Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 11 Disember 2017

Harga Bitcoin Jatuh Sehingga $ 13k (RM 53,137), Hari Merah Untuk Pasaran Mata Wang Kripto

Harga Bitcoin berlaku penurunan yang banyak hari Sabtu ini, dengan kedudukan mata wang kripto terbesar di dunia tersebut menyaksikan penurunan sebanyak sembilan peratus dalam tempoh 24 jam. Hanya beberapa jam selepas pelancaran bursa niaga hadapan Bitcoin, Bitcoin kini turun hampir 25 peratus daripada paras tertinggi sepanjang masa $ 17,117 (RM 69,965) yang ditetapkan pada awal minggu ini, dengan harga mencecah paras terendah $ 13,152(RM 53,758).

Bitcoin bukan satu-satunya mata wang kripto yang terjejas. Menurut data dari CoinMarketCap, semua melainkan satu daripada 50 aset teratas oleh permodalan pasaran telah menyaksikan penurunan dalam masa 24 jam. Pada masa penulisan ini, jumlah nilai semua mata wang kripto didagangkan turun 8 peratus dari paras tertinggi baru-baru ini, jatuh dari tinggi $ 400 bilion (RM 1.64 trillion) hingga $ 367 bilion (RM 1.5 trillion).

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-drops-13k-red-day-crypto-markets/

Bank-Bank Switzerland Yakin Dengan Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin

Wakil dua bank Switzerland yang menawarkan produk Bitcoin, Falcon Private Bank dan Vontobel Holding AG, positif pada masa depan Bitcoin kerana pengenalan kontrak niaga hadapan Bitcoin di A.S., menurut Bloomberg. Bank-bank percaya kontrak niaga hadapan ini akan membawa lebih banyak produk mata wang kripto.

Pelanggan Vontobel mempunyai pendapat yang bercampur-campur mengenai kontrak niaga hadapan, kata Heiko Geiger, Pengarah Eksekutif bank yang berpangkalan di Frankfurt tersebut. Sesetengah melihat kontrak niaga hadapan sebagai jalan ke arus perdana pasaran kewangan, sementara yang lain percaya Bitcoin adalah buble yang akan runtuh.

Vontobel menawarkan sejenis derivatif yang dipanggil sijil penyertaan yang membenarkan pertaruhan pada pergerakan mata wang kripto. Geiger berkata terdapat banyak perolehan keuntungan dalam produk Bitcoinnya. Ivo Sauter, ketua operasi dan perdagangan Falcon, berkata bank akan menggandakan produk Bitcoin tahun depan.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/swiss-banks-encouraged-bitcoin-futures/

Jim Cramer: “Bitcoin Adakah Wang Monopoli, Akan Musnah Akhirnya”

Jim Cramer, pengacara terkenal ‘Mad Money’, telah menyebut Bitcoin sebagai wang ‘Monopoly’, dan telah mencadangkan bahawa pasaran niaga hadapan akan ‘memusnahkan’ nilai mata wang kripto. Menurut pengacara dan juga pelabur terkenal tersebut: “Saya fikir jualan pendek (shorting) hanya akan memusnahkan orang apabila anda boleh mula berdagang. Jika ini bermula, mereka akan hancur. Anda akan melihat banyak penipuan berlaku.”

Namun tidak semua pelabur hebat berfikir seperti Jim Cramer. Sebagai contoh, Barry Hayut, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Hayver Corporation berkata: “Tidak seperti wang Monopoli, terdapat banyak perkhidmatan dan produk sebenar yang boleh dibeli dengan Bitcoin hari ini. Wang adalah alat yang menyimpan nilai. Setiap hari terdapat puluhan ribu orang di seluruh dunia yang melihat nilai ini dalam Bitcoin dan menukarnya dengan jumlah baru-baru ini melebihi 15 billion dolar setiap hari. Itu lebih daripada jumlah dagangan harian Apple, Google dan Microsoft. ”

Selain itu, Itay Shechter, Pengasas Vanywhere berkata: “Nilai Bitcoin diperoleh daripada kontrak sosial dan berjuta-juta pengguna yang terlibat. Revolusi Blockchain memberi kembali kuasa dan kawalan kepada masyarakat. Bank dan pengawal selia tidak biasa untuk sesuatu yang benar-benar tiada dalam kalangan mereka, jadi mereka menyerang. Ketidakseimbangan Bitcoin mencerminkan pelbagai faktor-faktor lain dalam masyarakat. Bitcoin mungkin naik terlalu cepat baru-baru ini, tetapi Jim benar-benar mengabaikan utiliti dan teknologi di belakangnya. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/jim-cramer-bitcoin-is-monopoly-money-will-get-annihilated

Firma Venture Capitalist: Harga Bitcoin Akan Melepasi $ 50,000 (RM 204,308) Pada Hujung Tahun 2018

Rakan pengurusan Kenetic Capital mengatakan bahawa beliau menjangka Bitcoin mencapai $ 50,000 (RM 204,000) pada akhir tahun 2018 kerana pasaran mata wang kripto semakin diterima secara global.

Bercakap di Bloomberg TV, Jehan Chu, berkata: “Saya fikir kita akan melihat $ 50,000 (RM 204,000) menjelang akhir tahun 2018 untuk Bitcoin. Saya fikir dengan tindakan Cboe dan CME seluruh dunia sedang menonton sekarang apa yang akan berlaku dan apakah kecairan sebenar yang boleh memasuki pasaran ini.”

Sentimen itu juga diikuti oleh pengurus hedge fund Mike Novogratz adalah individu lain yang positif pada kenaikan harga Bitcoin. Bulan lalu, beliau berkata ia boleh ‘mudah’ mencapai $ 40,000 (RM 163,000) menjelang akhir tahun 2018.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/bitcoin-price-hit-50000-next-year-private-venture-capitalist/