kesal atas komennya yang terdahulu, dan berkata secara bersungguh-sungguh, “The blockchain is real [blockchain adalah teknologi sebenar dan inovatif].” Jelas sekali, terdapat lebih daripada satu penghalang, tetapi kami akan memaafkan istilah yang tidak betul Dimon (dia salah sebelum ini dalam penggunaan istilah Bitcoin dan blockchain, dan menganggap dua-dua istilah itu merujuk benda yang sama). Kini kelihatan seperti bank memahami potensi besar teknologi blockchain.

“Anda boleh mempunyai cryptodollars dalam yen dan sebagainya seperti itu. ICOs … anda perlu melihat ICO secara individu,” kata Dimon. Tetapi, berhubung dengan penawaran duit syiling permulaan (tawaran token), beliau menyatakan beliau tidak ambil peduli. “Saya tidak berminat dalam perkara itu [ICO] sama sekali,” kata Dimon.

Sumber:

https://www.ethnews.com/jamie-dimon-the-blockchain-is-real

Goldman Sachs Meramalkan 2018 Tahun Yang Menguntungkan untuk Nvidia, Bakal Memberi Banyak Kelebihan Kepada Pelombong Ethereum

Penganalisis Goldman Sachs, Toshiya Hari, meramalkan bahawa tahun 2018 akan menjadi tahun penanda aras untuk Nvidia, memetik potensi pertumbuhan dalam sektor permainan dan VR / AR.

“Nvidia adalah salah satu daripada beberapa saham dalam liputan liputan kami yang terdedah kepada pelbagai pasaran pertumbuhan sekular … Dengan kemunculan eSports dan potensi pengembangan VR / AR, kami melihat Gaming sebagai pemacu pertumbuhan yang bermakna dan mampan untuk keseluruhan syarikat,” penganalisis menulis dalam nota kepada pelanggan Jumaat, menurut CNBC. “Dari segi saham tunggal, pilihan utama kami dalam Semis dan Semi Cap adalah Nvidia dan Entegris.”

Walaupun tidak disebutkan, ramalan kenaikan harga ini juga mengandaikan prospek yang kukuh bagi pelombong mata wang kripto kerana industri itu berfungsi sebagai penggerak untuk harga saham kedua-dua Nvidia dan AMD. Kedua-dua syarikat ini telah menjadi sangat rapat dengan perlombongan, para penganalisis menganggap mereka sebagai proksi untuk pergerakan pasaran mata wang kripto kerana apabila kenaikan harga dan perlombongan menjadi lebih menguntungkan, permintaan bagi GPU juga akan meningkat.

Sumber:

https://www.ccn.com/goldman-sachs-predicts-profitable-2018-for-nvidia-which-bodes-well-for-ethereum-miners/