Default – Below Header Ads

RootStock (RSK): Mewujudkan Fungsi Kontrak Pintar di Bitcoin

Pendahuluan

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa Bitcoin adalah mata wang kripto pertama yang mendapat perhatian ramai dan menjadi rujukan utama di dunia kripto. Namun ia tidak mempunyai kebolehan untuk melaksanakan kontrak pintar disebabkan seni bina program dan cara program itu dibangunkan. Tidak seperti Ethereum, yang mana ia dibangunkan dengan tujuan aplikasi kontrak pintar, Bitcoin memerlukan pengubahsuaian untuk membolehkan ia melaksanakan kontrak pintar.

Bahasa skrip Bitcoin tidak begitu kuat dan ekspresif, jadi walaupun seseorang boleh menggunakannya untuk menambah beberapa logik kepada transaksi yang terjadi pada block di blockchain Bitcoin, seseorang tidak boleh benar-benar melaksanakan kontrak pintar dengannya. Bahasa skrip Bitcoin seolah-olah seperti mainan apabila dibandingkan dengan Solidity, iaitu bahasa skrip Ethereum yang mempunyai keupayaan Turing-lengkap (Turing-complete).Keupayaan Turing-lengkap bermakna Ethereum mempunyai penyelesaian kepada semua masalah yang dapat diselesaikan menggunakan algorithma, maka Ethereum bukan sahaja dapat digunakan untuk aplikasi kontrak pintar, malahan juga dapat digunakan untuk pelbagai lagi applikasi lain.

Jadi, tidak hairanlah bahawa pilihan yang paling mudah bagi pemaju dApp hari ini adalah Ethereum. Juga, tidakkah ia hebat jika terdapat platform yang akan menyokong Bitcoin sebagai mata wang kripto asli, dan akan membolehkan pembangunan mudah aplikasi dan kontrak pintar melalui alat pembangunan yang lebih menyeluruh? Rootstock, disingkatkan sebagai RSK adalah jawapan kepada soalan ini.

RootStock

Rajah 1: Logo RSK

Rootstock (RSK) adalah platform kontrak pintar yang disambungkan dengan blockchain Bitcoin melalui teknologi sidechain. Walaupun kontrak pintar sebenarnya tidak digunakan pada blockchain Bitcoin sendiri, RSK membolehkan pengguna untuk menghantar Bitcoin langsung ke rantaian blockchain Rootstock melalui pasak 2 arah (2-way-peg – ringkasannya 2WP), yang kemudiannya diubah menjadi Bitcoin pintar di blockchain Rootstock. Duit syiling RSK ini boleh digunakan untuk menyusun atau berinteraksi dengan kontrak pintar dan dApps di blockchain RSK.

Bagaimanakah RootStock Berfungsi?

Rajah 2: Mekanisme Rootstock

Apabila pengguna menghantar Bitcoin ke alamat khas yang dipantau oleh jambatan kontrak pintar RSK-BTC, 2WP ini akan mengunci Bitcoin tersebut, dan RSK akan dibuka dan dihantar ke alamat yang betul pada blockchain kedua (iaitu blockchain RSK). 2WP membolehkan kedua-dua mata BTC dan RSK dihantar masuk dan keluar dari blockchain RSK.

RSK menggunakan gabungan drivechain/sidechains/federations(rantaian pemacu/rantaian sampingan/rantaian persekutuan) yang membolehkannya menukar antara mekanisme yang berpusat dan tidak berpusat mengikut keadaan. Oleh kerana teknologi rantaian sampingan tidak dapat dilaksanakan secara langsung ke Bitcoin tanpa garpu keras, model rantaian pemacu digunakan sebagai penyelesaian. Dalam kes ini, BTC yang dikunci diamanahkan kepada pelombong Bitcoin, membenarkan mereka mengundi bila dan di mana untuk menghantar BTC yang dikunci tersebut.

Untuk membolehkan mekanisme rantaian pemacu untuk menjalankan perjalanannya, kita harus bergantung pada pelombong Bitcoin untuk bersikap jujur ​​apabila berurusan dengan pelepasan BTC terkunci. Oleh itu, agar model rantaian pemacu menjadi aktif, sejumlah besar pelombong Bitcoin mesti menggabungkan perlombongan RSK kerana mempunyai insentif langsung untuk bersikap jujur. Apabila syarat-syarat ini dipenuhi, RSK mengambil bentuk rantaian pemacu dan rantaian sampingan.

