Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

6 Ramalan Pakar tentang Masa Depan Matawang Kripto

Blockchain telah berkembang jauh dari permulaan misterinya pada tahun 2008 apabila Satoshi Nakamoto mengeluarkan whitepaper Bitcoin, matawang kripto desentralisasi yang pertama.

Sedekad kemudian, matawang kripto telah menjadi gangguan besar dalam industri kewangan. Rangkaian blockchain lain seperti Ethereum dan Ripple telah menyertai barisan Bitcoin, sementara yang lain masih bersaing untuk sebahagian besar pasaran.

Matawang kripto merupakan salah satu aplikasi teknologi blokchain yang menggunakan konsep desentralisasi. Konsep desentralisasi masih agak baru, sehingga kebanyakan industri masih mencari cara untuk mengintegrasikan teknologi ini ke dalam rangka kerja yang sedia ada.

Jom kita lihat apa yang diperkatakan oleh pakar tentang masa depan matawang kripto. Ramalan ini dikelompokkan kepada tiga kategori iaitu ramalan teknikal matawang kripto, aplikasi praktikal matawang kripto dan adakah falsafah blockchain akan kekal?

Ramalan teknikal matawang kripto

 1. Devin Canterberry, CTO of Blockmason
 • Industri matawang kripto ketika ini merosot ke arah penipuan dan pelabur spekulatif untuk membuat duit dengan cepat dan bukannya inovator yang ingin membina perniagaan yang mampan.
 • Cepat atau lambat, aspek matawang kripto akan digantikan dengan kontrak token yang akan mewakili aset maya.
 1. Jed Grant, CEO of Peer Mountain
 • Penggunaan matawang kripto akan meningkat secara eksponen jika terdapat peningkatan yang lebih baik pada pengalaman dan akses pengguna, bukan hanya pada infrastruktur dan prestasi.
 • Ekosistem yang direka dengan baik dengan mekanisme insentif yang memberi ganjaran kepada tingkah laku yang betul akan menang dalam jangka masa panjang.
 1. Eric Kovalak, CEO of Vellum Capital
 • Masa depan matawang kripto akan bermula di tempat-tempat di mana ia dapat menambah nilai yang paling banyak, seperti negara-negara membangun dan negara-negara dunia ketiga dengan krisis ekonomi yang membuatkan matawang kripto lebih praktikal daripada mata wang fiat.
 • Industri matawang kripto masih pada peringkat awal dan memerlukan lebih banyak inovasi, bukan sekadar gangguan, untuk maju ke penggunaan yang lebih meluas.

Aplikasi Praktikal Matawang Kripto

Sebagai aplikasi blockchain yang pertama dan paling popular, matawang kripto sering menjadi tajuk utama disebabkan oleh pertumbuhan harga dan gangguan industri kewangan.

Sementara kebanyakan orang membincangkan potensinya sebagai pilihan pelaburan, ia juga boleh berubah menjadi sesuatu yang dapat mengubah asas-asas ekonomi global.

 1. Shidan Gouran, CEO & President of Global Blockchain Technologies
 • Protokol yang membolehkan urus niaga interchain akan meningkatkan kes penggunaan matawang kripto dan membentuk sistem perbankan global tanpa sempadan untuk matawang kripto.
 1. Yael Tamar: Founder of Top of Blockchain
 • Masa depan matawang kripto terletak pada penggabungan dan penstabilan untuk menjadikannya lebih praktikal untuk digunakan dalam perdagangan.

Adakah falsafah blockchain akan kekal?

Apabila whitepaper asal Bitcoin diterbitkan pada tahun 2008, salah satu prinsip asasnya adalah untuk memotong orang tengah dari transaksi dan menggantinya dengan kod yang tidak memerlukan bayaran tambahan – membuat urus niaga lebih cepat dan lebih murah.

Tetapi kos yang lebih murah hanya bonus berbanding dengan kesan sebenar desentralisasi, yang merupakan pengedaran kawalan dari pihak berkuasa berpusat kepada rakyat sendiri. Jadi, daripada bank yang menetapkan syarat-syarat, beralih kepada kita yang menetapkan terma sendiri.

 1. Timofey Fortunatov: Head of PR at Tugush Blockchain Capital
 • Terdapat kemungkinan bahawa falsafah yang mendasari matawang kripto dan blockchain mungkin diubah untuk memihak kepada kerajaan dan syarikat besar.

Kesimpulan

Semua pakar diatas telah bersetuju bahawa blockchain masih pada peringkat awal. Mungkin sudah ada inovator yang menerapkan konsep blockchain kepada industri selain kewangan, tetapi masih jauh sebelum kita melihat teknologi ini matang dari aspek aplikasi matawang kripto.

Pada ketika ini juga merupakan masa yang sangat menarik untuk kita semua melihat pelbagai projek berasaskan kripto yang baru dan inovatif yang serius yang boleh mengubah cara kita melakukan sesuatu perkara.

Sesuatu ekosistem akan mengambil masa untuk dibina dengan betul. Walau bagaimanapun, satu perkara yang pasti ialah matawang kripto seperti Internet, ia berpotensi untuk merosakkan infrastruktur lama dan menggantikannya dengan rangka kerja yang lebih terbuka, dengan itu membantu mewujudkan dunia tanpa sempadan.

Penulis: Akif Akmal

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.