Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 12 Januari 2018

Goldman Sachs Mengaku Bitcoin Adalah Wang Sebenar

Bank pelaburan Goldman Sachs mengakui bahawa Bitcoin dan mata wang kripto lain boleh berjaya sebagai wang sebenar dalam membangunkan ekonomi. Ahli Strategi Goldman menulis dalam laporan baru-baru ini: “Dalam dekad kebelakangan ini, dolar A.S. telah memenuhi tujuannya dengan baik. [Namun] di negara-negara lain yang sistem perkhidmatan kewangan tradisionalnya tidak mencukupi, Bitcoin (dan mata wang kripto secara umumnya) boleh menawarkan alternatif yang berdaya maju. ”

Walau bagaimanapun, bank pelaburan memberi amaran terhadap jangkaan pulangan sama seperti pada tahap 2017: ” Kami mengandaikan bahawa pulangan mata wang kripto jangka panjang sepatutnya sama dengan (atau sedikit di bawah) pertumbuhan dalam keluaran sebenar global – bernilai satu angka yang rendah. Oleh itu, mata wang kripto sepatutnya dianggap sebagai asset yang mempunyai pulangan rendah/sifar atau aset pelindung nilai, seperti emas atau logam lain. ”

Ini adalah perubahan nada yang luar biasa dari bank-bank besar dan pelaburan “arus perdana” yang secara umumnya ragu-ragu terhadap mata wang kripto.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/goldman-sachs-admits-bitcoin-is-real-money-cites-use-cases-in-developing-world

Hampir 100,000 Rakyat Korea Menandatangani Petisyen Untuk Menentang Pengharaman Perdagangan Mata Wang Kripto

Hampir 100,000 rakyat Korea Selatan telah menandatangani petisyen meminta kerajaan untuk menghalang Kementerian Kehakiman daripada melaksanakan larangan perdagangan mata wang kripto. Lebih daripada 50 petisyen telah dikemukakan kepada Blue House, pejabat eksekutif kepada Presiden Korea Selatan, dan petisyen yang paling popular menolak rancangan Kementerian Kehakiman untuk melarang perdagangan mata wang kripto telah memperolehi lebih daripada 71,000 tandatangan.

Akibatnya, Kementerian Strategi dan Kewangan bersama-sama dengan agensi anggota lain dari pasukan petugas mata wang kripto Korea Selatan menyatakan bahawa mereka tidak menyokong atau bersetuju dengan Kementerian Keadilan dan keputusan Park Sang-ki, Menteri Kehakiman untuk mengenakan larangan perdagangan mata wang kripto. Tidak lama selepas itu, melalui Rumah Biru, kerajaan Korea Selatan secara terbuka menegaskan pendiriannya terhadap kontroversi larangan perdagangan mata wang kripto, dan membuat kesimpulan bahawa tidak akan ada larangan pelaburan mata wang kripto dalam jangka pendek.

Menurut pengumuman rasmi Blue House dan kerajaan Korea Selatan, kenyataan Park mencerminkan pandangan peribadinya mengenai perkara itu, bukan Kementerian Keadilan dan kerajaan. Secara global, penilaian pasaran mata wang kripto merosot hampir $ 100 bilion disebabkan oleh pengumuman awal Menteri Kehakiman tersebut.

Sumber:

https://www.ccn.com/korean-citizen-petition-opposing-cryptocurrency-trading-ban-nears-10000-signatures/

MoneyGram Akan Mewujudkan Projek Perintis Untuk Menggunakan XRP Ripple

Firma kiriman wang antarabangsa MoneyGram bekerjasama dengan Ripple untuk menguji token XRP untuk pembayaran antarabangsa. Menurut siaran akhbar, MoneyGram akan menguji perkhidmatan Ripple’s xRapid kerana kelajuan dan kecekapan kos seperti yang dikatakan XRP.

Brad Garlinghouse, ketua eksekutif Ripple menyatakan: “Ketidakcekapan pembayaran global tidak hanya memberi kesan kepada bank, tetapi juga mempengaruhi institusi seperti MoneyGram …. Dengan menggunakan aset digital seperti XRP yang memastikan pembayaran selesai dalam masa tiga saat atau kurang, mereka sekarang dapat memindahkan wang secepat memindahkan maklumat.” Kedua-dua syarikat itu juga akan menguji produk lain Ripple, termasuk xVia.

Ketua Pegawai Eksekutif MoneyGram Alex Holmes berkata syarikat itu berharap untuk menggunakan xRapid dalam program perintisnya, sambil menambah: “Kami berharap ia akan meningkatkan kecekapan dan meningkatkan perkhidmatan kami kepada pelanggan MoneyGram.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/moneygram-to-pilot-ripples-xrp-token-for-international-payments/

Bil Undang-Undang Florida dan Nebraska Akan Membuka Pintu Untuk Kontrak Pintar Mengikat Secara Sah Di Sisi Undang-Undang

Rang undang-undang yang diperkenalkan kepada Dewan Perwakilan Florida pada 9 Januari mencadangkan untuk mengiktiraf EDCC (lebih dikenali sebagai kontrak pintar) sebagai mengikat secara sah dengan syarat-syarat tertentu. Ia juga akan mengakui legitimasi undang-undang tanda tangan digital yang disimpan atau dihantar menerusi teknologi blockchain, di antara peruntukan lain.

Diiktiraf oleh wakil negeri James Grant dan Jackie Toledo, HB1357 menyatakan bahawa “kontrak tidak boleh dinafikan kesan undang-undang atau berkuatkuasa semata-mata kerana: 1. Rekod elektronik digunakan dalam pembentukan kontrak 2. Kontrak ini mengandungi istilah kontrak pintar. ” Dalam erti kata lain, sementara satu set syarat yang sama yang telah membuat kontrak konvensional yang sah mengikat mesti dipenuhi agar EDCC disokong oleh kuasa undang-undang, suatu kontrak tidak dianggap sebagai tidak sah hanya dengan sepenuhnya atau sebahagiannya terdiri daripada satu atau lebih EDCC.

Rang undang-undang yang sama telah diserahkan kepada Badan Perundangan Nebraska oleh Senator negeri Carol Blood pada 3 Januari.

Sumber:

https://www.ethnews.com/florida-nebraska-bills-would-open-door-to-legally-binding-edccs

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.