Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

7 Negara EU Selatan Bersatu Untuk Mengetuai Penggunaan Blockchain

 

Tujuh negara anggota EU telah berkumpul untuk mempromosikan penggunaan teknologi blockchain demi meningkatkan perkhidmatan kerajaan dan kesejahteraan ekonomi. Negara-negara Eropah selatan – Perancis, Itali, Sepanyol, Malta, Cyprus, Portugal dan Sepanyol – menandatangani perisytiharan bersama untuk mempromosikan penggunaan blockchain di rantau ini untuk “mengubah” ekonomi mereka. Mereka akan bekerjasama dalam pembangunan teknologi blockchain untuk menjadi “rantau utama dalam sektor ini.” Deklarasi itu ditandatangani di Brussels, Belgium, pada 4 Disember.

Blockchain boleh menjadi “revolusi arus baru” dalam meningkatkan kecekapan dan ketelusan perkhidmatan kerajaan, dari pendidikan dan penjagaan kesihatan untuk pengangkutan dan kastam. Ia dapat meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan untuk warga negara, membawa “kebertanggungjawaban dan privasi untuk pengguna akhir.” “Ini boleh menyebabkan bukan sahaja peningkatan dalam perkhidmatan e-kerajaan tetapi juga meningkatkan ketelusan dan mengurangkan beban pentadbiran, koleksi kastam yang lebih baik dan akses yang lebih baik kepada maklumat awam” menurut deklarasi tersebut.

Silvio Schembri, Setiausaha Parlimen Malta untuk ekonomi digital, perkhidmatan kewangan dan inovasi, menyatakan beliau “bangga” melihat Malta, negara terkecil di EU, mengambil “peranan utama” dalam kerjasama blockchain ini.

Sumber:

https://www.sviluppoeconomico.gov.it/images/stories/documenti/Dichiarazione%20MED7%20versione%20in%20inglese.pdf

Default – Between Post Ads