Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 8 Februari 2018

Ramalan Pakar: Pasaran Kripto Boleh Mencecah $ 1 Trilion dan Harga Bitcoin Bakal Mencapai $ 50,000 Tahun Ini

Thomas Glucksmann, ketua pembangunan perniagaan APAC di bursa mata wang kripto Gatecoin, meramalkan bahawa pengiktirafan peraturan, pembangunan teknologi, dan kemasukan institusi modal akan menyumbang kepada kenaikan tahun ini. Beliau menyatakan: “Peningkatan pengiktirafan pengawalseliaan pertukaran mata wang kripto, kemasukan modal institusi dan perkembangan teknologi utama akan menyumbang kepada pemulihan pasaran dan mendorong harga mata wang kripto kepada semua tertinggi baru tahun ini”. Beliau juga pakar yang meramalkan pasaran kripto bakal mencecah $1 Trillion pada hujung tahun ini.

Kepada Glucksmann, tidak ada sebab untuk tidak menolak bitcoin hingga $ 50,000 menjelang Disember. Teknologi yang dia rujuk adalah Rangkaian Lightning (LN) yang dijangkakan oleh bitcoin, yang baru-baru ini melangkaui pencapaian utama seperti dengan mencapai 1,000 saluran pembayaran utama.

Jamie Burke, Ketua Pegawai Eksekutif di firma teroka Outlier Ventures, mencatatkan bahawa peningkatan harga yang mengejutkan dalam pasaran kripto pada tahun lepas boleh berlaku lagi pada tahun ini. Beliau menyatakan: “Kami percaya selepas bulan Februari pasaran kemungkinan akan mencatat penigkatan mendadak malahan lebih besar daripada tahun lalu, berpotensi mencapai 1 trilion dollar setelah pasaran menjadi lebih fokus pada asas pasaran yang betul.”

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-markets-hit-1-trillion-bitcoin-price-50000-year-experts-predict/

 

Timbalan PM Singapura: ‘Tiada Sebab Kukuh Untuk Menolak Dagangan Mata Wang Kripto’

Tharman Shanmugaratnam, timbalan perdana menteri dan pengerusi Lembaga Kewangan Monetari Singapura (MAS) Singapura, berkata dalam balasan bertulis kepada Ahli Parlimen hari ini bahawa mata wang kripto dan aktiviti perdagangan berkaitan tidak menimbulkan ancaman kepada sistem kewangan Singapura. Beliau menyatakan bahawa MAS telah “mengkaji dengan teliti perkembangan ini dan potensi risikonya”.

Komen itu adalah tindak balas langsung kepada ahli parlimen Saktiandi Supaat, Lim Biow Chuan dan Cheng Li Hui, yang menanyakan PM mengenai kemungkinan untuk melarang mata wang kripto di Singapura, menurut kertas arahan sebelum mesyuarat parlimen pada 5 Februari. Timbalan PM menulis: “Buat masa ini, sifat dan skala perdagangan mata wang kripto di Singapura tidak menimbulkan risiko kepada keselamatan dan integriti sistem kewangan kita. Penggunaannya dalam membuat bayaran adalah kecil, dan jumlah dagangan mata wang kripto di Singapura juga tidak tinggi – mereka banyak lebih kecil daripada di negara seperti AS, Jepun dan Korea Selatan. ”

Oleh itu, Shanmugaratnam berkata, pengawal selia “tidak mempunyai kebimbangan risiko sistemik yang lebih luas berhubung dengan kriptografi.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/singapore-deputy-pm-no-strong-case-to-ban-cryptocurrency-trading/

Ripple Mengikat Perjanjian Untuk Pembayaran Rentas Sempadan ke China

Ripple akan berurusan dengan LianLian International untuk pembayaran rentas sempadan ke China. Di bawah terma perjanjian itu, LianLian yang berpangkalan di Hong Kong akan mengadopsi produk enterprise Ripple, yang mana firma berpengkalan di San Francisco itu mengiklankan dirinya sebagai syarikat penyelesaian pembayaran serta-merta.

“Pembayaran rentas sempadan yang berkaitan dengan pasaran e-dagang China mencapai $ 1.07 trilion pada 2017. Terdapat peluang besar untuk membuat bayaran ini lebih cepat dan lebih cekap,” kata Emi Yoshikawa, pengarah kerjasama usaha sama Ripple. “Dengan RippleNet, LianLian kini dapat menyediakan pedagang dan pengguna dengan bayaran serta merta, yang mereka tidak dapat lakukan sebelum ini. Kami berharap dapat menghubungkan ahli RippleNet yang lain kepada LianLian. ”

Perkongsian ini adalah bukti terbaru dari tujuan Ripple untuk berkembang ke Asia, yang telah melihat teknologi syarikat yang diterima pakai di pasaran utama fintech seperti Jepun dan Korea Selatan. Hasil daripada perkongsian itu, lebih daripada 100 ahli RippleNet yang sedia ada, syarikat ini akan dapat berkembang ke pasaran China, menjadikan RippleNet lebih menarik lagi kepada bakal pelanggan.

Sumber:

https://www.ccn.com/ripple-inks-deal-with-lianlian-international-for-cross-border-payments-to-china/

 

Gergasi Perdagangan Tenaga Melihat Teknologi Blockchain Untuk Memenuhi Permintaannya Yang Semakin Meningkat

Vattenfall AB, salah satu syarikat perdagangan tenaga terkemuka di Eropah, dilaporkan bergelut untuk berurusan dengan jumlah dagangan yang perlu diprosesnya, yang boleh mencapai sehingga 8,000 dalam sehari. Dengan jangkaan bahawa angka ini akan meningkat beberapa kali ganda kerana lebih banyak sumber tenaga boleh diperbaharui akan wujud dalam talian dalam tempoh beberapa tahun akan datang, syarikat itu sedang mencari platform penyelesaian yang bersepadu berasaskan teknolog blockchain untuk mengurus dagangannya.

Kilian Leykam, ketua perkembangan perniagaan di unit perdagangan syarikat di Hamburg, berkata langkah itu akan membolehkan firma itu mengawasi perdagangan jumlah tenaga yang lebih kecil, menjelaskan bahawa “dengan saiz transaksi yang lebih kecil, anda dapat menyasarkan jumlah yang mungkin telah diabaikan. ” Transaksi ini boleh merangkumi tenaga yang dihasilkan oleh panel solar di rumah orang atau disimpan di dalam bateri rumah, dan Leykam meramalkan bahawa teknologi blockchain akan berperanan penting dalam menyokong rangkaian peralatan pengeluaran dan penyimpanan tenaga ini.

Vattenfall, bersama-sama dengan lebih daripada 20 utiliti Eropah yang lain, turut terlibat dalam dua percubaan blockchain yang dijangka berjalan pada tahun 2018, tetapi tidak beroperasi sepenuhnya selama tiga hingga lima tahun akan datang.

Sumber:

https://www.ethnews.com/energy-trading-giant-looks-to-blockchain-to-meet-rising-demand

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.