Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 3 Disember 2017

Pakar Strategi JPMorgan: Bitcoin Futures Menjadikan Mata Wang Digital Sebagai Aset

Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan, Jamie Dimon mungkin mengatakan Bitcoin sebagai “penipuan” yang “tidak akan berakhir dengan baik,” tetapi salah satu pakar strategi utamanya menjangkakan pelancaran niaga hadapan Bitcoin (Bitcoin Futures) dapat mengubah mata wang digital menjadi “kategori aset yang baru.”

Seperti yang dilaporkan oleh CNBC, Nikolaos Panigirtzoglou, pakar strategi pasaran global di JPMorgan, berkata penambahan kontrak niaga hadapan Bitcoin kepada platform perdagangan yang dikawal selia akan memberi kredibiliti kepada mata wang digital, menjadikannya lebih menarik bagi pelabur institusi dan runcit.

“Pelancaran prospek kontrak niaga hadapan Bitcoin oleh bursa saham khususnya mempunyai potensi untuk menambah legitimasi dan dengan itu meningkatkan daya tarikan pasaran mata wang digital kepada pelabur runcit dan institusi,” kata Panigirtzoglou dalam satu laporan.

“Secara keseluruhannya, Bitcoin berpotensi untuk meningkatkan mata wang digital ke kategori aset yang baru,” kata Panigirtzoglou. “Nilai kategori aset baru ini adalah disebabkan luas penerimaannya sebagai satu simpanan kekayaan dan sebagai cara pembayaran. Berdasarkan penilaian oleh harta-harta kekayaan lain seperti emas, mata wang digital berpotensi untuk terus berkembang dari sini. ”

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/jpmorgan-strategist-bitcoin-futures-could-elevate-cryptocurrencies-into-an-emerging-asset-class/

Bitcoin Exchange CEX.IO

Ketua Eksekutif Goldman Sachs: “Kami Akan Menyusul”

Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, semasa temubual bersama Michael Bloomberg, berkata, “Jika [Bitcoin] berfungsi dan ia menjadi lebih kukuh dan ia didagangkan sebagai penyimpan nilai … kami akan menyusul.”

Blankfein mengekalkan pendapatnya terhadap Bitcoin, “Bitcoin bukan untuk saya tetapi ada banyak perkara yang bukan untuk saya pada masa lalu, namun ia tetap berjaya … Jika 20 tahun ke hadapan dan ia berhasil saya dapat memberitahu anda mengapa ia berjaya tetapi berdasarkan semua yang saya tahu, saya tidak meneka bahawa ia akan berjaya tetapi saya tidak boleh mengatakan – Saya bergerak tegas dan mengatakan ia penipuan, kerana ia mempunyai kemungkinan tersebut. ”

Lloyd mengenal pasti ketidaktentuan mata wang digital sebagai alasan untuk menangguhkan minatnya. Dia juga memanggil Bitcoin sebagai “kenderaan untuk melakukan penipuan kerana anda tidak dapat mengesannya,” tetapi dengan cepat dipaksa untuk mengakui, “Begitu juga wang tunai.” Harus diingat bahawa transaksi Bitcoin sebenarnya boleh dikesan.

Sumber:

https://www.ethnews.com/goldman-sachs-ceo-on-bitcoin-well-get-to-it

Bank Pusat Turki Mengaku Bitcoin Adalah Ancaman kepada Sistem Perbankan Global

Awal bulan ini, Gabenor Bank Pusat Turki, Murat Cetinkaya menekankan bahawa Bitcoin dapat menyumbang kepada kestabilan kewangan global dengan rangkaian kewangan yang tidak berpusat dan sistem peer-to-peer (P2P).

Beberapa kerajaan dan bank pusat termasuk Bank Pusat Turki bimbang dengan impak Bitcoin terhadap industri kewangan global sepanjang tahun lalu, dan bagaimana ia dapat terus berubah menjadi nilai utama, akhirnya memotong emas dan akhirnya, mata wang rizab seperti Dolar AS dan Yen Jepun.

“Mata wang digital menimbulkan risiko baru kepada bank pusat, termasuk pengawalan bekalan wang dan kestabilan harga, dan penghantaran dasar monetari, kata Cetinkaya. Walau bagaimanapun, bank pusat Turki berkata bahawa mata wang digital mungkin merupakan elemen penting bagi ekonomi tanpa tunai dan teknologi yang digunakan dapat membantu mempercepat dan membuat sistem pembayaran lebih efisien, “tulis Eric Lam dari Bloomberg, yang merangkumi persidangan yang dihadiri oleh Cetinkaya di Istanbul pada awal November.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/turkey-central-bank-admits-bitcoin-threat-global-banking-system/

Gabenor Bank Perancis: Bitcoin ‘Bukanlah Mata Wang Digital’

Dalam ucapan di persidangan Beijing, Gabenor Bank Perancis, Francois Villeroy de Galhau menegaskan perlunya “kejelasan” pada status Bitcoin, sambil memperkenalkan sudut luar biasa yang sejauh ini belum muncul sebagai sebahagian daripada naratif aliran utama.

“Kita perlu jelas: Bitcoin sama sekali bukan mata wang atau bahkan mata wang digital,” katanya yang dipetik oleh Bank of France dalam pelbagai penerbitan.

“Ia adalah aset spekulatif. Nilainya dan turun naik yang melampau tidak mempunyai asas ekonomi, dan tiada orang yang bertanggungjawab. ” Villeroy menambah bahawa Bank of France “mengingatkan mereka yang melabur dalam Bitcoin bahawa mereka berbuat demikian sepenuhnya atas risiko mereka sendiri.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bank-of-france-governor-bitcoin-isnt-a-cryptocurrency

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads