Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 23 November 2017

Penukaran Mata Wang Digital Kepada Ringgit Akan Diletakkan Di Bawah Undang-Undang Penggubahan Wang Haram

Bank Negara Malaysia sedang membangunkan struktur pengawalseliaan untuk mata wang digital, dan dari 2018, orang yang menukar mata wang digital ke mata wang fiat akan diletakkan di bawah undang-undang anti pengubahan wang haram.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Muhammad Ibrahim berkata bahawa pihak yang terlibat dalam penukaran mata wang digital kepada mata wang fiat ini akan diletakkan oleh institusi pelapor di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-Undang 2001 (rangka kerja AML / CFT).

“Ini adalah untuk mengelakkan penyalahgunaan sistem jenayah dan aktiviti haram dan memastikan kestabilan dan integriti sistem kewangan,” katanya pada Sidang Kemuncak Pembiayaan Keganasan Ketiga Ketiga 2017 – “Memperkasakan Penyelesaian Serantau Melalui Perikatan dan Inovasi”.

Antara institusi pelapor di Malaysia adalah semua bank-bank, bank-bank Islam, dan juga pelbagai lagi institusi kewangan yang lain seperti syarikat insurans dan takaful.

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/11/22/converting-of-cyptrocurrencies-to-come-under-anti-money-laundering-law/

Standard Chartered Dan Axis Bank Melancarkan Perkhidmatan Pembayaran Menggunakan Teknologi Ripple

Institusi kewangan Standard Chartered dan Axis Bank telah mengumumkan satu platform pembayaran rentas sempadan baru dibina di atas teknologi yang dibangunkan Ripple.

Platform yang akan menghubungkan syarikat-syarikat antara Singapura dan India ini boleh diakses melalui sistem Straight2Bank Standard Chartered. Menurut kenyataan Standard Chartered, platform yang akan membolehkan pengguna melihat semua yuran secara segera, melakukan pra-pengesahan transaksi, dan dengan itu lebih cepat dapat menyelesaikan mereka.

Gautam Jain, yang bertindak sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Akses Pelanggan Global untuk Standard Chartered, berkata dalam satu kenyataan:

“Kejayaan pelancaran perkhidmatan pembayaran merentas sempadan komersial kami menandakan satu pencapaian penting dalam kemajuan industri kewangan dalam menggunakan teknologi lejar digital untuk badan korporat.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/ripple-standard-chartered-axis-bank/

Startup UK, Nivaura Perkenalkan Bond Ethereum Yang Dikawal Selia Pertama Di Dunia

Bersama JPMorgan, Moody dan banyak lagi, startup Blockchain Nivaura mewujudkan bon Ethereum pertama di dunia untuk kegunaan LuxDeco, syarikat perniagaan barang mewah yang berpangkalan di UK. LuxDeco akan mengeluarkan bon tersebut di pasaran.

Lembaga Kawalan Kewangan UK (FCA) menyumbang kepada pengawasan kepada proses pembangunan bon tersebut. Untuk perkembangan masa hadapan, sumber-sumber industri memetik LuxDeco, bon baru seterusnya dapat muncul jika mata wang digital meneruskan trajektori arus perdana.

Trajektori yang sama boleh memberi impak besar kepada bon secara khusus. Orang tengah menyumbangkan masa dan kos yang besar kepada infrastruktur kewangan kini, sementara penggantian mereka dengan kontrak pintar berpotensi membuat bon lebih mudah didapati untuk perniagaan dengan modal yang lebih kecil.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/uk-startup-nivaura-unveils-world-first-regulated-ethereum-bond

Teknologi Blockchain Untuk Menganalisa Data Molekul Dalam Masa Nyata

Syarikat data molekul Nano Global telah mengumumkan bahawa ia akan membangunkan sistem cip menggunakan teknologi blockchain untuk menganalisis data molekul dan membantu mengenal pasti rawatan untuk “superbugs”, antara lain.

Mereka turut mengumumkan bahawa telah bekerjasama dengan firma semikonduktor ARM untuk membangunkan sistem cip yang memanfaatkan beberapa teknologi baru, termasuk blockchain, dan juga pengutipan dan analisis data molekul dalam masa nyata.

Teknologi tersebut yang “boleh digunakan dalam pengecaman dan analisis ancaman kesihatan yang disebabkan oleh patogen dan organisma hidup yang lain,” mungkin mempunyai implikasi terhadap penyelidikan dan rawatan superbugs dan penyakit berjangkit, serta kanser.

Sumber:

https://www.ethnews.com/firm-to-use-blockchain-for-real-time-analysis-of-molecular-data