Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 3 Januari 2018

Menteri Kewangan II Malaysia: Tiada Larangan Terhadap Perdagangan Mata Wang Kripto

Menteri Kewangan II Malaysia, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, mengatakan bahawa Malaysia tidak akan melarang perdagangan mata wang kripto dan pengawalseliannya masih dipertimbangkan.

“Inovasi kewangan bukan sahaja akan meningkatkan produktiviti aktiviti ekonomi, tetapi juga menjadikan sistem kewangan lebih lancar,” kata Johari kepada The Malaysian Reserve, sambil berkata, “Ini amat relevan dengan inovasi terkini seperti Bitcoin.”

Bertentangan dengan kedudukan yang lebih ketat yang diambil oleh negara-negara lain, komen Johari menggambarkan sikap yang berlapang dada dalam menghadapi arus mata wang kripto. Beliau berharap Malaysia dapat meraih faedah ekonomi yang datang dengan teknologi sambil meminimumkan risiko yang berkaitan dengan pengguna.

Walaupun Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mewujudkan peraturan perdagangan mata wang kripto pada masa ini, pihak berkuasa mengumpul maklumat untuk membuat keputusan yang bijaksana mengenai cara terbaik untuk melindungi orang ramai tanpa menghalang inovasi.

“Kerajaan sedar akan keperluan untuk menyeimbangkan antara kepentingan awam dan integriti sistem kewangan,” Johari meneruskan, “sama dengan skim kewangan dan pelaburan, ada keperluan untuk mempunyai peraturan dan pengawasan yang tepat untuk memastikan sebarang risiko yang berkaitan dengan skim sedemikian dapat dielakkan. ”

Johari selanjutnya menyatakan bahawa BNM akan berusaha untuk memastikan bahawa bursa pertukaran mata wang kripto akan melaporkan transaksi yang mencurigakan dan mematuhi keperluan Know-Your-Customer. Penekanan Johari yang menyeluruh adalah bahawa semua inovasi FinTech, seperti mata wang kripto dan dompet digital, harus dimasukkan dalam pelan digitalisasi Malaysia.

Sumber:

https://themalaysianreserve.com/2018/01/02/no-ban-cryptocurrency-tradings-says-johari/

Ketua Mufti Mesir: Perdagangan Mata Wang Kripto Dilarang Di bawah Undang-undang Islam

Shawki Allam, Ketua Mufti Mesir semasa, mengeluarkan fatwa pada 1 Januari bahawa perdagangan mata wang kripto dilarang di bawah undang-undang agama Islam kerana risiko yang berkaitan dengan kegiatan itu, menurut Mesir Today. Walaupun fatwa itu tidak mengikat secara undang-undang, ia dianggap sebagai pendapat undang-undang peringkat tinggi, dan mungkin menandakan beliau sebagai salah seorang pemimpin agama tertinggi di dunia Islam untuk melarang perdagangan mata wang kripto di bawah undang-undang agama.

Menurut laporan itu, selain daripada ketidaktentuan perdagangannya, Shawki Allam juga menyebutkan Bitcoin tidak mendedahkan identiti pemilik sebagai penyebab kebimbangan, mengatakan ia boleh menjejaskan sistem undang-undang dengan membolehkan pengelakan cukai, pengubahan wang haram, aktiviti penipuan dan pembiayaan pengganas. Walaupun Mesir masih berada di peringkat awal dalam pasaran mata wang kripto, komentar dari Allam adalah serupa dengan komen yang dibuat oleh badan kerajaan sekular Mesir.

Sumber:

https://www.coindesk.com/egypts-religion-leader-crypto-trading-forbidden-by-islamic-law/

Bishop Rusia Mengkritik Mata Wang Kripto

Bishop Hilarion Alfeyev dari Gereja Ortodoks Rusia, bercakap dalam peranannya sebagai Pengerusi Jabatan Perhubungan Luar Gereja, menyatakan secara terang-terangan kritikan terhadap mata wang kripto. Beliau mengatakan nilai mata wang kripto berasaskan semata-mata pada sentimen: “Saya sendiri berfikir bahawa mata wang kripto adalah gelembung kewangan baru, skim Ponzi baru, yang tidak didasari oleh nilai apa pun.”

Ahli teologi tersebut mengatakan bahawa gereja akan berusaha sebaik mungkin untuk mengelakkan mata wang kripto: “Inovasi ini mewakili keseluruhan sistem perbankan, di mana aset sebenar ditukarkan menjadi maya. Ini membuka laluan untuk riba, yang mana gereja selalu bercakap, tetapi tidak boleh berbuat apa-apa – kita semua masih menyimpan wang kita di bank. ”

Bagaimanapun, beliau mengatakan terdapat perpecahan antara persepsi nilai mata wang maya berbanding dengan aset tradisional yang nyata. “Mata wang kripto adalah satu lagi langkah ke arah ini – sekarang dengan nombor elektronik bukan kertas. Kita lihat bahawa di kalangan sesetengah orang, mata wang kripto ini mempunyai nilai, tetapi ini hakikatnya terpisah dari reality sebenar dan ini merupakan bahaya terbesar.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/russian-bishop-condemns-cryptocurrencies

Bank of England Sedang Merancang Mata Wang Kripto Rasmi

Bank of England mungkin meluluskan penubuhan sebuah mata wang kripto yang ditaja negara pada tahun ini. Tahun lepas, bank mengumumkan bahawa ia telah menugaskan mata wang teoritis, RS Coin, yang boleh digunakan oleh bank pusat untuk menyelesaikan pembayaran.

Pasukan penyelidik Bank of England telah mengkaji kemungkinan mata wang kripto yang dikeluarkan oleh bank pusat sejak tahun 2015. Untuk mengelakkan ketidakstabilan yang wujud pada Bitcoin, mata wang kripto akan disokong oleh Bank of England dan ditambatkan kepada pound sterling, mata wang negara Great Britain. Bank of England menjangkakan unit penyelidikan untuk melaporkan penemuan mereka pada tahun 2018.

Sebelum cuti Krismas, Dr Mark Carney, Gabenor Bank of England, mencadangkan mata wang kripto yang disokong bank pusat kepada Jawatankuasa Pilihan Perbendaharaan England. Mempertahankan idea tersebut, beliau menyatakan bahawa “Teknologi yang mendasari sebenarnya adalah sangat berpotensi. Kami sedang berusaha membuatnya di Bank of England. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/the-bank-of-england-is-entertaining-its-own-official-cryptocurrency/

Bitcoin Exchange CEX.IO