40 Bank Jerman Berusaha Mendapatkan Kelulusan Pengawal Selia Untuk Menawarkan Penjagaan Bitcoin

Ketika proses pelancaran undang-undang Anti Pencucian Wang yang baru sedang dilaksanaakna, beberapa bank Jerman dilaporkan sedang mencari pihak pengawalseliaan untuk menawarkan perkhidmatan aset digital. Akhbar tempatan Handelsblatt melaporkan pada 7 Februari bahawa Pihak Berkuasa Penyeliaan Kewangan Persekutuan (BaFin) berurusan dengan satu lata aplikasi dari 40 bank yang ingin menjadi penjaga matawang kripto yang dikawal selia.

Sehingga Januari 2020, undang-undang baru akan membenarkan bank-bank memperluaskan penawaran mereka melangkaui sekuriti tradisional seperti saham dan bon untuk memasukkan matawang kripto, seperti Bitcoin (BTC), Ether (ETH) dan XRP. Seperti yang dicatat oleh Handelsblatt, undang-undang baru ini memberikan institusi-institusi yang sudah terlibat dalam aset digital tempoh peralihan yang berlangsung hingga November 2020. Semua peserta pasaran mesti tetap mendaftar minat mereka dengan pengawal selia paling lewat pada akhir bulan Mac.

Jumlah permohonan dilaporkan melebihi jangkaan Kementerian Kewangan. Frank Schäffler, ahli parlimen untuk Parti Demokratik Bebas, memberitahu pemberita: “Pasaran berkembang lebih cepat daripada Kementerian Kewangan telah meramalkan. Ini adalah rahmat dan kutukan. Permintaan yang tinggi […] menunjukkan bahawa semakin banyak Firma menerima teknologi blockchain, tetapi juga dapat dilihat sebagai hasil dari undang-undang baru. ” Perundangan baru merangkumi aset kripto – dari matawang kripto to token – mengklasifikasikannya sebagai representasi digital dari nilai yang tidak mempunyai status tender sah.

Antara institusi pertama yang memohon dengan BaFin dilaporkan ialah Berlin Solaris Bank, yang telah menubuhkan perniagaan yang berfokus pada kriptografi. Michael Offermann, ketua perbankan kripto di Solaris, memberitahu Hassenblatt: “Kami telah menangani secara intensif dengan topik penjagaan kripto selama setahun setengah. Peraturan baru dalam Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram yang baru adalah waktu yang baik untuk mulai praktikal. Lagipun, kami bukan institut penyelidikan, tetapi sebuah bank komersial.”

Dengan menghapuskan keperluan bank untuk membuat tuntutan kepada penjagaan matawang kripto luaran atau anak syarikat yang berdedikasi, versi akhir rang undang-undang ini direka untuk menyelaraskan operasi berkaitan dengan matawang kripto bank dan memudahkan kemasukan ke sektor tersebut. Persatuan Bank Jerman – kumpulan lobi utama yang mewakili lebih dari 200 institusi kewangan yang menyokong undang-undang baru – berhujah pada masa bank-bank yang diawasi memiliki pengalaman dan mekanisme risiko yang memadai untuk melindungi aset klien.

Rujukan:

https://apnews.com/PR%20Newswire/8752dcc954e57535504f9b43084f50e0

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.