Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 13 Disember 2017

Ethereum Meningkat Melebihi $ 600 (RM 2447) Selepas UBS Mengumumkan Inisiatif Berasaskan Ethereum

Ethereum telah mencapai $ 600 (RM 2447) hari ini, satu tahap harga tertinggi sepanjang masa. Menurut CNBC, lonjakan itu datang kerana UBS mengumumkan bahawa mereka akan mengetuai inisiatif Blockchain berasaskan Ethereum bersama dengan Barclay, Credit Suisse, KBC, bursa saham ENIX dan Thomson Reuters. Inisiatif ini direka untuk membantu syarikat-syarikat ini mematuhi piawaian data perdagangan Kesatuan Eropah yang berkuat kuasa pada 2018.

Kenaikan Ethereum merupakan berita baik untuk mata wang kripto, kerana jumlah pasaran sekarang sudah melebihi $ 492 bln. Semua 22 mata wang kripto utama di dunia telah mengalami peningkatan hari ini, kebanyakannya dengan peratusan dua digit. Ethereum telah menjadi salah satu daripada mata wang kripto terunggul sejak penubuhannya, menunjukkan pulangan yang besar yang paling banyak disiarkan oleh kebanyakan mata wang kripto lain. Pada masa akhbar, Ethereum bernilai $660 (RM 2692) berdasarkan coinmarketcap.com.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ethereum-surges-past-600-on-ubs-announcement-of-ethereum-based-initiative

Vanguard Akan Menggunakan Harga Indeks Berasaskan Teknologi Blockchain Pada Awal 2018

Minggu ini, Vanguard, gergasi pelaburan pasif kos rendah di dunia, mengumumkan perkongsiannya dengan Symbiont dan Pusat Penyelidikan Harga Keselamatan (CRSP) “untuk memudahkan proses perkongsian data indeks melalui inovasi teknologi blockchain.”

Default – Inside Post Ads

“Menyampaikan data melalui blockchain dan aliran kerja automatik dengan kontrak bijak telah mempercepat penyampaian data, menghapuskan keperluan kemas kini secara manual, dan mengurangkan risiko keselmatan,” kata Vanguard dalam siaran akhbarnya. Jika projek ini berjaya dan berjalan lancar, automasi data indeks CRSP dan kemas kini intra-hari akan berlaku melalui rangkaian blockchain swasta pada awal tahun 2018.

Namun penggunaan teknologi blockchain tidak bermakna pengasas Vanguard, Jack Bogle menyokong Bitcoin dan mata wang kripto, kerana beliau menganggap Bitcoin sebagai aset yang tidak memberikan pulangan, melainkan hanya sekadar harapan bahawa harganya akan meningkat pada masa hadapan.

Sumber:

https://www.ethnews.com/vanguard-to-utilize-blockchain-based-index-pricing-in-early-2018

eBay Mempertimbangkan Untuk Menambah Pembayaran Menggunakan Bitcoin

Scott Cutler, Naib Presiden Senior eBay Amerika, memberitahu Yahoo Finance bahawa gergasi e-dagang mengadakan perbincangan serius mengenai menjadikan syarikat berprofil tinggi tersebut untuk menerima pembayaran menggunakan mata wang kripto. “Ini adalah trend yang semua orang bercakap tentangnya, tapi sayangnya di eBay, kami tidak menerima Bitcoin sebagai bentuk pembayaran, kata Cutler. “Kami sangat berharap mata wang kripto ini lebih banyak diterima sebagai instrumen pembayaran arus perdana” Cutler menambah bahawa laman web eBay berfungsi sebagai pasaran sekunder yang popular untuk perkakasan mata wang digital, dan penjual pihak ketiga telah menyenaraikan beribu-ribu koleksi lain perkakasan dan cenderahati mata wang kripto yang berkaitan.

Walaupun tidak menunjukkan bahawa eBay pada masa ini mempunyai sebarang rancangan konkrit untuk menerima pembayaran mata wang kripto, hakikat bahawa syarikat itu mengadakan perbincangan peringkat tinggi mengenai perkara itu adalah bukti terbaru tentang betapa cepat Bitcoin telah meresap arus perdana.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/ebay-seriously-considering-adding-bitcoin-payments/

Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong Memberi Kebenaran Untuk Pelaburan Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin AS

Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong (SFC) mengeluarkan pekeliling pada 11 Disember yang menandakan bahawa dengan pemberian lesen yang betul, firma pengantara kewangan akan dibenarkan menawarkan beberapa kontrak niaga hadapan Bitcoin Amerika dijual di pasaran Hong Kong.

Firma-firma tesebut boleh mencapai kebenaran ini dengan memperolehi lesen Jenis 2, dan boleh mendapatkan lesen lain yang membenarkan mereka memasarkan “dana yang melabur dalam Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin,” serta mengurus dana sedemikian atau menawarkan “khidmat nasihat berhubung dengan Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin.” Keperluan ini dikenakan kepada semua firma dan pihak yang “aktiviti perniagaan mensasarkan awam Hong Kong,” tidak kira di mana entiti tersebut diasaskan.

Pengumuman itu juga memberi amaran bahawa pihak yang berdagang kontrak niaga hadapan Bitcoin “tanpa izin atau kebenaran yang relevan dari SFC mungkin melakukan jenayah kewangan” dan bahawa “Para pelabur harus memahami risiko menggunakan perkhidmatan [tidak berlesen], seperti pada masa lalu beberapa pertukaran mata wang kripto telah runtuh dan aset pelanggan dicuri atau disalahgunakan. ”

Sumber:

https://www.ethnews.com/hong-kongs-sfc-to-allow-investment-in-us-bitcoin-futures