MimbleWimble: Mantera Privasi Bitcoin

Pendahuluan

Ramai dari komuniti Bitcoin yang tidak berpuas hati dengan keadaan Bitcoin sekarang ini terutamannya dari segi teknologi, anonymity, privasi dan skalabiliti Bitcoin. Terutamanya, dengan hanya beberapa langkah menggunakan aplikasi blockchain explorer, anda dapat menjejaki transaksi Bitcoin, serta mendedahkan identiti anda kepada orang luar kerana setiap transaksi dapat dilihat oleh semua orang. Pembekal dompet digital seperti Coinbase dan juga bursa pertukaran kripto juga pasti mempunyai maklumat berkenaan anda, yang dapat digunakan untuk menjejaki setiap transaksi. Malahan, syarikat perisian blockchain Bitfury, telah melancarkan perisian Crystals untuk membolehkan penjejakan dan identiti pengguna mata wang kripto, Bitcoin terutamanya, telah mendapat sambutan yang hangat terutamanya dari institusi kerajaan dan antarabangsa.

Walaupun pelbagai cara dan alat yang tersedia untuk menambahkan privasi Bitcoin, seperti mixer Bitcoin, pertukaran peer-to-peer dan kemampuan menggunakan Bitcoin melalui Tor, ini tidak sempurna dalam membantu menyelesaikan masalah privasi Bitcoin. Disebabkan cabaran-cabaran yang bakal mendedahkan Bitcoin kepada masalah privasi, pelbagai pihak cuba menambahbaikkan Bitcoin bukan sahaja dari segi privasi, namun dari aspek lain. MimbleWimble adalah salah satu inovasi penyelesaian yang bakal menjadikan Bitcoin hebat semula.

 

Apakah itu MimbleWimble?

Mimblewimble adalah protokol yang dikemukakan oleh pengguna tanpa nama dalam Bitcoin chatroom, menggunakan nama samaran Tom Elvis Jedusor (iaitu nama Perancis bagi watak Voldemort dalam siri Harry Potter). Mimblewimble adalah nama mantera yang digunakan untuk membisukan mangsanya di dalam siri Harry Potter. Jedusor meninggalkan pautan ke sebuah whitepaper di mana dia menggariskan bahawa dengan menggunakan protokol Mimblewimble, skalabiliti, serta privasi rangkaian Bitcoin dapat ditingkatkan dengan ketara.

MimbleWimble mewujudkan blockchain yang menyerupai blockchain Bitcoin yang mana ia dilaksanakan sebagai sidechainatau berpotensi (pada masa yang akan datang) sebagai sidechainyang disepadukan dengan blockchain Bitcoin iaitu integrated sidechain.

Mimblewimble memanfaatkan konsep seperti Transaksi Sulit (Confidential Transaction, ringkasannya CT) dan CoinJoin untuk menyediakan transaksi yang lebih menjaga privasi dan skalabiliti yang lebih baik.

 

Bagaimana MimbleWimble berfungsi?

Transaksi Mimblewimble adalah berasal dari transaksi lain yang dikenali sebagai Transaksi Sulit (Confidential Transaction). Dibangunkan oleh pemaju Bitcoin, Gregory Maxwell, CT membolehkan pengirim untuk menyulitkan bilangan Bitcoin yang mereka mahu hantar menggunakan apa yang dikenali sebagai, faktor pembutaan (blinding factor).

Jika menggunakan CT, hanya kedua-dua pihak yang terlibat dalam transaksi menyedari jumlah Bitcoin yang diurus, pihak luar tidak dapat mengetahuinya. Walau bagaimanapun, penonton masih boleh memastikan transaksi itu sah dengan membandingkan bilangan inputdan output; jika kedua-duanya adalah sama, maka transaksi tersebut adalah sah.

Urus niaga Mimblewimble berfungsi dengan cara yang sama, kecuali, penerima Bitcoin yang menghasilkan faktor pembutaan tersebut. Faktor pembutaan ini kemudiannya digunakan sebagai bukti pemilikan oleh penerima, oleh itu, membenarkan mereka membelanjakan Bitcoin yang diterima.

