94 Daripada Projek Blockchain 100 Teratas Dibina Menggunakan Ethereum

Menurut Kevin Rooke, penyelidik mata wang kripto dan YouTuber, komuniti Ethereum sudah mempunyai lebih daripada 250,000 pemaju dan 94 daripada 100 projek blockchain teratas telah dilancarkan di atas rangkaian Ethereum.

Sebilangan besar mata wang kripto dan token selain rangkaian blockchain yang berfokus pada pembayaran seperti Bitcoin, Ripple, Bitcoin Cash, dan Litecoin dibina di atas protokol Ethereum. Malah Tron, mata wang kripto terbesar ke-10 di pasaran global dengan penilaian pasaran sebanyak $ 3.4 bilion, dibina di atas standard ERC20 Ethereum (walaupun kini sedang dalam proses berpindah ke blockchainnya sendiri). VeChain, yang bernilai $ 2 bilion, Ontology yang bernilai $1 billion, ICON yang bernilai $ 900 juta, yang berpusat di Korea Selatan, dan $ 850 juta nilai projek blockchain yang memfokuskan Sharding, Zilliqa adalah beberapa contoh projek blockchain utama yang kini wujud pada rangkaian Ethereum.

Sepanjang tahun lepas, protokol blokchain alternatif telah muncul, dengan matlamat untuk bersaing dengan Ethereum dan berkembang ke platform aplikasi terdesentralisasi utama. EOS, NEO, Cardano, Qtum, dan ICON telah mendapat penilaian dan kehadiran pasaran yang ketara di pasaran global, dengan tumpuan mereka ditetapkan pada aplikasi yang terdesentralisasi. Namun satu fakta masih tidak dapat disangkal, Ethereum masih memonopoli projek blockchain dan digunakan dengan meluas.

Sumber:

https://www.ccn.com/94-out-of-top-100-blockchain-projects-are-built-on-ethereum/

Default – Between Post Ads