10% Dari Perniagaan Moneygram US-Mexico Dikuasakan Oleh Blockchain

Bercakap di atas pentas di persidangan Ripple’s Swell, Ketua Pegawai Eksekutif MoneyGram Alex Holmes memberitahu bahawa 10% dari perniagaan syarikatnya di antara Amerika Syarikat dan Mexico berlaku dengan bantuan dari Ripple’s On-Demand Liquidity.

Publisiti yang agak halus tetapi berkesan di laman web Ripple memberi lebih banyak perhatian kepada statistik. Ia adalah prospek yang menarik jika teknologi matawang kripto dapat menyumbang 10% dari cara bagaimana sebuah syarikat pengiriman wang utama melakukan bisnis di antara dua negara, tetapi ketika pencapaian ini dicapai, dan angka 10% itu menyumbang jumlah keseluruhannya? Apabila diminta komen, Holmes memberikan perincian: “10% itu adalah berkaitan dengan platform ODL (On Demand Liquidity) dan mewakili peratus jumlah dagangan peso Mexico yang kami dagangkan. Kami mengambil USD dan membeli peso Mexico. Kami terus bekerjasama dengan Ripple untuk membina kecairan. Kami kini mempunyai empat koridor baru yang kami mulakan, termasuk peso Filipina dan dolar Australia. Kejayaan sebenar akan ditentukan oleh orang lain yang akan menyertai platform, ini masih di hari-hari awal.”

Oleh kerana tidak mahu mendedahkan saiz perniagaan MoneyGram US-Mexico, Holmes nampaknya gembira untuk bercakap tentang potensi teknologi untuk membawa kemudahan transaksi antarabangsa dan pengiriman wang ke negara-negara baru.

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/10-of-moneygrams-us-mexico-business-is-crypto-enabled

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.