Di samping itu, urus niaga Mimblewimble juga memanfaatkan satu lagi inovasi kriptografi yang dikenali sebagai CoinJoin. Juga dicadangkan oleh Gregory Maxwell, CoinJoin adalah satu mekanisme yang mana transaksi digabungkan yang mengakibatkan kekaburan inputdan output. Ini mempunyai kesan menjadikannya mustahil bagi sesiapa untuk menentukan dari mana Bitcoin berasal dan ke mana Bitcoin dihantar.

Oleh itu, berhubung dengan transaksi Mimblewimble, apabila digabungkan bersama, satu block hanya terdiri daripada: senarai input, senarai output, dan data tandatangan digital. Ini menawarkan penjimatan ruang penting dalam blockchain kerana data urus niaga lain tidak lagi perlu disimpan, hanya inputdan output. Dengan menolak jumlah inputdari jumlah output, dan memastikan bahawa hasilnya sifar, satu block yang dibina dari sistem tersebut akan disahkan. Ini berbeza dengan bagaimana transaksi, dan blockchain disahkan di dalam blockchain Bitcoin. Dalam hal ini, keseluruhan blockchain mesti dimuat turun dan sejarah outputtransaksi dianalisis untuk memastikan kesahihannya.

Penjimatan ruang serta privasi yang ditawarkan melalui penggunaan protokol Mimblewimble adalah jelas. Dengan memangkas data blockchain yang tidak perlu, skalabiliti tidak akan menjadi masalah kerana lebih banyak urus niaga boleh dimasukkan dalam satu blok. Kerana kekaburan inputdan output, serta penghapusan alamat awam dalam urus niaga Mimblewimble, anonymitysebenar dapat dicapai, berbanding dengan pseudo-anonymityBitcoin yang wujud sekarang ini.

 

Apakah itu Grin?

Dengan cara yang sama Bitcoin adalah protokol dan Bitcoin Core adalah pelaksanaannya, Mimblewimble juga merupakan protokol, dengan projek Grin menjadi pelaksanaan kepada protokol MimbleWimble. Grin adalah satu projek yang menggunakan blockchain sendiri bersama dengan cryptocurrencynya sendiri. Pengasasnya juga tidak diketahui dan kini beroperasi di bawah nama samaran, Ignotus Peverell (watak fiksyen lain dari siri Harry Potter). Grin membuka jalan dalam pelaksanaan protokol Mimblewimble, dan diterapkan kepada Bitcoin.

Pada masa ini, Mimblewimble hanya boleh diintegrasikan ke dalam rangkaian Bitcoin sebagai soft fork, atau sebagai sidechain. Di sidechainini, pengguna akan dapat memindahkan Bitcoin ke dalam blockchain ini dan berurus niaga dengan tahap privasi yang paling tinggi.

Setakat ini, testnetGrin kedua sudah dilancarkan, dan Grin telah memperolehi sumbangan dari BlockCypher, salah satu syarikat teknologi Bitcoin yang terkenal, untuk meneruskan projek ini. Dengan in lebih banyak usaha dapat dijalankan untuk memajukan MimbleWimble melalui implementasi Grin.

 

Kesimpulan

Melalui penggunaan inovasi kriptografi seperti transaksi sulit dan CoinJoin, Mimblewimble menawarkan penyelesaian skala yang kuat, serta meningkatkan privasi untuk protokol Bitcoin. Implementasi MimbleWimble ini jika berjaya, pasti akan memenuhi aspirasi Satoshi Nakamoto, untuk mewujudkan mata wang terdesentralisasi yang benar-benaranonymous.

 

Rujukan

[1] https://www.coindesk.com/mimblewimble-silly-sounding-tech-seriously-reform-bitcoin/

[2] https://www.coindesk.com/magical-realism-mimblewimble-just-launched-first-testnet/

[3] https://www.cryptocompare.com/coins/guides/what-is-mimblewimble/

[4] https://motherboard.vice.com/en_us/article/gv5wej/lord-voldemort-tom-elvis-jedusor-is-trying-to-save-bitcoin-mimblewimble

[5] https://www.mycryptopedia.com/mimblewimble-explained/

[6] https://bitcoinmagazine.com/articles/mimblewimble-how-a-stripped-down-version-of-bitcoin-could-improve-privacy-fungibility-and-scalability-all-at-once-1471038001/

[7] https://medium.com/novamining/grin-testnet-is-live-98b0f8cd135d