Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 6 Disember 2017

JPMorgan Berubah Fikiran, Menyokong Bitcoin Sebagai Emas Baru

Menurut penganalisis JPMorgan, Nikolaos Panigirtzoglou, peningkatan yang luar biasa dalam nilai Bitcoin membolehkannya mula bersaing sebagai aset; dan seolah-olah pada masa yang sama sudah tidak bersaing lagi dari segi sifatnya sebagai mata wang.

Terdapat perubahan yang berlaku dalam pasaran Bitcoin, terutama ketika membuat mata wang digital lebih mudah untuk dilaburkan. Panigirtzoglou berkata: “Pelancaran prospek kontrak niaga hadapan Bitcoin oleh bursa-bursa, berpotensi untuk menambah keabsahan dan dengan itu meningkatkan daya tarikan pasaran mata wang digital kepada pelabur runcit dan institusi.”

Terdapat perdebatan berterusan yang lebih popular iaitu mengenai pelaburan dalam emas dan Bitcoin. Walau bagaimanapun, logam berharga mungkin stabil dan selamat, oleh itu tidak begitu menarik seperti Bitcoin, tetapi masih memegang sebahagian besar pengaruh di dunia.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/jpmorgan-switches-tact-backs-bitcoin-as-new-gold

40 Ahli Muzik Terkenal Dunia Mula Menerima Monero Untuk Penjualan Album Mereka

Senarai lebih daripada 40 artis rakaman ternama – Slayer, Weezer, G-Eazy, Sia, Mariah Carey, Marilyn Manson, dan Fallout Boy adalah antara yang telibat dalam “Project Coral Reef,” yang disusun oleh usahawan Naveen Jain dan Pengurus Utama Monero, Riccardo “Fluffypony” Spagni. Inisiatif membeli-belah dalam talian ini membolehkan pengguna membeli album dan barangan pada harga diskaun, termasuk pengurangan 15 peratus pada barangan yang dibeli.

Pihak Pencadang inisiatif ini adalah Manhead Merchandise dan Global Merchandise Services, yang kedua-duanya menyediakan perkhidmatan cenderahati untuk pelbagai artis muzik. Perkhidmatan pemprosesan pembayaran GloBee, yang mengira Spagni sebagai pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, mengendalikan bahagian pembayaran inisiatif tersebut.

“Sebagai mata wang digital menjadi lebih popular, pentingnya peminat saya mempunyai pilihan apabila mereka membeli lagu dan barang dagangan saya. Memandangkan Monero adalah salah satu daripada mata wang digital yang paling selamat, ia adalah salah satu pilihan terbaik untuk peminat saya pada musim cuti ini – dan tepat pada masanya untuk album baru saya, “kata rapper G-Eazy dalam satu kenyataannya.

Sumber:

https://www.coindesk.com/now-can-buy-mariah-carey-g-eazy-albums-monero/

Presiden Venezuala Mengumumkan Mata Wang Digital Yang Disokong Oleh Aset Negara

Presiden Venezuela Nicolás Maduro mengumumkan dalam ucapan television bahawa negaranya akan mengeluarkan mata wang digital yang dipanggil “Petro,” yang nilainya disokong oleh “kekayaan semula jadi negara”, termasuk emas, minyak, dan gas. Tidak lama selepas itu, siaran akhbar muncul di laman web presiden menerangkan bahawa langkah itu bertujuan untuk meningkatkan “kedaulatan dan kemerdekaan” negara.

Dokumen ini mencadangkan bahawa akibat daripada sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat, Venezuela gagal dalam menentukan nasib ekonomi mereka sendiri. Dijangkakan bahawa mata wang yang dicadangkan itu akan “memajukan kedaulatan kewangan, kerana ia akan membantu mengatasi sekatan kewangan dan dengan itu bergerak ke arah bentuk baru pembiayaan antarabangsa untuk pembangunan ekonomi dan sosial.”

Selain mengumumkan Petro, Maduro mengisytiharkan bahawa sebuah badan kerajaan yang dikenali sebagai Observatorium Blockchain akan diwujudkan untuk menyediakan “dasar institusi, politik dan undang-undang untuk melancarkan sistem mata wang digital Venezuela” dan bahawa Pusat Pengeluaran Saintifik dan Teknologi Negara dirasmikan untuk “mengukuhkan” rancangan ekonomi negara.

Sumber:

https://www.ethnews.com/venezuelas-maduro-announces-asset-backed-state-cryptocurrency

Pengasas Bersama Paypal: Blockchain Itu Hebat, Namun Untuk Bitcoin Beliau Tidak Pasti

Pengasas Bersama PayPal, Max Levchin mengatakan bahawa teknologi Blockchain adalah revolusi yang hebat, namun beliau masih tidak percaya kepada Bitcoin. Usahawan yang berjaya ini terbuka pada mata wang digital, tapi masih tidak yakin terhadap kestabilan jangka panjangnya.

Berdasarkan wawancara, Levchin menyatakan dengan jelas bahawa kekuatan teknologi Blockchain adalah meluas dan menyeluruh, tetapi tiada kepastian dengan Bitcoin. Beliau berkata: “Ia adalah suatu idea matematik yang cemerlang, teknologi yang hebat, komoditi yang menarik untuk membuat spekulasi mengenainya. Saya melabur dalam perkara yang saya mempunyai pandangan jangka panjang yang kuat dan untuk kes Bitcoin, saya masih cuba memikirkannya. ”

Menurut Levchin lagi: “Saya rasa satu bentuk teknologi Blockchain, Bitcoin atau sebaliknya akan menjadi penting dan tidak akan hilang. Bukan hanya itu, ia akan terus maju dan digunakan dalam banyak industri yang berbeza dari teknologi kewangan hingga ubat-ubatan. Namun saya tidak dapat memastikan sama ada Bitcoin itu sendiri adalah pelaburan jangka panjang yang hebat atau tidak. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/paypal-co-founder-says-blockchain-good-bitcoin-not-so-sure