Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 14 Disember 2017

Detik Bersejarah Mata Wang Kripto: Jumlah Pasaran Mata Wang Kripto Kini Mencecah $ 500 Bilion (RM 2.036 Trillion)

Pasaran mata wang kripto mencapai satu lagi kejayaan bersejarah pada minggu ini, dengan pasaran gabungan mereka melonjak di atas paras $ 500 bilion setelah harga Ethereum dan Ripple meningkat mendadak, yang juga diikuti oleh mata wang digital yang lain. Hanya IOTA sahaja yang tidak meningkat di dalam senarai mata wang kripto 10 teratas.

Mata wang kripto kini bernilai separuh trillion dollar. Di peringkat ini, mata wang kripto kini bernilai lebih daripada Berkshire-Hathaway, syarikat induk yang dikendalikan oleh pelabur legenda – dan juga skeptik Bitcoin – Warren Buffett.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/500-billion-ethereum-ripple-prices-carry-crypto-market-cap-to-historic-milestone/

IOTA Turun 15% Berikutan Penjelasan Mengenai Salah Faham Kerjasama Dengan Microsoft

Kejatuhan ini mengikuti penjelasan baru-baru ini bahawa kerjasama IOTA dengan Microsoft bukanlah perkongsian rasmi. ‘Mata Wang Kripto IOT’ ini gagal untuk mengekalkan momentumnya dari awal bulan ini dan telah dikalahkan oleh Litecoin, yang kini merupakan mata wang kripto terbesar kelima berdasarkan modal pasaran.

IOTA telah mencatatkan kerugian harga 15% pada jumlah dagangan hanya sedikit di bawah $ 500 juta. Mata wang kripto IOT ini telah menunjukkan prestasi yang menonjol baru-baru ini. Dalam masa lebih dari seminggu, harga IOTA meningkat sekitar 450% selepas pengumuman Data Marketplace, yang menyebabkan salah faham bahawa itu telah membuktikan perkongsian dengan Microsoft.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/iota-drops-15-following-clarification-of-microsoft-misunderstanding

Bank Pusat Saudi Dan UAE Bekerjasama Untuk Menguji Mata Wang Kripto

Bank-bank pusat Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi dilaporkan melancarkan inisiatif projek perintis yang akan menyaksikan kedua-dua institusi itu menguji mata wang kripto baru bagi pembayaran rentas sempadan. Sumber-sumber berita serantau seperti laporan The Digital and National Digital News bahawa Mubarak Rashid al-Mansouri, Gabenor Bank Pusat UAE, melancarkan inisiatif itu dalam pertemuan Tabung Kewangan Arab (AMF).

Menurut GDN, al-Mansouri memuji usaha itu sebagai yang pertama untuk rantau ini. “Ini adalah kali pertama pihak berkuasa monetari dengan kerjasama dua negara menggunakan teknologi blockchain,” katanya. Penglibatan bank pusat Arab Saudi adalah penting, memandangkan institusi tersebut setakat ini tidak mengulas mengenai teknologi atau menunjukkan bahawa ia melihat ke dalam kes penggunaan yang berpotensi.

Sebaliknya, UAE adalah rumah kepada beberapa inisiatif yang dipacu oleh sektor swasta dan awam, termasuk Majlis Global Blockchain Dubai. Sejumlah institusi kewangan telah meneroka penggunaan teknologi blockchain dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk Emirates NBD, yang sedang membangunkan perkhidmatan berasaskan blockchain untuk mengesahkan cek bank.

Sumber:

https://www.coindesk.com/saudi-uae-central-banks-team-test-cryptocurrency/

Netanyahu: Bank Akan Hilang, Mungkin Atas Keberkatan Bitcoin

Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel, telah mendakwa bahawa kenaikan mendadak harga Bitcoin akan memupuskan bank-bank sama seperti dinosaur. Ketua negara tersebut muncul di video Youtube, yang diposting pada 12 Disember, merenungkan dalam bahasa Ibrani, “Apakah nasib bank yang akhirnya mereka akan pupus? Ya. Jawapannya adalah ya. “Dia meneruskan:” Adakah ianya akan berlaku esok? Dan adakah kita perlu melakukannya melalui Bitcoin? Itulah persoalannya. ”

Klip itu menunjukkan beliau membincangkan fungsi bank, yang dia katakan adalah untuk bertindak sebagai orang tengah dan untuk melindungi pelanggan mereka dengan mengimbangi risiko dan mencegah kecurian. Walaupun PM tidak mendakwa mengetahui apa mekanisme atau institusi akhirnya akan membuat bank menjadi lapuk, beliau yakin bahawa “kebenaran di sebalik apa yang saya katakan adalah apa yang mendorong harga Bitcoin meningkat.”

Walau bagaimanapun, Netanyahu menjangkakan bahawa peningkatan nilai aset digital tidak akan bertahan: “Tidak ada benda yang akan terus meningkat pada kadar ini, ia tidak boleh berlaku.”

“Sumber:

https://www.ethnews.com/netanyahu-banks-will-disappear-possibly-due-to-bitcoin