Default – Above Header Ads

EOS, Platform untuk Membina DAPPs

PENGENALAN KEPADA EOS

EOS adalah sebuah rangkaian blockchain, yang bersifat decentralized, dan ia direka untuk membantu komersial berskala decentralized application (DAPP) dengan menyediakan segala fungsi utama, juga membolehkan bisnes untuk membina aplikasi blockchain dengan cara yang lebih kurang sama seperti web-based applications.

Komunikasi asynchronous EOS dan proses yang selari menyediakan scalability, sementara model pemilikan ia menghapuskan yuran transaksi. Kelebihan ini membuatkan EOS sebuah pesaing Ethereum yang serious (walaupun ICO EOS sebenarnya membantu Etherum).

EOS menggunakan delegasi proof-of-stake, dan memperkenalkan kebolehan untuk membantu membaik pulih gangguan dan perubahan rollback dengan consensus majoriti yang besar.

Sebanyak 20% bekalan token EOS yang telah dijual pada lebih kurang $185M di ETH pada masa lebih kurang 5 hari daripada 341 hari penjualan token yang lama. (Dan 10% adalah untuk disimpan untuk block.one). Struktur penjualan token adalah seperti berikut, baki 70% daripada token EOS telah dikeluarkan dan dijual dengan harga pasaran.

PERMULAAN MENGGUNAKAN EOS

EOS.IO adalah sebuah software yang memperkenalkan blockchain architecture designed untuk membolehkan skala DAPP yang menegak dan melintang. Ini boleh dicapai melalui sistem operasi yang boleh dibina.

Software ini menyediakan akaun, authentication, database, asynchronous communication dan juga jadual aplikasi melalui pelbagai teras CPU dan/atau kelompok. Keputusan aplikasi adalah sebuah blockchain architecture yang mempunyai potensi untuk beberapa juta skala transaksi per saat, pembuangan yuran pengguna dan membolehkan deployment DAPP mudah dan cepat.

Block.one, sebuah syarikat di Cayman Islands yang dikecualikan adalah sebuah bangunan EOS.IO Software. Dengan pekerja-pekerja dan penasihat-penasihat dari seluruh dunia, syarikat tersebut focus pada penyelesaian gred-bisnes teknologi, termasuklah pembangunan software blockchain.

Pada akhir peringkat pembangunan, Block.one telah mengeluarkan EOS.IO Software yang  telah dibangunkan dibawah lesen open source software.

WALLET EOS?

Wallet yang dicadangkan adalah:

 • MetaMask (browser addon Chrome)
 • MyEtherWallet (tidak perlu memuat naik)

BAGAIMANA CARA MEMBELI EOS?

Pembelian dan penjualan EOS boleh dibuat di beberapa tempat penukaran seperti BITFINIX.com dan KRAKEN.com. Selain itu, anda juga boleh merujuk link https://exodus.io dan https://shapeshift.io untuk tujuan pembelian.

EOS merupakan salah satu projeck Blockchain yang sering diperkatakan. Token EOS adalah secara eksplisit dinyatakan tidak mempunyai apa apa nilai, utility dan tujuan. Namun, token pasaran permodalan telah melepasi beberapa matawang krypto yang terkenal seperti Zcash, Bitshares, Steem dan Augur.

10 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG EOS

 1. Semua orang boleh jadi penerima yang terawal! Tiada pengumuman rasmi tentang pembahagian model token EOS tetapi banyak informasi cemas menunggu. Anda hanya perlu masukkan email address didalam Subscribe box di EOS.io untuk sign up jika anda mahu menjadi orang yang pertama tahu tentang pembahagian EOS.
 2. Code boleh didapati di GitHub di link https://github.com/EOSIO.
 3. Terdapat juga EOS Telegram chat group didalam pelbagai Bahasa. Di sini disertakan beberapa link Telegram dengan pelbagai bahasa.
 1. EOS bukanlah dikenalkan dengan akronim yang rasmi walaupun banyak yang memberikan pendapat. Antaranya adalah seperti, Ethereum On Steroids, End of Silence, Endless Online Scaling, dan sebagainya.
 2. Ia tiada pre-mine untuk token EOS. Ia juga tiada mining. Ia hanya ada Producers, yang mana ia lebih kurang sama seperti Witnesses didalam Steem.
 3. Nombor target untuk jumlah keseluruhan bekalan adalah 1 Billion dengan potensi (bergantung pada komuniti undian) sehingga 5% inflationI per annum. Token boleh di”staked” untuk memberi kuasa kepada bandwidth blockchain, computational power dan kebolehan pengisian.
 4. EOS adalah model pembahagian yang terpaling adil buat masa ini. Kelajuan ia tidak akan menjadi faktor dalam memiliki EOS. Ini bermakna, anda tidak perlu risau tentang kemungkinan di outbid oleh bots.
 5. EOS adalah blockchain pertama yang mempunyai constitution.  Ini dapat dibuktikan dengan merujuk blog yang dipost oleh @danthemanhttps://steemit.com/eos/@dantheman/what-could-a-blockchain-constitution-look-like
 6. EOS akan mempunya kebolehan untuk memproses jutaan transaksi per saat melalui skala melintang.
 7. Jika anda bercadang untuk run nod EOS yang penuh, and perlu bersedia untuk run kan ia di Linux/OS X.

 


 

Maklumat tentang EOS

Nama token : EOS
Penanda token : EOS
Konsep : Infrastruktur untuk Aplikasi Decentralized
Jumlah bekalan : 1,000,000,000 EOS
Untuk pencipta : 100,000,000 EOS
Pre-mine : Tiada
Dalam edaran : 900,000,000 EOS
Pencipta : Dan Larimer (pencipta STEEM dan Bitshares)
Kelajuan transaksi : ~ 24 saat (bergantung kepada kesibukan dalam rangkaian Ethereum)
Yuran transaksi : bergantung kepada harga semasa Ether gas
Algorithm : ERC20
Protokol konsensus : Proof-of-stake
Mining : N/A
Laman web : https://eos.io/
Whitepaper : https://github.com/EOSIO/Documentation/blob/master/TechnicalWhitePaper.md

Nilai pada 30 Januari 2018
Modal pasaran (USD) : $8,613,081,859
Harga (USD) : $13.55
Nilai (BTC) : 0.00123124

Nilai (ETH) : 0.01181880
Rank (coinmarketcap) : 9