Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Bagaimana Status membawa Ethereum lebih Dekat ke Dunia

Matlamat utama status untuk mendesentralisasikan dunia

Status merupakan salah satu projek matawang kripto yang menggunakan platform Ethereum. Matawang status (SNT) merupakan salah sebuah token Ethereum yang boleh dijual-beli. Menurut laman coinmarketcap, SNT berada ditangga kedudukan ke-19 bagi token Ethereum.

Pencipta di belakang Status berusaha untuk membawa dunia yang desentralisasi di dunia realiti untuk kegunaan harian. Status, pada dasarnya menggabungkan messenger dan pelayar yang membolehkan pengguna telefon pintar setiap hari menggunakan aplikasi desentralisasi yang juga dikenali sebagai dapps. Aplikasi status ketika ini juga boleh dimuat turun pada Android dan iOS.

Kebolehan aplikasi Status

Pengguna status boleh menghantar, menerima, dan menyimpan aset Ethereum iaitu kripto Ether dan lain-lain dengan selamat di dalam telefon pintar mereka. Mereka juga boleh menemui pengguna Status yang berdekatan untuk bertukar mata wang, perkhidmatan, dan idea-idea antara mereka.

Status juga mempunyai pemesejan peribadi yang disulitkan yang membolehkan anda menghantar bayaran dan kontrak pintar kepada rakan dari dalam messenger ketika berhubung, menggunakan protokol peer-to-peer yang tidak bergantung kepada centralized server. Di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia, terdapat lebih banyak orang yang secara aktif menggunakan aplikasi pemesejan daripada rangkaian media sosial.

Pencipta Status mengambil perhatian mengenainya, membuat keputusan untuk memberikan Status memberi tumpuan kepada mesej dan berbual. Hal ini diketengahkan oleh co-Founder Status iaitu Carl Bennetts di dalam sebuah muatan blognya antara kata-katanya “jika kita mahu membina platform bagi pengguna untuk berinteraksi dengan kontrak pintar, ia perlu bersifat sosial. Manusia adalah makhluk sosial, dan Ethereum adalah teknologi sosial”.


Status adalah platform sumber terbuka, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh menyenaraikan dapp mereka untuk dimuat turun oleh pengguna2 lain. Sekiranya anda mempunyai aplikasi Status di dalam telefon pintar anda, anda mempunyai akses untuk memuat turun sejumlah besar aplikasinya yang berguna dan bijak dengan serta-merta. Dengan ciri-ciri sumber terbuka yang dipakai oleh Status, komuniti status akan dapat membantu secara langsung membentuk dan mengembangkan Status supaya sesuai dengan keperluan sebenar mereka.


Token Rangkaian Status (SNT) adalah token utiliti modular yang membekalkan rangkaian Status, menambah nilai kepada platform dan rangkaian. SNT mempunyai ciri-ciri yang menarik seperti keupayaan untuk mudah menimbulkan token baru yang mempunyai pengagihan keseimbangan yang sama sebagai token induk di mana-mana nombor blok yang diberi. Secara dasarnya, Platform status sangat serba boleh dan disesuaikan, yang bermaksud ia akan terus berubah dari semasa ke semasa.

Pembelian token Status (SNT)

Ketika penulisan artikel ini, menurut laman coinmarketcap, SNT dijual-beli dengan harga USD0.30 setiap token dan berada di tangga ke-56 bagi matawang kripto dan tangga ke-19 bagi ranking token sahaja. Sepanjang penyenaraian SNT didalam laman coinmarketcap pada hujung bulan Jun 2017 sehingga kini, harga terendah bagi setiap token adalah dijual dengan harga USD 0.02 pada 15 September 2017 dan harga tertinggi bagi setiap token yang pernah dijual adalah USD 0.60 pada 4 Januari 2018.

Maklumat tentang Status

Nama token : Status
Penanda token : SNT
Umur : 1 tahun 6 bulan
Konsep : OS Ethereum yang Mudah Alih
Pencipta : Jarrad Hope dan Carl Bennetts
Jumlah bekalan : 6,804,870,174 SNT
Dalam edaran : 3,470,483,788 SNT
Pre-mine : Ya
Kelajuan Transaksi : bergantung kepada rangkaian Ethereum
Ganjaran Blok : bergantung kepada rangkaian Ethereum
Algorithm : ERC-20
Protokol konsensus : PoS
Mining : Ya
Laman web : Status
Sumber Bacaan : Whitepaper

Nilai pada 4 Disember 2018
Modal pasaran (USD) : $65,715,490
Harga (USD) : $0.018936

Harga Tertinggi (USD) : $0.608967
Harga Terendah (USD) : $0.017760
Nilai (BTC) : 0.00000474 BTC

Nilai (ETH) : 0.00017012 ETH
Profile (coinmarketcap) : https://coinmarketcap.com/currencies/status/
Rank (coinmarketcap) : 63