Apabila syarat-syarat ini tidak dipenuhi, RSK akan menyeru rantaian persekutuan, kumpulan yang terdiri daripada bursa Bitcoin yang terkemuka. Kumpulan ini akan bertanggungjawab untuk melepaskan Bitcoin terkunci apabila diperlukan. Ini akan dilakukan dengan cara “terdesentralisasi” di antara semua anggota persekutuan, di mana majoriti mesti menandatangani transaksi. Ini memastikan bahawa pertukaran yang tidak berniat baik tidak boleh mengawal Bitcoin yang dikunci apabila diberi bukti transaksi kunci di blok lain dengan sendirinya.

Kelebihan

Dengan membawa teknologi kontrak pintar ke rangkaian Bitcoin, RSK mewujudkan senario kes penggunaan yang sangat kuat untuk Bitcoin, yang boleh mendorong penggunaan arus perdana. Bukan sahaja Bitcoin sebagai sistem pembayaran, malah ia juga merupakan alat pembangunan yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk menggunakan aplikasi terdesentralisasi dan kontrak pintar. Selain itu, RSK juga akan membolehkan urus niaga berlaku pada rantaian sampingan pada kadar yang lebih cepat daripada Bitcoin, yang bukan hanya kelebihan untuk pengguna, tetapi juga dapat mengatasi batasan saiz blok Bitcoin.

Keselamatan dan kebolehan skalabiliti adalah dua faktor yang difokuskan oleh platform-platform lain, namun fokus Rootstock berbeza. Oleh kerana ia akan menggunakan kepercayaan tehadap Bitcoin, hanya ada kebimbangan keselamatan mengenai hal itu. Rootstock menggunakan teknik yang dikenali sebagai “merge-mining” untuk memastikan tahap keselamatan yang sama seperti Bitcoin. Ini juga bermakna tidak ada banyak risiko untuk pelabur Rootstock kerana ia didasari Bitcoin.  Bercakap tentang kebolehskalaan, ia bukan merupakan tumpuan asas Rootstock tetapi ia mendakwa menyokong 100 transaksi per saat, yang sama dengannya tahap Paypal. Ini merupakan tamparan hebat kepada platform lain – Ethereum, yang pada masa ini hanya menyokong 15 transaksi per saat.

Satu lagi perkara berkenaan Rootstock ialah ia sepatutnya mempunyai keserasian dengan Ethereum. Keserasian dengan Mesin Maya Ethereum (Ethereum Virtual Machine – ringkasannya EVM) akan membolehkan dApps dipindahkan dari Ethereum ke Rootstock. Ini adalah ciri yang sangat mesra pemaju yang akan membolehkan transformasi dApps dari EVM ke Rootstock. Oleh kerana Ethereum adalah platform dApp yang sangat mantap dan dipercayai, Rootstock hampir memerlukan fungsi ini, agar ia dapat menarik lebih banyak pemaju daripada Ethereum dan platform lain.

Kesimpulan

Rootstock memberikan banyak kelebihan jika dibandingkan dengan platform kontrak pintar yang lain. Yang paling penting ialah sambungannya kepada Bitcoin. Oleh kerana RSK disambungkan kepada blockchain yang paling popular, selamat dan tertua ada ia mempunyai kelebihan berbanding platform kontrak pintar yang lain, memandangkan Bitcoin sudah mempunyai pangkalan pengguna terbesar dalam dunia. Selain itu, mesin maya RSK dikatakan enam kali lebih cepat daripada platform pesaing utamanya, Ethereum. Malahan, RSK juga menggunakan bahasa Solidity dalam melaksanakan dan pengaturcaraan kontrak pintar. Akhirnya, hanya masa akan menentukan siapa akan menjadi juara kontrak pintar, RSK atau ETH.

 

Rujukan dan Bibligografi:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/RootStock

[2] https://www.rsk.co

[3] https://dailyfintech.com/2018/03/05/rootstock-smart-contracts-on-bitcoin-via-sidechains/

[4] https://www.cryptocompare.com/coins/guides/what-is-rootstock/

[5] https://medium.com/novamining/rootstock-rsk-smart-contracts-on-bitcoin-9ef28e135193

[6]https://media.rsk.co/sidechains-drivechains-and-rsk-2-way-peg-design/

[7]https://github.com/RSKSmart