Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 5 Disember 2017

Firma Mata Wang Digital Malaysia, Kodinar Diserbu Oleh Pihak Berkuasa

Beberapa agensi penguatkuasaan yang diketuai oleh Bank Negara Malaysia (BNM) menyerbu sembilan premis dan menahan enam pengarah syarikat mata wang digital Koperasi Dinar Dirham Bhd (Kodinar), yang berdaftar dengan Suruhanjaya Persatuan Koperasi Malaysia (SKM).

Kodinar melancarkan mata wang digital sendiri, Pitiscoin pada September 2017. Mata wang digital itu dicipta di platform blockchain 2.0 Ethereum (ERC 20).

BNM berkata Kodinar disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) dan Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-Undang 2001 (AMLA).

Orang ramai dinasihatkan agar tidak berurusan dengan syarikat pengambilan deposit haram untuk tujuan pelaburan dan harus merujuk kepada institusi kewangan berlesen yang disenaraikan di laman web BNM untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sumber:

http://www.thesundaily.my/news/2017/11/30/malaysian-cryptocurrency-firm-kodinar-raided-authorities-illegal-deposit-taking

Kerajaan Moscow Melaksanakan Sistem Pengundian Menggunakan Teknologi Blockchain

Menurut pernyataan pada 4 Disember, para pegawai dari Moscow telah membangunkan sistem perintis untuk menjejaki undi menerusi blockchain, menyatakan bahawa teknologi itu akan menjadikan program Warga Negara Aktif “lebih terbuka” menurut kenyataan yang diterjemahkan itu.

Kerajaan menjelaskan: “Pengenalan teknologi ini akan membuat pengundian dalam [Inisiatif Warga Negara Aktif] lebih terbuka: sukar untuk mengatakan bahawa pentadbiran salah menafsirkan suara rakyat, apabila keputusan maklumat pengundian disahkan oleh suara rakyat sendiri. ”

Selain pengumuman awam, pemerintah membuat kod tersebut menggunakan prinsip Open Source dan diletakkan kod di GitHub untuk membolehkan semua pihak melihat kod tersebut dan mengubahnya. Pernyataan itu sendiri tidak memberikan petunjuk yang jelas bahawa penggunaan undian berasaskan blokchain akan melampaui fasa perintis. Namun, bidang ini juga menarik minat sektor swasta Rusia, termasuk depositori sekuriti pusatnya yang mula menguji pengundian proksi blockchain – membolehkan pemegang saham mengeluarkan undi keputusan korporat – yang telah dilaksanakan tahun lepas.

Sumber:

https://www.coindesk.com/blockchain-voting-code-made-open-source-moscows-government/

Wakil Rakyat New York memfailkan 4 Bil berkaitan Teknologi Blockchain

Wakil Rakyat New York, Clyde Vanel (D-33) telah memfailkan empat bil undang-undang yang dicadangkan yang bertujuan untuk mempromosikan penyelidikan tentang kemungkinan aplikasi teknologi Blockchain oleh kerajaan negeri.

Bil-bil tersebut akan mencipta bahasa undang-undang untuk teknologi di bawah undang-undang negeri dan kajian lanjut di sekitar penggunaannya yang boleh digunakan untuk pilihan raya tempatan dan negeri, termasuk pengesahan pemilih.

Berdasarkan rekod awam, tiga daripada bil undang-undang tersebut telah dirujuk kepada jawatankuasa perundangan yang berkaitan dengan pilihan kerajaan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ny-assemblyman-files-four-blockchain-technology-bills

Bank Pusat Ukraine Memperkuatkan Pasukan Blockchainnya

Bank Negara Ukraine memperluaskan pasukan yang bekerja untuk memindahkan mata wang negara negara, Hyrvnia, ke blockchain. Jumlah orang yang ditambah dan yang mereka yang terlibat dirahsiakan buat masa ini, tetapi pengembangannya menunjukkan tahap minat yang belum pernah dilihat di banyak bank pusat lain.

“Hari ini, kami telah memperkuatkan pasukan kami dengan profesional bertaraf dunia dan optimis bahawa projek itu akan mendapat sokongan kuat dalam beberapa bulan mendatang,” tulis Yakob Smolii, yang bertindak sebagai Gabenor Bank Pusat. Bank Negara Ukraine memberikan visi terperinci tentang usaha untuk mewujudkan “mata wang digital negara”.

Menurut Smolii:”Bank Negara Ukraine tidak sabar-sabar untuk melaksanakan e-Hryvnia berdasarkan teknologi blockchain. Kami menganggap blockchain sebagai langkah seterusnya dalam evolusi teknologi urus niaga, yang akan menjadi lebih popular dan meluas pada dekad yang akan datang.”

Bank pusat secara rasmi mula bekerja pada sistem berasaskan blokchain pada November 2016 untuk membangunkan “ekonomi tanpa tunai.” Dengan cara ini, bank pusat kini berusaha untuk membina lebih banyak “instrumen yang mudah” untuk warga Ukraine dan perniagaan untuk menjalankan sebarang urus niaga.

Sumber:

https://www.coindesk.com/ukrainian-central-bank-expanding-blockchain-team/