Traders Fair Malaysia 2019

Accenture Patenkan Perkakas Untuk Tingkatkan Keselamatan dan Skalabiliti Blockchain

 

Firma perkhidmatan profesional Accenture telah memfailkan paten yang bertujuan untuk meningkatkan kelajuan dan keselamatan urus niaga di blockchain yang menggunakan perkakasan yang dipatenkan. Selain mempercepatkan proses perisian, teknologi yang diterangkan dalam paten bertajuk ‘Hardware Blockchain Acceleration’ juga akan meningkatkan keselamatan aplikasi yang menyokong rantaian transaksi.

Menurut Accenture, keperluan untuk teknologi ini didorongoleh fakta bahawa terdapat kemajuan yang pesat dalam kedua-dua komunikasi dan teknologi elektronik dan ini telah mengakibatkan ancaman keselamatan baru. Menurut permohonan paten yang difailkan pada 2 Ogos 2018, pelbagaientiti yang memerlukan pelaksanaan yang cekap dan cekap bagi urus niaga.

Dalam permohonan paten, Accenture berhujah bahawa keselamatan dan skalabiliti yang dipertingkatkan melaluiproses penyulitan dan penyahsulitan data dilakukan oleh kedua-dua peranti perkakasan dan perisian pada masa yang sama. Paten blockchain yang difailkan oleh Accenture juga memerhatikan bahawa rekacipta tersebut boleh dilaksanakan dalam pelbagai cara menggunakan kombinasi perisian dan perkakasan yang berbeza.

Sumber:

https://www.ccn.com/accenture-hardware-patent-seeks-to-enhance-blockchain-security-and-scalability/