Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Counterparty: Memartabatkan Bitcoin Melalui Kontrak Pintar

Pendahuluan

Bitcoin sering dilaung-laungkan sebagai bakal pengganti kepada mata wang dan bakal menamatkan riwayat bank-bank di seluruh dunia. Namun nampaknya setakat ini usaha dan impian ini masih tidak tercapai dan masih jauh lagi untuk dicapai.

Sistem kewangan sekarang adalah sangat kompleks, di mana sistem kewangan tidak hanya berfungsi menggunakan mata wang sahaja, namun ia juga menggunakan sistem kredit, sistem pembiayaan, sistem penyelesaian kewangan, dan bermacam-macam lagi sistem yang merangkumi apa yang kita namakan sebagai sistem kewangan. Dan nampaknya Bitcoin sebagai mata wang masih memerlukan kepada sistem lain untuk menambah keupayaannya.

Di sinilah Counterparty akan berfungsi, demi memajukan Bitcoin ke tahap seterusnya.

Apa itu Counterparty?

Counterparty adalah platform untuk aset digital yang dibuat oleh pengguna di blockchain Bitcoin. Ia adalah protokol, set spesifikasi, dan juga API. Counterparty dibina di atas blockchain Bitcoin. Ia adalah platform yang mewujudkan dan menukar asset digital. Ia juga mempunyai kontrak pintar yang terdesentralisasi. Mudahnya, ia membolehkan pengguna untuk mencipta dan memperdagangkan aset di atas blockchain Bitcoin. Dengan cara ini, Counterparty akan kelihatan lebih serupa seperti Ethereum. Sudah tentu, perbezaannya ialah Counterparty mengintegrasikan secara langsung dengan Bitcoin. Oleh itu, akan datang semua keselamatan dan kebolehpercayaan (dan isu-isu lain) yang merupakan sebahagian daripada blockchain Bitcoin.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Tetapi Ethereum juga mempunyai ini, jadi mengapa kita memerlukan Counterparty?

Ya, anda benar, tetapi teknologi Counterparty menggunakan blockchain Bitcoin untuk bertukar dan membuat token khusus dan melaksanakan kontrak pintar. Ini membolehkan ia menggunakan blockchain Bitcoin yang selamat dan popular di kalangan masyarakat umum. Ini membawa banyak kebolehpercayaan dan keselamatan kepada keseluruhan proses ini.

Apa itu XCP?

XCP adalah token mata wang kripto asli Counterparty, dan juga dipanggil “Counterparty”. XCP tidak boleh dilombong dan tidak dijual dalam ICO.

Sebaliknya, ia wujud dengan menggunakan kaedah “Proof-of-Burn”. Ini bermakna bahawa sejumlah Bitcoin (BTC) dihantar ke alamat yang tidak dapat dicapai, dan sebagai pertukaran kepada “pengorbanan” BTC ini, token Counterparty (XCP) dihasilkan berdasarkan blockchain Bitcoin. Anda dapat melihatnya di Blockchain Explorer Bitcoin di mana BTC dihantar ke Proof-of-Burn XCP.

Ini dilakukan untuk mengelakkan pra-perlombongan atau ICO. Apabila BTC dikorbankan, ianya tidak boleh dibelanjakan lagi. Kaedah penjanaan XCP ini memberi peluang yang adil dan saksama kepada semua orang (termasuk pengasas projek). Sebanyak 2,130 BTC dikorbankan untuk mencipta 2.65 juta token XCP. Token XCP ini digunakan untuk membuat token khusus dan menjalankan kontrak pintar.

Bagaimanakah Counterparty dan XCP berfungsi?

Counterparty tidak mempunyai blockchain sendiri. Ia menggunakan blockchain Bitcoin. Oleh itu transaksi XCP pada dasarnya adalah transaksi Bitcoin dengan beberapa data yang tertanam di dalamnya. Tetapi hanya pelanggan Counterparty dapat mengenal pasti data tambahan ini.

Apabila anda melakukan transaksi XCP, secara umumnya, ada yuran transaksi dikenakan. Yuran ini berdasarkan Bitcoin kerana blockchain Bitcoin yang mengesahkan transaksi dan mengikatnya ke XCP. Apabila pelombong mengendalikan yuran transaksi Bitcoin, pelanggan Counterparty membacanya sebagai pengesahan dan XCP dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain. Client(atau node) Counterparty direka untuk membaca kedua-dua blockchain BTC dan XCP. Sistem Counterparty mengekalkan lejarnya sendiri untuk transaksi XCP.

Counterparty dapat melaksanakan kontrak pintar untuk menguruskan aset digital di platformnya. Anda boleh menetapkan kontrak pintar ini untuk dilaksanakan berdasarkan input dari pengguna atau maklumat luar yang diberikan oleh oracle. Akibatnya, anda boleh mencipta banyak instrumen kewangan menggunakan Counterparty. Saham, pertaruhan, escrow, perdagangan niaga hadapan dan transaksi kewangan lain adalah contoh kontrak pintar yang dapat dilaksanakan oleh Counterparty. Di samping itu, anda boleh membuat penyepaduan API kontrak pintar anda untuk bersambung dengan perisian anda sendiri atau sumber luar lain. Applikasi Counterparty tiada hadnya, kerana ia dilengkapi dengan fungsi kontrak pintar.

