Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 28 November 2017

Bitcoin Mencecah $10,000 (RM 41,092) Di Pasaran Bursa Korea Selatan

Harga Bitcoin didagangkan di atas $ 10,000 di beberapa bursa Bitcoin di Korea Selatan. Di Bithumb – bursa terbesar Bitcoin di rantau ini berdasarkan jumlah dagangan – Bitcoin berdagang pada kira-kira $ 10,052 (RM 41,305). Pada bursa Bitcoin Coinone dan Korbit, Bitcoin berdagang di sekitar 10,979,500 KRW ($ 10,108) (RM 41,535) dan 10,960,500 KRW ($ 10,047) (RM 41,285).

Sebaliknya, majoriti bursa Bitcoin dunia melihat harga antara $ 9,500 (RM 39,037) dan $ 9,700 (RM 39,859), menurut data dari CoinMarketCap.com. Peningkatan di atas paras $ 10,000 pada bursa itu nampaknya menambah keyakinan kepada spekulasi bahawa pasaran di seluruh dunia akan mencapai $ 10,000. Bitcoin telah melihat kenaikan harga yang ketara dalam beberapa hari kebelakangan ini, meningkat $ 9,000 untuk kali pertama pada hujung minggu.

Keuntungan itu – serta yang dilihat dengan mata wang digital lain – telah mengakibatkan permodalan pasaran keseluruhan meningkat di atas $ 300 bilion (RM 1.2 trillion) untuk kali pertama.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-price-tops-10000-korean-exchanges/

Samsung Memperolehi Kontrak Kerajaan Korea Untuk Menjalankan Projek Blockchain Awam

Samsung SDS telah mengumumkan perjanjian lumayan dengan kerajaan Korea untuk mewujudkan platform berasaskan teknologi blockchain untuk kebajikan, keselamatan awam dan pengangkutan menjelang 2022. Harapannya adalah untuk meningkatkan ketelusan bagi perkhidmatan kerajaan.

Hong Won-Pyo, Ketua Pegawai Eksekutif Samsung SDS berkata: “Teknologi Blockchain dan kemampuan perundingan Samsung SDS akan menyumbang kepada lonjakan Seoul sebagai bandar terbaik global. ”

Teknologi blockchain yang baru muncul ini telah menjadi asas bagi sistem kerajaan untuk mewujudkan gabungan antara keselamatan dan ketelusan. Oleh kerana teknologi blockchain memberikan pendekatan yang sistematik untuk membuat dan mengawal data, kerajaan bergegas untuk menggunakannya dalam penyelesaian masalah mereka.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/samsung-wins-public-sector-blockchain-contract-for-korean-govt

Pihak Berkuasa Siber Iran Kata Mereka Menerima Bitcoin, Sekiranya Dikawalselia

Majlis Tertinggi Cyberspace (HCC) Iran telah mengatakan ia “mengalu-alukan” Bitcoin, dengan peringatan.

Menurut akhbar Iran, Financial Tribune, Abolhassan Firouzabadi, Setiausaha Kuasa Dunia Siber Iran, berkata: “Kami mengalu-alukan Bitcoin, tetapi kami mesti mempunyai peraturan untuk Bitcoin dan mana-mana mata wang digital lain … mengikut peraturan itu adalah sangat penting.”

Walaupun tiada peraturan khusus untuk mata wang digital di Iran setakat ini, Bitcoin digunakan di negara ini untuk pembayaran, perdagangan, perlombongan dan pelbagai perniagaan lain, tambahnya.

Walau bagaimanapun, setiausaha HCC memberi amaran: “Mekanisme pengawalan dan pengawasan terhadap penawaran mata wang digital sedang dilaksanakan melalui kerjasama bank pusat dan entiti berkaitan, tetapi rakyat harus mengetahui risiko dan bahaya dari sudut permintaan.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/irans-cyberspace-authority-says-it-welcomes-bitcoin-if-regulated/

Bitcoin Akan Menjadi Ruang Selamat Semasa Keruntuhan Pasaran Saham Akan Datang

Penganalisis eToro, Mikhail Mashchenko berkata institusi kewangan boleh melihat kepada Bitcoin jika pasaran kewangan utama global runtuh.

“Permintaan untuk Bitcoin semakin meningkat apabila pasaran mata wang digital semakin kurang volatilitinya, dan semakin banyak pelabur profesional melihatnya sebagai insurans.”

Walau bagaimanapun, ramalan Mashchenko agak konservatif, menunjukkan bahawa Bitcoin mencapai $ 10,000 tinggi menjelang akhir tahun 2017 akan didorong oleh emosi dan bukannya oleh factor-faktor asas:

“Kami dapat melihat Bitcoin pada $ 10,000 dalam sebulan atau lebih. Bagaimanapun, lonjakan ini akan berdasarkan kepada emosi, bukan pada faktor asas. Oleh itu, pertumbuhan lebih tinggi daripada mata wang digital akan memerlukan sesuatu yang lebih daripada emosi keseronokan dan kegembiraan.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-will-be-safe-haven-during-next-stock-market-crash-says-expert