Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 30 Nov 2017

Harga Bitcoin Dijangka Tidak Stabil Setelah Mencecah USD 10,000?

Ketika penulisan ini, BTC berada pada nilai melebihi $ 10,000(RM 40,000). Kenaikan mendadak ini telah menunjukkan keuntungan tahunan hingga 1,500 peratus untuk tahun 2017.

Walau bagaimanapun, terdapat keperluan untuk berhati-hati, seperti yang ditunjukkan oleh harga terkini dan jumlah dagangan. Pembetulan harga Bitcoin akan berlaku namun tidak dapat dipastikan berapa teruk kesannya terhadap harga Bitcoin.

Harga Bitcoin telah mencecah $11,000 (RM 44,000) untuk seketika namun ia tidak hidup lama sebelum harga Bitcoin turun kembali ke paras $10,000.

Sumber:

https://www.coindesk.com/overstretched-bitcoin-price-shaky-ground-1000-gains/

Harga Ethereum Pertama Kali Mencapai USD 500 (RM 2,043)

Ethereum telah mencapai $ 500 (RM 2,043) untuk kali pertama setelah kekuatan rancangan masa depan dan pasaran India mula membuka perdagangan untuk Ethereum. Pada waktu penulisan, harga Ethereum kembali kepada $450 (RM 1,838).

Peningkatan itu mungkin disebabkan oleh peningkatan harga Bitcoin. Namun, pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin telah melancarkan pelan tindakan ekosistem itu pada persidangan Taiwan minggu lalu, sambil melihat Casper dan kemajuan teknikal lain yang bertujuan untuk menangani beberapa isu semasa Ethereum.

Di samping itu, aplikasi bursa utama Indai, Zebpay menambah perdagangan Ethereum sebagai tindak balas langsung kepada peningkatan permintaan pengguna.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ethereum-breaks-500-for-first-time-in-cross-crypto-frenzy

IOTA Bekerjasama Dengan Microsoft, Fujitsu Untuk Proses Pengewangan Data IoT

IOTA mengumumkan platform utama yang membolehkan pengewangan data menggunakan pembayaran mikro melalui teknologi lejar digital(DLT). Penyelesaian ini telah mendapat kerjasama dari Microsoft, Fujitsu, Bosch, Deutsche Bank Telekom, dan lain-lain.

Syarikat ini telah menciptakan pilihan yang lebih baik dalam evolusi teknologi Blockchain yang dipanggil ‘tangle’. Melalui sistem ini, syarikat itu mewujudkan satu cara untuk peranti dapat memindahkan, membeli dan menjual data.

Demo platform dijadualkan berlangsung hingga Januari dan ia akan menjadi cara bagi syarikat-syarikat untuk mengambil bahagian dalam inovasi ini. Rakan kongsi juga akan dapat mempengaruhi bagaimana platform ini terus berfungsi.

Pengasas bersama IOTA David Sønstebø berkata: “Matlamatnya adalah untuk membolehkan gabungan ekonomi data perniagaan ke perniagaan, serta membolehkan penyelidik dan juga penggemar untuk mengambil bahagian dalam inovasi ini.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/iota-partners-with-microsoft-fujitsu-others-for-iot-data-monetization

Pengasas TechCrunch Sedang Mengumpul Modal Sebanyak USD 100 Juta Untuk Menubuhkan Hedge Fund Mata Wang Digital

Pengasas media syarikat TechCrunch Michael Arrington telah mengumumkan bahawa beliau sedang mengumpul modal sebanyak $ 100 juta (RM 408.65 juta) untuk modal penubuhan hedge fund yang dipanggil Arrington XRP Capital. Dana ini akan terlibat terutamanya dalam membeli dan memegang aset mata wang digital, serta dalam pelaburan dalam jualan token dan beberapa ekuiti dan hutang.

Menurut Arrington, dana itu adalah yang pertama seumpamanya yang akan memaksa semua rakan kongsi terhad (LP) untuk melabur di Ripple (XRP). Token XRP ini akan digunakan oleh Arrington XRP Capital untuk semua transaksi serta yuran.

Arrington menambah bahawa penggunaan token Ripple, XRP akan memperbaiki model hedge fund mata wang digital semasa dengan menyelesaikan beberapa isu utama yang dilihat dalam model sekarang ini. Satu isu adalah amalan oleh hedge fund untuk mengambil pelaburan dari mata wang fiat dengan tujuan melabur dalam mata wang digital seperti Bitcoin dan Ethereum untuk menyokong pelancaran mata wang digital baru.

“Kami fikir XRP adalah mata wang yang sangat berguna untuk kegunaan perniagaan. Saya fikir ia masuk akal untuk mengasaskan urusan hedge fund dalam mata wang digital, namun satu-satunya kelemahan ialah potensi untuk mata wang digital turun naik berbanding mata wang fiat.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/techcrunch-founder-to-raise-100-mln-for-cryptocurrency-hedge-fund