Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

11 Pengawal Selia Kewangan Lancarkan ‘SandboxGlobal’ Untuk Blockchain

 

Sejumlah pengawal selia kewangan dari negara-negara di seluruh dunia telah bekerjasama untuk membentuk satu rangkaian baru untuk membantu perkembangan teknologi kewangan seperti blockchain. Kini dilabelkan sebagai ‘Rangkaian Inovasi Kewangan Global (GFIN)’, perikatan itu melihat 11 pengawal selia kewangan negara masing-masing berkumpul di bawah mandat yang dicadangkan oleh Pihak Berkuasa Perundangan Kewangan UBC (FCA) awal tahun ini. Pengatur British bekerja dengan 11 rakan dari negara termasuk Australia, Abu Dhabi, Bahrain, Dubai, Hong Kong, Singapura dan Kanada.

Permulaan GFIN berdasarkan idea sandboxglobal, kata FCA, menunjukkan rangkaian itu akan membantu firma untuk berinteraksi dengan pengawal selia di peringkat domestik dan antarabangsa. Sekarang dalam fasa awal yang melihat badan mencari maklum balas untuk objektif teras, pelan hala tuju dan di mana keutamaannya, GFIN menegaskan fungsi utamanya termasuk menghubungkan firma-firma “dengan persekitaran percubaan penyelesai transaksi merentas sempadan.”

50 maklum balas diteliti hasil kepada panggilan konsultasinya pada awal Februari 2018 apabila ia memulakan idea untuk melancarkan ‘sandboxglobal’. Tindakan utama dari maklum balas tersebut termasuk fokus pada teknologi kewangan baru seperti teknologi blockchain dan “pengawalseliaan sekuriti dan Tawaran Syiling Permulaan (ICO),” yang merupakan bentuk pengumpulan dana baru dalam tahun-tahun kebelakangan ini yang dikuasai oleh mata wang kripto.

Sumber:

https://www.fca.org.uk/publications/consultation-papers/global-financial-innovation-network

EXMO affiliate program