Traders Fair Malaysia 2019

Vertcoin: Antara Matawang Kripto Terawal yang ASIC-resistant

Baru-baru ini kecoh tentang hard fork Bitcoin yang melahirkan matawang kripto baru, Bitcoin Gold. Matlamat utama penciptaan Bitcoin Gold adalah untuk membolehkan miners yang menggunakan peralatan GPU mining matawang kripto tersebut. Antara isu yang diketengahkan adalah monopoli dengan penggunaan peralatan ASIC yang mempunyai processing power lebih besar daripada GPU. Anda boleh membaca tentang Bitcoin Gold lebih lanjut di sini: Lagi-lagi tentang hard fork Bitcoin – dulu Bitcoin Cash kini Bitcoin Gold pula?

Tetapi adakah anda tahu Bitcoin Gold bukan matawang kripto pertama yang implementasi ASIC-resistant mining? Sudah terdapat beberapa matawang kripto lain yang membolehkan mining menggunakan GPU atau CPU. Dalam post ini, penulis ingin memperkenalkan salah satu daripada matawang kripto itu, iaitu Vertcoin.

1 Latar belakang

Vertcoin adalah antara matawang kripto yang pertama yang implementasi ASIC-resistant mining. Vertcoin dilancarkan pada bulan Januari 2014 dengan harga USD$0.07. Harga tertinggi yang pernah dicapai oleh Vertcoin adalah USD$5.82 pada bulan Februari 2014 sebelum ia jatuh dan kekal di bawah USD$1.

Harga Vertcoin mula naik apabila berita tentang pengaktifan protokol Segwit melalui Lightning Network diumumkan pada bulan Mei tahun ini. Kini, harga Vertcoin adalah USD$3.97 dan jumlah modal pasaran Vertcoin adalah lebih kurang USD$161 juta. Jumlah modal pasaran Vertcoin telah mencapai kenaikan lebih 14000% sejak bulan Januari 2017.

Vertcoin boleh didapati di Poloniex, Bittrex, Bleutrade, Yobit dan Shapeshift.

2 Spesifikasi

  • Algorithma: Lyra2RE (v2)
  • Jumlah pengeluaran: 84 juta
  • Tempoh masa pembentukan blok baru: 2.5 minit
  • Ganjaran setiap blok: 50 Vertcoin (dibahagi dua setiap 840,000 blok)
  • Penyelarasan kadar kesukaran: Setiap blok (protokol Kimoto’s Gravity Well)
  • Jumlah Vertcoin yang di pre-mine: 0

3 Keunikan Vertcoin

Keunikan Vertcoin

ASIC resistant mining

Apa yang menyebabkan Vertcoin ini unik sehingga tersenarai dalam 50 matawang kripto teratas di pasaran (Vertcoin di posisi ke-39)? Menurut laman web .

Dan ahli-ahli komuniti boleh mengundi projek-projek yang mereka rasa boleh membawa kebaikan kepada komuniti. Pendekatan interaktif ini banyak menarik minat orang ramai yang menyokong misi Vertcoin.

Selain itu, memandangkan Vertcoin bergantung sepenuhnya kepada derma orang ramai (development team tiada Vertcoin dalam simpanan), Vertcoin juga memaparkan penggunaan dana mereka setiap bulan beserta jumlah derma yang diterima.

4 Kesimpulan

Vertcoin adalah matawang kripto yang mempunyai potensi untuk kekal lama dalam pasaran kerana kelebihan yang telah penulis diceritakan di atas. Tetapi dengan penemuan baru dalam penyelidikan teknologi Blockchain, adakah ianya cukup ataupun tidak, kita tungu sahaja dan lihat.

 

Traders Fair Malaysia 2019