Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Lightning Network: Rangkaian Pantas Transaksi Bitcoin

Apakah Lightning Network?

Menurut Elizabeth Stark, pengasas bersama Lightning Labs bersama Olaoluwa Osuntokun, “Lightning Network (LN) adalah protokol untuk mengukur dan mempercepatkan operasi blockchain. Ia direka untuk menyelesaikan beberapa batasan teknikal Bitcoin blockchain, tetapi boleh dilaksanakan di atas mana-mana blockchain. ”

Dicadangkan oleh Thaddeus Dryja dan Joseph Poon dalam kertas putih pada tahun 2015, idea ini berdasarkan rangkaian yang terletak di atas blockchain bitcoin, dan akhirnya menyelesaikannya. Rangkaian ini terdiri daripada saluran yang dijana oleh pengguna yang menghantar dan menerima bayaran dalam cara yang selamat dan tidak percaya (kurang kepercayaan bermakna anda tidak perlu mempercayai atau mengetahui rakan niaga anda).

Antara isu utama mengenai debat penskalaan Bitcoin ialah berkenaan kelajuan transaksi. Pelaksanaan semasa Bitcoin hanya membenarkan rangkaian memproses tujuh transaksi sesaat, manakala Visa boleh memproses sehingga 50,000 sesaat dan selalunya memproses 2,000 sesaat. Walaupun pelaksanaan semasa Bitcoin telah sangat selamat, ia tidak mempunyai potensi untuk penskalaan untuk menampung rangkaian transaksi global. LN telah dibentangkan sebagai penyelesaian yang berpotensi untuk penskalaan Bitcoin kepada berjuta-juta transaksi sesaat dan mengurangkan yuran transaksi.

Bagaimanakah LN berfungsi?

Rajah 1: Mekanisme Saluran Pembayaran

Dua pihak yang ingin saling melakukan transaksi perlu membuat satu dompet multisig(iaitu dompet yang memerlukan lebih daripada satu tandatangan digital untuk membuat transaksi). Dompet ini memegang sejumlah bitcoin. Alamat dompet kemudian disimpan di blockchain Bitcoin. Langkah ini akan mewujudkan saluran pembayaran (payment channel). Kedua-dua tersebut pihak kini boleh melakukan transaksi tanpa had tanpa perlu merekodkan data setiap transaksi di blockchain Bitcoin. Dengan setiap transaksi, kedua-dua pihak menandatangani lejar penyata imbangan (balance sheet) untuk selalu mencerminkan berapa banyak bitcoin yang disimpan dalam dompet milik masing-masing.

Apabila kedua-dua pihak telah selesai melakukan transaksi, mereka menutup saluran pembayaran itu, dan baki yang terhasil direkodkan di blockchain Bitcoin. Sekiranya berlaku pertikaian, kedua-dua pihak boleh menggunakan lejar penyata imbangan yang paling baru ditandatangani untuk memulihkan transaksi.

LN wujud apabila terdapat banyak rangkaian saluran pembayaran yang telah terbentuk, dan mereka bergabung di bawah satu rangkaian. Dan mana-mana pihak yang ingin melakukan transaksi dengan pihak lain dapat melakukannya tanpa perlu menggunakan rangkaian blockchain untuk melakukan transaksi sesama pihak yang berada di dalam LN. Hanya jumlah transaksi akhir sahaja direkodkan di blockchain Bitcoin.

Mengapa LN Penting?

Perbahasan dan hujah-hujah untuk mengubahsuai pelaksanaan Bitcoin supaya dapat memproses lebih banyak transaksi sesaat telah dibentangkan sejak penubuhan blockchain Bitcoin itu sendiri. Perdebatan ini telah menyebabkan banyak garpu keras Bitcoin berlaku, dan perdebatan dan perbincangan tentang kebaikan dan keburukan yang berkaitan dengan mengubah suai protokol Bitcoin yang mendasari untuk menampung sejumlah transaksi yang lebih besar.

Pada masa ini, LN adalah salah satu penyelesaian utama yang telah dibentangkan untuk penskalaan Bitcoin dan, yang paling penting, ini adalah salah satu penyelesaian yang tidak memerlukan perubahan kepada protokol yang mendasari Bitcoin. Sekiranya LN berjaya, ia secara asasnya mengubah perdebatan berkenaan penskalaan Bitcoin dan meningkatkan potensi kes penggunaan komersial untuk Bitcoin.

Di manakah LN sekarang?

Terdapat 3 organisasi utama yang paling aktif sedang melaksanakan penyelesaiaan LN, iaitu ACINQ, Blockstream dan Lightning Labs. Eclair – ditulis dalam Scala, Lnd, yang sedang dibangunkan oleh Lightning Labs, ditulis dalam Go, manakala c-lightning – yang dibangunkan oleh Blockstream – ditulis dalam C adalah 3 penyelesaian LN semasa yang aktif.

Pengguna Bitcoin boleh mengakses LN melalui peranti mudah alih mereka, hasil pelancaran dari ACINQ.  Eclair Wallet, dompet LN mudah alih yang serasi dengan peranti Android versi 5.0 dan ke atas. Aplikasi ini adalah dompet mudah alih pertama untuk menambah sokongan LN, di mana kes penggunaan utama LN adalah pembayaran harian menggunakan Bitcoin.

Lightning Labs pula telah melancarkan LN mainnet, iaitu lnd 0.4 beta, manakala Blockstream pula telah menggariskan beberapa keupayaan serverElements Project Lightning Charge dan clientc-lightning yang dibina. Pemaju bebas Nadav Ivgi telah membuat beberapa aplikasi LN yang hebat, yang digelar LApps, yang mensasarkan sejumlah kes penggunaan khas hanya untuk LN.

 

Rujukan

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_Network

[2] https://lightning.network/lightning-network-paper.pdf

[3] https://www.coindesk.com/information/what-is-the-lightning-network/

[4] https://hackernoon.com/an-overview-of-lightning-network-5a46cf3689f6

[5] https://www.ccn.com/lightning-network-wallet-eclair-now-available-on-mobile/

[6] https://decentralize.today/can-the-lightning-network-help-re-spark-confidence-in-bitcoin-dfd6950a7141

[7] https://www.ccn.com/bitcoin-scalability-an-inside-look-at-lightning/