Default – Below Header Ads

Ahli Ekonomi: Libra Stablecoin Masih Menjadi Ancaman Utama Kepada Bitcoin

Ahli ekonomi dan akademik John Vaz percaya Bitcoin (BTC) masih menghadapi persaingan sengit dari projek Libra oleh Facebook. Vaz memberitahu bahawa Bitcoin mempunyai cabaran penskalaan dari segi pembayaran dan digunakan secara meluas sebagai kenderaan untuk spekulasi. Sebaliknya, dia mengatakan Libra telah dibina dengan tujuan penskalaan sebagai jaringan pembayaran dan dapat dengan cepat muncul sebagai pesaing utama walaupun masih ada masalah dengan pengawal selia kewangan. “Libra tidak mati,” katanya, “mereka hanya mengalami mimpi buruk dari pihak pengawal selia peraturan.”

Namun, Vaz menolak matawang digital bank pusat (CBDC), menggambarkannya sebagai “tindakan defensif” yang lemah sebagai tindak balas terhadap ancaman aset kripto terhadap kawalan mereka keatas penawaran wang dan kredit. Vaz mengatakan bahawa “persaingan terbesar untuk Bitcoin berasal dari matawang kripto lain”.

Sambil menyatakan bahawa Facebook mengalami masalah ketidakpercayaan orang ramai, Vaz mengatakan bahawa model yang dicadangkan untuk stablecoin Libra adalah “sangat menarik” – menekankan kedua-dua bakul aset yang menyokong kestabilan instrumen, dan rangkaian sedia ada yang dapat dimanfaatkan syarikat teknologi besar.

Ahli ekonomi itu berpendapat bahawa syarikat seperti Facebook dapat memanfaatkan asas pengguna mereka yang sedia ada ada dan mengatakan bahawa transaksi kewangan sudah berlaku. “Mereka mensasarkan pasar yang siap untuk mereka dalam erti orang sudah melakukan transaksi di Facebook, dan Messenger, dan WhatsApp, dan Instagram. Jadi mereka mempunyai trafik permesejan, dan orang-orang itu melakukan transaksi ekonomi yang sudah menggunakan fiat. “

Oleh itu, Vaz mengatakan bahawa Libra mempunyai kemungkinan yang sangat besar – mungkin lebih besar daripada matawang kripto lain dari hari pertama untuk menguasai pasaran. Dia meramalkan bahawa sasaran awal Libra adalah negara-negara membangun dan bukannya negara maju, dan menyatakan: “Mereka akan memasukan diri mereka di sana – di mana orang sudah banyak menggunakan aplikasi dan mereka memerlukan penyelesaian pembayaran.”

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/libra-stablecoin-is-still-a-major-threat-to-bitcoin-economist

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.