Kontrak pintar Counterparty ini beroperasi dengan cara yang sama dengan kontrak pintar Ethereum, kerana ia juga menggunakan Solidity, bahasa pengaturcaraan di belakang kontrak pintar Ethereum.  Bitcoin baru-baru ini melancarkan Lightning Networknya. Ini membolehkan penyelesaian urus niaga di saluran rantaian luar, mewujudkan urus niaga segera dan mengurangkan beban pada blockchain Bitcoin. Counterparty juga akan dapat menggunakan transaksi Lightning Network untuk asset digitalnya.

Di samping itu, Counterparty turut menyokong alamat multisignature. Ini bermakna bahawa beberapa individu atau peranti perlu menandatangani transaksi atau kontrak sebelum mereka melaksanakan kontrak pintar tersebut. Akibatnya, sokongan multisig mewujudkan kes-kes keselamatan dan penggunaan yang lebih luas untuk aset digital di Counterparty.

Projek-projek Yang Menggunakan XCP

Mana-mana dompet Counterparty yang memegang XCP boleh digunakan untuk membuat token khusus (iaitu mata wang kripto baru). Pengguna memilih jumlah (dalam XCP) untuk dibelanjakan, jumlah bilangan token dan nama token tersebut. Token ini kemudiannya boleh dihantar dan diterima dengan menggunakan dompet yang bersesuaian dengan Counterparty dan jika ianya popular, ia akan didagangkan di sesetengah bursa.

Berikut adalah senarai ringkas projek yang menggunakan XCP:

  1. Storj

Storj adalah teknologi storan awan yang terdesentralisasi. Storj mewujudkan mata wang kripto yang dikenali sebagai SJCX yang wujud sebagai aset Counterparty. Storj sedang bekerjasama dengan pemaju Counterparty untuk melaksanakan teknologi saluran pembayaran untuk membolehkan pembayaranmikro Storj kepada peserta di rangkaian Storj. Storj adalah salah satu projek mata wang kripto yang paling berjaya dari segi perusahaan – ia kini menjadi sebahagian daripada Microsoft Azure dan menarik minat yang konsisten dari entity-entiti korporat.

  1. Spells of Genesis

Spells of Genesis adalah permainan mudah alih yang dibangunkan oleh Moonga, inovator terkemuka dalam konsep aset dalam permainan. Dengan menggunakan Counterparty, Spells of Genesis telah mewujudkan medium pertukaran dalam permainan yang dikenali sebagai BitCrystals. Spells of Genesis juga menggunakan item dalam permainan dalam bentuk kad perdagangan (juga dilancarkan melalui Counterparty).

  1. Dompet IndieSquare

IndieSquare adalah dompet Bitcoin dan Counterparty mudah alih dengan “interfaceyang hebat dan beberapa ciri unik.” IndieSquare Wallet memudahkan penggunaan Counterparty Decentralized Exchange (DEx) yang membolehkan pengguna membeli dan menjual Bitcoin, XCP, dan aset Counterparty tanpa orang tengah. Pengguna juga boleh membuat dan mengurus aset / token terus dari IndieSquare Wallet, asalkan mereka mempunyai XCP dan BTC yang disimpan di sana.

  1. GetGems

GetGems adalah aplikasi pemesejan dan dompet yang dibina di atas Telegram yang telah membuat mata wang kripto pada Counterparty yang dikenali sebagai GEMZ. Inovasi teknologi GetGems terbesar hingga kini adalah penyelesaian pembayaran papan kekunci yang dipatenkan dikenali sebagai “Paykey.”

  1. Let’s Talk Bitcoin/LTBcoin

Let’s Talk Bitcoin/LTBcoin adalah salah satu podcast tertua dan paling popular berkenaan mata wang kripto, dan bagi kebanyakan orang menyediakan pendidikan awal Bitcoin. Hos Adam B. Levine, Andreas Antonopoulos dan Stephanie Murphy telah berkhidmat lebih dari tiga tahun. LTBcoin, yang dicipta sebagai ganjaran untuk pendengar podcast dan pencipta kandungan, adalah aset dengan kebanyakan urus niaga pada rangkaian Counterparty setakat ini.

Penutup

Counterparty berjaya menjadi antara platform yang terus mendapat sokongan ramai untuk membangunkan aplikasi kontrak pintar dan Dapps yang berasaskan blockchain Bitcoin. Sekarang nampaknya Ethereum dan token ERC-20 telah menguasai pasaran kontrak pintar, tetapi jika anda ingin menggunakan kontrak pintar berdasarkan blockchain Bitcoin, Counterparty dan XCP adalah pilihan utama yang patut anda berikan perhatian.

 

Rujukan

[1] https://counterparty.io/docs/faq-xcp/

[2] https://coindaddy.io/learn/what-is-counterparty

[3] https://coinsutra.com/counterparty-xcp-cryptocurrency-everything-need-know/

[4]https://coincentral.com/counterparty-xcp-beginners-guide/

[5] https://globalcoinreport.com/counterparty-xcp/

[6] https://news.bitcoin.com/top-nine-counterparty-projects/

[7]https://github.com/CounterpartyXCP

 

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads